Menu
 

Ar Teterevu fonda atbalstu vismaz 860 mājsaimniecības pašu spēkiem audzēs pārtiku, arī Siguldā un Olainē

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - no Borisa un Ināras Teterevu fonda arhīva Foto - no Borisa un Ināras Teterevu fonda arhīva

Šogad jau 30 bezpeļņas organizācijas ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu vismaz 860 mājsaimniecībām izsniedz sēklas, stādus un inventāru. Šis ir kopš 2017. gada lielākais organizāciju un mājsaimniecību skaits, kas dārzkopības projektos pašu spēkiem izaudzēs pārtiku sev un ģimenei. Vairākos projektos iesaistījušies Latvijā dzīvojošie cilvēki no Ukrainas.

Dārza darbiem nepieciešamo ļaudis saņems no 30 bezpeļņas organizācijām, kuras šogad īsteno projektus fonda programmā uzņēmīgajiem un rosīgajiem “Pats savam saimes galdam”. Organizācijas dārza darbos iesaistīs vismaz 2690 iedzīvotājus – pieaugušos un bērnus visos Latvijas reģionos.  Tiks īstenoti 9 projekti Kurzemē, 9 – Vidzemē, 5 – Zemgalē, 6 – Latgalē un 1 – Fonda “Ziedot.lv” projekts, kas aptver visu Latviju. Šogad Borisa un Ināras Teterevu fonds grantos piešķīris līdz šim lielāko programmas summu – 61 915 eiro, pavēstīja fondā.

Vidzemē atbalstu ir saņēmušas deviņas organizācijas, kuras darbos iesaistīs vismaz 231 mājsaimniecību. Tostarp Siguldas biedrība “Cerību spārni” projektā iesaistīs 19 mājsaimniecības, bet Olaines novada senioru biedrības “Liepas” projektā piedalīsies 15 seniori un viņu ģimenes. Savukārt Druvienas pagasta attīstības biedrība “Pērļu zvejnieki” aptvers septiņas mājsaimniecības – 21 cilvēku no Ukrainas.

Pašu spēkiem mazdārziņos saimniekos daudzbērnu ģimenes, cilvēki ar invaliditāti, seniori, cilvēki ar zemiem ienākumiem, kuriem nepieciešams atspaids materiālā stāvokļa uzlabošanai. Organizācijas pauž, ka interese iesaistīties dārzkopības projektos pieaug īpaši augsto komunālo maksājumu un produktu cenu dēļ.

Atbalstu saņēmušās organizācijas projektu dalībniekiem izsniedz sēklas, stādus un dārza kopšanas piederumus savu vai biedrības pārziņā esošo dārzu apstādīšanai. Dalībnieki saņems speciālistu un dārzkopības entuziastu padomus, lai izaudzētu bagātīgu ražu. Daļu no izaudzētā daudzi plāno dāvināt sociālajiem centriem, zupas virtuvēm vai tiem cilvēkiem, kuri paši nevar par sevi parūpēties.

Programmas īstenošanas gados ģimenes saņēma arī “Saimes galda rokasgrāmatu” – palīgu ģimenēm, kā labāk saimniekot mazdārziņā. Rokasgrāmata veidota, ieklausoties dārzkopības speciālistes Eleonoras Mārciņas padomos.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.