Menu
 

Reģistrēto bišu saimju skaits šī gada sākumā pieaudzis par 2,2%

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Lauksaimniecības datu centrā (LDC) reģistrēto bišu saimju skaits maijā, salīdzinājumā ar analogu periodu pērn, pieaudzis par 2,2%, liecina LDC lauksaimniecības dzīvnieku reģistrā apkopotā informācija.

Kopumā patlaban reģistrētas 104 279 bišu saimes. Tostarp lielākais bišu saimju skaits reģistrēts Aizkraukles novadā, kur tas sasniedz 7418 bišu saimju un Alūksnes novadā, kur informācija iesniegta par 6933 bišu saimēm. Tāpat starp lielākajiem bišu saimju turētājiem ierindojas Augšdaugavas novads - 6453 saimes, Balvu novads - 5194, Bauskas novads - 5175.

Vienlaikus, saskaņā ar LDC publiskoto informāciju, neviena bišu saime nav reģistrēta Ventspils novadā, savukārt pašā Ventspilī reģistrēta viena. Tāpat starp mazāk reģistrēto bišu saimju novadiem ir Varakļānu novads, kurā patlaban reģistrētas 25 bišu saimes, Valmieras novads ar 57 saimēm un Valkas novads, kurā reģistrētas 75 bišu saimes.

Latvijas Biškopības biedrības (LBB) veterinārārste un pētniece Ineta Eglīte aģentūrai LETA sacīja, ka bišu skaita pieaugums drīzāk vērtējams kā neliels un, viņasprāt, nav apzināta biškopības nozares paplašināšanās.

"Šo pieaugumu visdrīzāk veido jaunie biškopji, kuri pabeidz biškopības kursus un uzsāk dravošanu," pieļāva Eglīte. Viņa arī skaidroja, ka jaunie bitenieki sākumā izvērtē, cik daudz saimju iespējams apkopt un pēc tam bišu saimju skaits nostabilizējas.

Eglīte komentēja, ka, lai arī pašlaik valstī nav noteikti pievilcīgi atbalsta mehānismi, kas kaut kādā veidā īpaši veicinātu apzinātu bišu saimju pavairošanu un dravu lieluma pieaugšanu, tomēr interesi par bitēm cilvēki izrāda arvien vairāk. Viņa minēja, ka intereses pieaugums skaidrojams ar "zaļā dzīvesveida" popularitāti un to, ka sabiedrībā tiek runāts par bišu un citu apputeksnētāju apdraudējumu.

"Savukārt tā saucamo profesionālo biškopju vidū daudzi apsver bišu saimju nelielu samazināšanu, īpaši bioloģiski sertificēto biškopju vidū, jo arvien grūtāk kļūst nodrošināt bišu ganības vietās, kur bišu ceļi nekrustojas ar rūpniecisko lauksaimniecību," piebilda Eglīte.

2020.gada 1.maijā Latvijā bija ziņots par 102 019 bišu saimēm.

LDC ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts sabiedrība, kas nodibināta 1997.gadā, lai apkopotu, apstrādātu un analizētu zootehnisku, veterināru un lauksaimniecisku informāciju Latvijā un ieviestu vienotu dzīvnieku un ganāmpulku reģistru, ciltsdarba informācijas sistēmu atbilstoši starptautiskām prasībām.

LBB reģistrēta 1994.gadā, un tā pārstāv 3253 lauksaimniekus. Biedrības mērķis ir pārstāvēt biedru intereses, veicināt biškopības nozares attīstību un stabilu izaugsmi Latvijā.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.