Menu
 

Mārcis Bendiks. Trīs vēstules priekšsēdētāja seifā Apriņķis.lv

  • Autors:  Mārcis Bendiks
Mārcis Bendiks. Trīs vēstules priekšsēdētāja seifā Foto - publicitātes

Valdība ķērusies pie darba, un – kas to būtu domājis! – jaunpienācējiem atklājas visādi brīnumi, par ko kampaņas solījumu bārstīšanas laikā nevarēja pat iedomāties. Viena no biežāk dzirdamajām šausmenēm ir “kā tie vecie visu ir sačakarējuši, ārprāc, ārprāc!”.

Risinājumi tiek meklēti vairākos virzienos. Tā, “KPV LV” deleģētais ekonomikas ministrs, lai arī viņa partijai ar OIK likvidēšanu priekšvēlēšanu laikā viss bija skaidrs, atliekot vien fiksi parakstīt pāris trīs papīrīšu, tagad tomēr vēlas situāciju izvērtēt un prasa tam atvēlēt kādas nieka 9000 naudiņas. Redzams uzreiz, ka iesācējs. Profesionāls vecais liberālis ar 25 gadu stāžu, tagad jaunais konservators Bordāns ar niekiem nekrāmējas – lai arī jēkāpistiem ar tiesiskuma stāvokli viss bija kategoriski skaidrs, tomēr tagad auditam vajagot kādu pusmiljoniņu. Bezkompromisa audits ar bezkompromisa cenu. Ko bez kompromisiem uzraudzīs no Saeimas uz laiku izlidinātais Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs. Kriminālais rūdījums šeit var būt noderīgs.

Par labklājības ministres nedienām publicitātes jomā būs jau gana daudzināts, šī cīnītāja par visas tautas laimi savā ietekmes sfērā darbiniekiem maksājusi tikai tik, ka mazāk nemaz nevar. Iepriekšējo ļaunministru mantojuma apkarošanā viņas izvēlētā metode gan atšķirīga, proti, tūdaļ doties atvaļinājumā. Prom no acīm, sak, varbūt pāries. Un, ja aptrūksies vaļas dienu, varēs arī paslimot un braukāt vizītēs. Gaņau kaukā.

Rādās, ka nopietnāk iekritusi izglītības ministre. Viņas aizkustinošā nesaprašana, kas notiek ar Izglītības un zinātnes ministrijas budžetu, ierindosies ministru putrošanos topā. Burbuļošana par 44 vai 15, vai 9 un citiem miljonu skaitiem, kuri tā kā vajadzīgi skolotāju algām, tā kā atvēlēti, tā kā pietrūkst, rezultējās ar īsteni revolucionāru priekšlikumu: pārtraukt būvēt sporta objektus! Un, cūkas, padomnieki smīnīgi klusē, nevis apgaismo ministri, ka investīciju nauda ir kaut kas cits, nekā budžeta bāze.

Vai varam iedomāties, ka katru gadu būs pa kādam pusducim jaunu objektu, kuru celtniecības pārtraukšana veldzētu skolotāju algu fondu? Izskatās, ka iepriekšējais ministrs iesācējai nav seifā atstājis nekā no tā, par ko pastāstīšu tālāk.

Brežņevlaikos bija prasta anekdote par trim vēstulēm. Paplukušā kolhozā no rajona atsūtīts jauns priekšsēdētājs. Vecais šim ierāda kabinetu, papīrus atvilktnēs, bet seifā atstājis trīs vēstules, sak, kad būs pavisam draņķīgi, taisi vaļā un lasi. Pirmajā bija vienkāršs padoms: “Gāz visu uz mani.” Otrajā: “Gāz visu uz laika apstākļiem.” Trešajā: “Gatavo trīs vēstules.”

Mūsdienās iespēju ir vairāk, un es ieteiktu četru vēstuļu komplektu. Pirmā vēstule būtu tāda pati kā kolhozā, un to jau lieto visi jaunpienācēji, – visu gāzt uz vecajiem. Otrā, kas būs jālaiž gaisā vasarā, – gāzt visu uz koalīciju. Sak, mēs jau visu to labāko, bet koalīcija neļauj, cūkas sarainās! Koalīcijas padomi likvidējām, kā solīts, bet tagad tā Sadarbības padome griež rokas ārā, tīrais negals!

Trešajā vēstulē, ko varētu pakot ārā uz rudens pusi, kad būs jārāda savs, ne veco neliešu sačakarētais, budžets, padoms būs tāds: gāzt visu uz Eiropu. Sak, mēs jau to labāko, darītu visu, kā solīts, bet Eiropas Savienība neļauj, cūkas sarainās! To kladzināt varēs gadus divus.

Un tad jau nākamajā pavasarī ceturtā vēstule: “Novelc līdz vēlēšanām! Cik tad nu vairs atlicis.”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.