Logo
Drukāt šo lapu

Vidējā elektroenerģijas cena Latvijā un Igaunijā pieaugusi par 3%

Grafika - Latvenergo Grafika - Latvenergo

Pagājušajā nedēļā vidējā elektroenerģijas cena Latvijā un Igaunijā vienoti pieauga par 3%, informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

"Nord Pool" tirdzniecības apgabalos novērotas gan kāpjošas, gan krītošas cenu svārstības. Latvijā un Igaunijā vidējā elektroenerģijas cena vienoti bija 119,62 eiro par megavatstundu (MWh), un abos tirdzniecības apgabalos tā pieauga par 3%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš. Lietuvā elektroenerģijas "spot" cena pieauga par 1% līdz vidēji 119,64 eiro par MWh. 

Tajā pašā laikā "Nord Pool" nedēļas sistēmas cena strauji kāpa par 41% līdz vidēji 108,84 eiro par MWh. "Nord Pool" sistēmas cenas kāpumu veicināja elektroenerģijas patēriņa pieaugums reģionā par 11% pret iepriekšējo nedēļu vēsāku laikapstākļu dēļ. Turklāt cenu pieaugumu ietekmēja arī vēja izstrādes kritums Ziemeļvalstīs par 43%, kā arī zemāka atomelektrostaciju izstrāde. Taču no piektdienas pēc gandrīz septiņu dienu pārtraukuma darbību pakāpeniski atsāka Zviedrijas Oskarshamnas atomelektrostacijas 3. reaktors. Tikmēr Baltijā vēja izstrāde bija par 1% lielāka nekā nedēļu iepriekš. Nelielu elektroenerģijas cenu pieaugumu Baltijā noteica par 6% lielāks patēriņš, kā arī par 35% zemākas elektroenerģijas plūsmas no Somijas.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 9475 gigavatstundas (GWh), un izstrādes apjomi - 9645 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijas valstīs pieauga par 6% līdz 563 GWh. Latvijā patērētās elektroenerģijas apjoms bija 135 GWh, kas ir par 1% lielāks nekā nedēļu iepriekš. Igaunijā elektroenerģijas patēriņš kāpa par 10% līdz 185 GWh. Savukārt Lietuvā patēriņš bija 243 GWh, kas pieauga par 5%.

Pagājušā nedēļā elektroenerģijas izstrāde Baltijā pieauga par 4%, un kopā tika saražotas 403 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjoms pieauga par 2% līdz 165 GWh. Tikmēr Igaunijā elektroenerģijas izstrāde samazinājās par 2% un bija 124 GWh. Savukārt Lietuvā ražošanas apjomi kāpa par 14%, un tika saražotas 114 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 122%, Igaunijā - 67%, bet Lietuvā - 47%. Baltijas valstīs tika saražoti 72% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024