Menu
 

Notiks iedzīvotāju sapulce par Ikšķiles iespējamo pievienošanu citam novadam

  • Autors:  LETA
Foto: www.ikskile.lv Foto: www.ikskile.lv

Šodien plkst. 19.00 Ikšķiles tautas namā notiks novada iedzīvotāju kopsapulce par novada iespējamo pievienošanu citam novadam, aģentūru LETA informēja politiskās partijas "Apvienība Iedzīvotāji" deputāts Kaspars Upaciers.

Novada iedzīvotāju kopsapulci sasaukt rosināja daži Ikšķiles novada deputāti, kuri uzskata, ka ir svarīgi apzināt novada iedzīvotāju viedokļus par Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas (VARAM) piedāvāto administratīvi teritoriālo sadalījumu, kas paredz Ikšķiles novadu iekļaut Ogres novadā.

Kā ziņots, vakar, 15. aprīlī, Ikšķiles novada domes ārkārtas sēdē apstiprināja iedzīvotāju aptaujas nolikumu, kurā noteikta kārtība, kā Ikšķiles iedzīvotājus aptaujās par pievienošanu citam novadam.

Plānots, ka aptauja notiks no 9. maija līdz 11. maijam, katru dienu vairākas stundas būs atvērti un pieejami balsošanas iecirkņi – līdzīgi kā tas ir vēlēšanu laikā. Aptaujas mērķis būs noskaidrot novada iedzīvotāju viedokli par iespējamo Ikšķiles novada pievienošanu citu novadu administratīvajām teritorijām. Ar elektronisko parakstu būs iespējams balsot arī iepriekš – jau no 29. aprīļa. Turklāt balsot varēs Ikšķiles novadā deklarējušies jaunieši no 15 gadu vecuma.

Administratīvi teritoriālā reforma paredz mainīt valsts administratīvo teritoriju iedalījumu. Publiskotajā VARAM izstrādātajā kartē pašvaldību skaits samazināts no 119 līdz 35. Tas nozīmē, ka jautājumi, kas skar ikdienas dzīvi (zemi, nekustamo īpašumu, bērnudārzu un skolu pieejamību, sociālos jautājumus u.c.), tiks risināti nevis iedzīvotāju tuvumā, bet jaunizveidotā reģiona centrā, kritizē Ikšķiles deputāti.

Neskatoties uz Ikšķiles novada sociālekonomiskajiem rādītājiem un spēju īstenot uz attīstību un izaugsmi vērstu budžetu, reformas gaitā Ikšķiles novada administratīvo teritoriju ir paredzēts pievienot Ogres novadam. Vietvara, kas turpmāk lemtu par visa novada (plānots apvienot Ikšķiles, Ķeguma, Lielvārdes, Ogres novadu un to lauku teritorijas) iedzīvotājiem, atrastos reģiona centrā Ogrē. Turklāt pievienošana tiek plānota, neizvērtējot Ikšķiles novada iedzīvotāju iespējamos ieguvumus vai zaudējumus.

Ikšķiles novada pašvaldības ieskatā, ir jāievēro demokrātijas principi, risinot jautājumus, kas tieši un netieši skar iedzīvotāju intereses, ir nepieciešams zināt iedzīvotāju viedokli. Tāpēc 29. martā tika sasaukta domes ārkārtas sēde, kurā deputāti vienbalsīgi pieņēma lēmumu organizēt Ikšķiles novada iedzīvotāju aptauju.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.