Menu
 

Baidens kļuvis par 46.ASV prezidentu (papildināta)

  • Autors:  LETA/DPA/AP

Džo Baidens trešdien devis amata zvērestu, kļūstot par 46.Savienoto valstu prezidentu.

Ceremoniju vadīja Augstākās tiesas tiesnesis Džons Robertss.

Savā pirmajā runā prezidenta statusā Baidens uzsvēra, ka "demokrātija ir uzvarējusi" un ka, neskatoties uz uzbrukumu Kapitolijam, kuru pirms divām nedēļām sarīkoja līdzšinējā prezidenta Donalda Trampa atbalstītāji, varas nodošana notikusi mierīgi.

"Šī ir Amerikas diena. Šī ir demokrātijas diena. Vēstures un cerību, atjaunotnes un apņēmības diena," norādīja jaunais Baltā nama saimnieks.

Lai gan esam "tik tālu nonākuši, mums vēl tālu ejams," piebilda Baidens.

Viņš atgādināja, ka valsts piedzīvo "sarežģītus" laikus un ka tai jāpārvar gan Covid-19 pandēmija, gan ekonomikas lejupslīde.

Problēmu pārvarēšanai būs nepieciešams "daudz vairāk par vārdiem, tas prasīs visnetveramāko no visām lietām demokrātijā - vienotību", norādīja ASV jaunais prezidents.

Viņš aicināja tautu uz vienotību un solīja būt visu amerikāņu prezidents.

Baidens sacīja, ka šodien ar visu savu dvēseli alkst pēc tautas apvienošanas, un aicināja visus amerikāņu pievienoties viņam cīņā par šo mērķi.

"Šis ir mūsu vēsturiskais krīzes un problēmu mirklis, un vienotība ir ceļš uz priekšu. Un mums šim mirklim jāstājas pretī kā Amerikas Savienotajām Valstīm," sacīja Baidens.

Savā runā, kas ilga 21 minūti, Baidens ieskicēja problēmas, ar kurām būs jācīnās.

"Mums nepieciešams mūsu spēks, lai (..) izturētu šo tumšo ziemu. Mēs ieejam periodā, kas varētu būt smagākais un letālākais vīrusa periods," norādīja Baidens, aicinot amerikāņus beidzot stāties pretī šai pandēmijai kā vienai tautai.

"Šeit mēs stāvam - tikai dažas dienas pēc tam, kad nevaldāmais pūlis domāja, ka var (..) padzīt mūs no šīs svētās zemes," sacīja Baidens. "Tas nenotika, tas nekad nenotiks, ne šodien, ne rīt, nekad, nekad."

Savienotās Valstis saskaras ar "politiskā ekstrēmisma pieaugumu, balto pārākuma sludinātājiem, pašmāju terorismu, kam mums jāstājas pretī, un mēs uzvarēsim", uzsvēra jaunais prezidents, aicinot ASV "noraidīt kultūru, kurā tiek manipulēts ar faktiem".

78 gadus vecais Baidens kļuvis par vecāko prezidentu ASV vēsturē.

Pēc Baidena amata zvērestu nodeva 56 gadus vecā Kamala Harisa, kļūstot par pirmo sievieti un pirmo melnādaino personu, kas iecelta viceprezidenta amatā.

Baidena inaugurācijas ceremonijā ASV himnu izpildīja amerikāņu popzvaigzne "Lady Gaga" un uzstājās arī dziedātāja Dženifera Lopesa, taču jaunā koronavīrusa pandēmijas un neseno nekārtību dēļ šī inaugurācijas ceremonija bija daudz pieticīgāka nekā tradicionāli ir šādi pasākumi. Iztrūka lielo skatītāju pūļu un par drošību pasākuma laikā gādāja vairāk nekā 25 000 Nacionālās gvardes karavīru, kas ir vismaz divarpus reizes vairāk nekā iepriekšējās inaugurācijas ceremonijās.

Līdzšinējais ASV prezidents Donalds Tramps, kurš attiecies atzīt savu sakāvi prezidenta vēlēšanās, ir pirmais ASV prezidents pēdējo 150 gadu laikā, kas, atstājot amatu, nepiedalījās sava pēcteča inaugurācijas ceremonijā.

Baidens savā inaugurācijas runā Trampu nepieminēja, un Tramps nepieminēja Baidenu savā atvadu runā Endrū bāzē, bet novēlēja veiksmi jaunajai administrācijai.

"Būt par jūsu prezidentu man bija lielākais gods un privilēģija," paziņoja Tramps. "Vēlu jaunajai administrācijai lielu veiksmi un lielus panākumus. Manuprāt, viņiem būs lieli panākumi. Viņiem ir pamats, lai paveiktu kaut ko patiesi iespaidīgu."

Bijušie ASV prezidenti Bils Klintons, Džordžs Bušs un Baraks Obama bija klāt Baidena inaugurācijas ceremonijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.