Menu
 

Aptauja: piektā daļa Latvijas iedzīvotāju ar sev tuvajiem gribētu kontaktēties vairāk

  • Autors:  Ērika Pētersone, "Mēness aptiekas" farmaceite
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Pirmsjāņu gaisotnē piektā daļa Latvijas iedzīvotāju jeb 22% atzīst, ka noteikti ar draugiem, radiem, kolēģiem vai domu biedriem gribētu kontaktēties vairāk, bet vēl 44% snieguši atbildi, ka drīzāk jā – gribētu to darīt, liecina "Mēness aptiekas" un pētījumu aģentūras "Norstat" veiktā aptauja.

Iespējams, kādam jau ir ļoti aktīva sociālā dzīve un vairāk tikšanās nav nepieciešamas, jo arī tas ir resurss, kas prasa laiku un spēku. Katra gatavošanās svētkiem ne vien iepriecina, bet ir saistīta arī ar dažādiem pienākumiem un rosību. Biežāka tikšanās var radīt papildu slodzi un stresu. Satraucošāk ir, ja tie, kuri jau dzīvo salīdzinoši vientuļi, arī nevēlas vairāk kontaktēties ar apkārtējiem.

Jā, arī attālināta darba iespējas ir mūs ietekmējušas, tās atsevišķiem cilvēkiem mainījušas ikdienas paradumus, socializēšanās klātienē kļuvusi minimāla, un tas var ietekmēt arī veselību. Piemēram, pētījumi liecina, ka sociālā izolācija un vientulība pat par aptuveni 30% palielina sirdslēkmes vai insulta risku. Svētku laiks ir mūsu lieliskā iespēja būt to cilvēku vidū, ar kuriem patiešām vēlamies satikties vairāk.

Kontaktēties visvairāk ar draugiem, radiem, kolēģiem vai domu biedriem vēlētos iedzīvotāji vecumā no 18-29 gadiem – 29% no viņiem snieguši šādu atbildi. Nedaudz mazāk – 23% šādās domās ir iedzīvotāji vecumā no 30 līdz 39 gadiem un gados vecākie no 60 līdz 74 gadiem – 21%, vismazāk vecumā no 40 līdz 59 gadiem – tikai 19%. Visvairāk– ceturtā daļa – to, kuri vēlētos vairāk kontaktēties, dzīvo Vidzemē un Pierīgā, vismazāk Zemgalē – tikai 18%.

Atbildi, ka drīzāk gribētu kontaktēties, visvairāk snieguši iedzīvotāji vecumā no 40 līdz 49 gadiem jeb 48%, un 46% tā atbildējuši no 50 līdz 59 gadu vecumā esošajiem, populārākā šī atbilde, ka drīzāk jā – gribētu vairāk kontaktēties ar draugiem, radiem, kolēģiem vai domu biedriem, bijusi Latgalē – tur šādi atbildēja gandrīz puse aptaujāto jeb 48%.

Drīzāk nē par iespēju vairāk kontaktēties ar draugiem, radiem, kolēģiem vai domu biedriem izteikuši 18% respondentu, lielākā daļa – 23% no viņiem ir vecuma grupā 30–39 gadi, vismazāk grupā 18–29 gadi – tikai 14%.

Uz jautājumu "Vai jūs vēlētos vairāk kontaktēties ar draugiem, radiem, kolēģiem vai domu biedriem?" pilnībā noliedzošu atbildi snieguši tikai 4% Latvijas iedzīvotāju. Vēl 12% no respondentiem bijis grūti pateikt.

Reprezentatīvu iedzīvotāju aptauja "Mēness aptieka" sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat" Sirds veselības mēneša ietvaros 2023.gadā veikta visā Latvijā, aptaujājot 1001 iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Respondenti aptaujā snieguši atbildes, izvēloties vairākus to variantus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.