Menu
 

Aicina skolēnus pieteikties izaicinājumam "NĒ – veipošanai! JĀ – ceļojumam!"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Pusaudžu dienu laikā no 8. līdz 19. maijam jaunieši no visām Latvijas skolām aicināti pieteikt savu klasi izaicinājumam “NĒ – veipošanai! JĀ – ceļojumam!” un cīnīties par “NĒ klases” titulu un galveno balvu – aizraujošu klases ceļojumu uz Igauniju trīs dienu garumā.

Izaicinājumā aicināti piedalīties 6. līdz 12. klašu skolēni un tehnikumu audzēkņi. Piedalīties var gan klases, kurās vairākums veipo, gan klases, kurās jau šobrīd neviens nelieto elektroniskās cigaretes, jo ieguvēji būs visi. Izaicinājuma laikā būs iespēja apgūt prasmes un tehnikas, kas ļaus pastāvēt par savām vērtībām un izvairīties no sliktām izvēlēm nākotnē.

Izaicinājums ilgs 12 dienas, un šajā laikā skolēni aicināti nelietot vienreizlietojamās elektroniskās cigaretes un veipus. Katru dienu jauniešiem būs iespēja iegūt zināšanas un apgūt prasmes, kas palīdzēs atturēties no veipošanas un pamazām uzvarēt atkarību. Skolēniem katru dienu būs jāveic ieraksts “NĒ klases” plakātā, kā arī divpadsmitajā dienā jāuzņem 30 sekunžu garš video ar aicinājumu citiem jauniešiem sekot viņu piemēram un atteikties no veipošanas.

Projekta mērķis ir izglītot jauniešus un ļaut viņiem pašiem pieņemt atbildīgus lēmumus – piemēram, nesākt nemaz vai atmest elektronisko cigarešu lietošanu. Klases dalība projektā būs liels ieguvums ne vien pašiem jauniešiem, bet arī skolotājiem un vecākiem. Skolas, kuru klases piedalīsies izaicinājumā, saņems materiālus par pierādījumos balstītām veipošanas prevencijas aktivitātēm, kā arī speciālistu apmācības.

"Veipings skolās šobrīd ir topa problēma visā Latvijā. Pedagogi un ģimenes vēlas saprast, kā pasargāt bērnus, taču vienlaikus labu risinājumu, šķiet, nav. Biedēšanas metodes nav efektīvas, likumu ierobežojumi īsti nestrādā... Tomēr no pasaules prakses ir zināms, ka visefektīvāk veipingu un citu vielu lietošanu vislabāk var ierobežot, iesaistot pašus pusaudžus. Es ļoti priecājos, ka arī Latvijas skolas varēs izmēģināt šāda veida pieeju, kas ir mūsdienīga, jauniešiem saprotama un efektīvāka," izteicies Pusaudžu un jauniešu psihoterapijas centra vadītājs Nils Konstantinovs.

Ideja par projektu radusies, ņemot vērā plašās diskusijas gan Saeimā, gan publiskajā telpā par aromatizēto elektronisko cigarešu aizliegšanu, pamatojot to ar bažām par sērgu, kas izplatījusies jauniešu vidū. Šobrīd īstenotie pasākumi, piemēram, reidi skolās, nav efektīvi. Tieši pretēji – tie rada traumatisku pieredzi vai mudina jauniešus aizliegto produktu lietot, par spīti pieaugušo spiedienam.

Skolas ir institūcija, kas var atbalstīt jauniešus, – pildot savu funkciju un izglītojot, ka veipošana nav nekaitīga un nav domāta personām, kas jaunākas par 18 gadiem. Ir jāveido dialogs ne tikai pieaugušo starpā, bet arī ar pašiem jauniešiem. Ļaut viņiem izdarīt secinājumus, justies iesaistītiem un parādīt, ka viņu viedoklis arī tiek ņemts vērā, norāda projekta autori.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.