Menu
 

Eiropas Eksperimentālo zinātņu olimpiādes finālposmam gatavosies skolēni arī no Ādažiem un Mārupes

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustrācija - rsu.lv Ilustrācija - rsu.lv

Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) Eiropas Eksperimentālo zinātņu olimpiādes (EEZO) otrajā atlases kārtā noskaidroti 12 spēcīgākie skolēni, kuri turpinās gatavoties, lai pārstāvētu Latviju starptautiskajā olimpiādē. Labāko sniegumu kopvērtējumā uzrādīja Līga Blumfelde (RTU Inženierzinātņu vidusskola), Arnolds Pīrāgs un Pēteris Imants Mežciems (Rīgas Valsts 1. ģimnāzija), bet starptautiskajai olimpiādei gatavosies arī skolēni no Jelgavas Valsts ģimnāzijas, Ādažu vidusskolas, Rīgas 84. vidusskolas, Mārupes pamatskolas, Rīgas 49. vidusskolas un Jelgavas Pārlielupes pamatskolas.

Līdz aprīļa beigām jaunieši RSU paspārnē pilnveidos praktiskās zināšanas un komandas darbu, lai starptautiskajā olimpiādē, kas no 29. aprīļa līdz 5. maijam norisināsies Latvijā, godam mērotos spēkiem ar citu valstu vienaudžiem. Gan nacionālo atlasi, gan starptautiskā līmeņa EEZO šogad rīko RSU sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru (VISC).

Kā informēja RSU, atlases otrajā kārtā skolēni veica trīs praktiskos uzdevumus, kas saistīti ar stikla tēmu. Bioloģijas uzdevumā ar mikroskopa palīdzību pētītas kramaļģes un novērtēta to loma kukaiņu apkarošanā. Ķīmijā ar dažādu metožu palīdzību noteikts stikla izejvielu maisījuma precīzs sastāvs. Savukārt fizikā skolēni pētīja šķidras lēcas un noteica to fokusa attālumu. Uzdevumos vērtētas gan skolēnu praktiskās iemaņas un zināšanas, gan spēja orientēties jaunās tēmās un interpretēt iegūtos rezultātus.

Rīkojot starptautisko EEZO kārtu, RSU uzņems ap 150 jauniešus no vairāk nekā 20 Eiropas valstīm, kas, pildot līdzīgus, taču krietni apjomīgākus uzdevumus, cīnīsies par Eiropas labākās komandas titulu. Startējot trīs dalībnieku komandā, jaunieši, kas sevi pieteikuši kā biologu, ķīmiķi un fiziķi, meklēs risinājumu praktiskām problēmām, veicot eksperimentālos mērījumus, apstrādājot datus un sasaistot tos ar teorētiskajām zināšanām, pastāstīja RSU Cilvēka fizioloģijas un bioķīmijas katedras docētājs, EEZO līdzorganizators Mihails Haļitovs. Brīvajā laikā jaunieši apmeklēs RSU Medicīnas izglītības tehnoloģiju centru, olimpiādes sadarbības partnerus Rīgas Zooloģisko dārzu un “Getliņi EKO” siltumnīcas, kā arī vairākus muzejus.

EEZO ir izveidota 2003.gadā un radīta ar mērķi Eiropas jauniešos veicināt interesi par bioloģiju, ķīmiju un fiziku, atgādina RSU. Olimpiādes pamatā ir problēmorientēti un uz eksperimentālajiem un praktiskajiem darbiem balstīti uzdevumi bioloģijā, ķīmijā un fizikā, netiešā veidā skarot arī matemātiku, medicīnu, IT, vides zinātnes un citas jomas. Latvijas skolēnu komandas Eiropas līmenī praktiski katru gadu uzrāda konkurētspējīgus rezultātus. Ap 40-50 komandu konkurencē 2022., 2021. un 2017. gadā iegūtas sudraba medaļas, bet augstvērtīgākais rezultāts uzrādīts 2019. gadā Portugālē, ieņemot otro vietu 50 komandu konkurencē.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.