Menu
 

Igaunijas parlaments atzīst Krievijas režīmu par teroristisku

  • Autors:  LETA--BNS

Igaunijas parlaments otrdien pieņēma paziņojumu, kurā nosoda Krievijas nelikumīgi veikto okupēto Ukrainas teritoriju aneksiju, kā arī atzīst Krievijā valdošo režīmu par teroristisku. Par paziņojumu balsoja 88 Rīgikogu deputāti, neviens nebija pret, bet trīs deputāti atturējās.

Paziņojumā nosodīta Krievijas militārā agresija pret Ukrainu un tās laikā iekaroto Ukrainas teritoriju nelikumīgā aneksija, kā arī uzsvērts, ka Igaunija to nekad neatzīs. "Putina režīms ar kodoluzbrukuma draudiem pārvērtis Krieviju par lielāko draudu mieram gan Eiropā, gan visā pasaulē," teikts dokumentā.

Tajā atbalstītas ANO Starptautiskās tiesas un Starptautiskās krimināltiesas izmeklēšanas par Ukrainā pastrādātajiem kara noziegumiem un priekšlikums izveidot īpašu tribunālu šajos noziegumos apsūdzēto tiesāšanai.

"Atbalstot Ukrainas parlamenta aicinājumu valstīm un starptautiskajām organizācijām, Rīgikogu pasludina Krievijā valdošo režīmu par teroristisku un Krievijas Federāciju par valsti, kas atbalsta terorismu un pret kuras rīcību mums jāvēršas kopā. Rīgikogu aicina starptautisko sabiedrību pieņemt līdzīgus paziņojumus," sacīts dokumentā. 

Tajā norādīts, ka tā dēvēto Doņeckas un Luganskas tautas republiku bruņotos formējumus, kā arī algotņu grupējumu "Vagner" būtu jāpasludina par teroristiskām organizācijām. Igaunijas parlaments arī uzsvēris, ka Krievijā īstenotā mobilizācija uzskatāma par starptautisko tiesību pārkāpumu, jo mobilizācija, kas tiek veikta, lai varētu turpināt agresiju, ir noziegums pret mieru.

Rīgikogu arī atbalstījis ierisinājumu atņemt Krievijai ANO Drošības padomes pastāvīgās dalībvalsts statusu un mudinājis Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis būt vienotām jaunu sankciju noteikšanai Krievijai un Baltkrievijai.

Tāpat Igaunijas parlaments mudinājis ES un NATO dalībvalstis palielināt militāro un humāno palīdzību Ukrainai, kā arī atbalstīt tās pēckara atjaunošanu. "Igaunija atbalsta Ukrainas tautu, valsti un armiju ar visiem pieejamajiem līdzekļiem un tic Ukrainas uzvarai, jo tikai tā var atjaunot mieru Eiropā," uzsvērts paziņojumā.

Jau vēstīts, ka 11.augustā Latvijas Saeima saistībā ar agresiju pret Ukrainu atzina Krieviju par terorismu atbalstošu valsti.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.