Logo
Drukāt šo lapu

Atsākusies intensīva ceļošana – trīskāršojies ceļotāju skaits uz tāliem un eksotiskiem galamērķiem

Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Latvijas iedzīvotāju ceļošanas intensitāte turpina pieaugt – salīdzinot ar pērnā gada pirmo ceturksni, “Ergo” noslēgto ceļojumu apdrošināšanas polišu skaits šogad divkāršojies. Turklāt ceļotāji arvien drosmīgāk izvēlas tālus un eksotiskus galamērķus – šajā segmentā apdrošināšanas pieprasījums pieaudzis pat par 311 %.

To, ka pēcpandēmijas posmā ceļotāju skaits intensīvi palielinājās, novērojām jau aizvadītā gada pirmajā pusē, taču tagad Latvijas iedzīvotāju ceļošanas aktivitāte uz ārvalstīm, pēc “Ergo” noslēgto polišu skaita, pieaugusi vēl par 100 %, strauji tuvojoties pirms Covid-19 laika līmenim. To, ka tūrisma nozare atveseļojas, apliecina arī pasažieru pārvadājumu daudzums Rīgas lidostā, kas gada pirmajā ceturksnī pieaudzis par 62 %, salīdzinot ar gadu iepriekš.

Interesanti, ka šogad ir mainījušies tūrisma galamērķi, proti, cilvēki arvien vairāk dodas uz tālākām valstīm ārpus Eiropas. Tas nozīmē, ka piesardzība un bažas par neplānotu “aizķeršanos”, kas pusceļā vai kādā tālākā valstī varētu notikt Covid-19 dēļ, ir zudušas. Ceļojumu skaits pa Eiropu, pēc “Ergo” noslēgto polišu datiem, šī gada pirmajā ceturksnī palielinājies par 97 % pret pagājušā gada attiecīgo periodu, bet vislielākais pieaugums vērojams apdrošināšanas polisēm ar segumu “Visa pasaule, izņemot ASV, Kanādu, Karību salas, Jaunzēlandi un ASV” – 311 %. Savukārt to ceļotāju skaits, kuri izvēlējušies ceļojumu apdrošināšanu, kas darbojas visā pasaulē, pieaudzis par 135 %.

Vēl viena ceļošanas tendence, par kuru šogad liecina “Ergo” dati, – pieaug interese par senioru apdrošināšanu, jo daudziem ir aktuāli apciemot ārzemēs dzīvojošos bērnus vai mazbērnus. Ceļojumu apdrošināšanas polises vecāka gadagājuma cilvēki iegādājas pat uz vairākiem mēnešiem vai visu vasaru. Savukārt darba kolektīviem kļūst arvien populārāka kopīga ceļošana saliedēšanās nolūkā, piemēram, ziemas sezonā bija aktuāli kopā ar kolēģiem doties uz slēpošanas kūrortiem.

Saslimšana piemeklē arī tālu no mājām

Diemžēl no traumām vai saslimšanas ceļojuma laikā nav pasargāts neviens – ir sevišķi nepatīkami, ja tas notiek, atrodoties tālu prom no mājām. Medicīniskie izdevumi ceļojumu laikā ārvalstīs ir segments, kurā tradicionāli tiek izmaksātas lielākās apdrošināšanas atlīdzības. Līdz šī gada marta beigām “Ergo” kopumā saņemti 362 ceļojumu apdrošināšanas atlīdzību pieteikumi, kas proporcionāli noslēgto polišu skaita pieaugumam ir par 132 % vairāk nekā pērn šajā laika posmā. Arvien vairāk atlīdzību pieteikumu saņemam no ASV – valsts, kas arī lielāko jeb dārgāko atlīdzību ziņā ir līderos.

57 % no ceļojumu apdrošināšanas atlīdzību pieteikumiem ir par medicīniskajiem izdevumiem, 43 % – par dažādiem palīdzības riskiem, bet pārējie – par civiltiesiskās atbildības un nelaimes gadījumu apdrošināšanas gadījumiem.

Šogad lielākā “Ergo” ceļojumu apdrošināšanas atlīdzība – 9696 eiro – izmaksāta saistībā ar gūžas locītavas izmežģījumu ASV. Arī otra lielākā atlīdzība 4923 eiro apmērā bijusi no ASV – par izmeklējumiem, kas bijuši nepieciešami veselības pasliktināšanās dēļ ceļojuma laikā. Saņemta arī virkne pieteikumu par veselības problēmām eksotiskās valstīs, piemēram, par plaušu iekaisumu Bali, Indonēzijā, saindēšanos Goa, Indijā, vēdersāpēm Zanzibārā un saslimšanām Taizemē.

“Ergo” ieteikumi ceļotājiem

Noformē ceļojumu apdrošināšanas polisi laikus, lai pēdējā brīdī nerodas lieks satraukums un ir spēkā ar ceļojuma atcelšanu saistītais risks, ja nu tomēr slimības dēļ ceļojumā doties nav iespējams.

Apdrošināšanas aizsardzībā iekļauj ar lidojumu izmaiņām saistītos riskus, kas ir īpaši aktuāli, ceļojot uz tālākiem galamērķiem – gadījumiem, ja lidojums tiks atcelts vai izlidošana kavēsies.

Ja ceļojuma laikā plāno nodarboties ar sportiskām/fiziskām aktivitātēm, piemēram, kāpt kalnos vai braukt ar motociklu, pārliecinies, ka šīs nodarbes ir iekļautas apdrošināšanas aizsardzībā.

Pārliecinies, ka izvēlētais apdrošinātājs nodrošina “assistance” kompānijas palīdzību 24/7, kas būs noderīgi gadījumiem, kad nepieciešama konsultācija tuvākās ārstniecības iestādes atrašanā vai neatliekamās medicīniskās palīdzības organizēšanā.

Ja līdzi ņem vērtīgu elektrotehniku, ko vēlies pasargāt no zādzības (piemēram, video tehniku), pārbaudi, vai izvēlētais apdrošinātājs bagāžas apdrošināšanā iekļauj arī elektronikas apdrošināšanu. Kopumā bagāžu ieteicams apdrošināt pret bojājumiem, aizkavēšanos, nozaudēšanu vai zādzību, lai ceļojumā justos maksimāli droši.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024