Menu
 

Elektroauto uzlādes stacijas: vai ir vērts maksāt vairāk par ātrākiem modeļiem?

  • Autors:  Apmaksāta publikācija
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Viens un tas pats elektromobīļa uzlādes process var aizņemt tikai 30 minūtes vai pat pusi no dienas. Turklāt, viens un tas pats elektromobīlis var uzlādēties atšķirīgā laikā vienā un tajā pašā uzlādes stacijā tikai dažādās dienās. Uzlādes ātrumu ietekmē ne tikai elektroauto uzlādes stacijas jauda un baterijas kapacitāte, bet arī citi faktori, tostarp laika apstākļi.

Apskatīsim piecus faktorus, kas visvairāk ietekmē uzlādes ātrumu.

Baterijas kapacitāte

Ar katru jauno elektromobīļu paaudzi bateriju kapacitāte palielinās. No vienas puses, tas ir pozitīvs notikums, jo palielinās attālums, ko var nobraukt ar vienu uzlādi. Turklāt, ja iepriekš elektromobiļi galvenokārt bija nelieli pēc izmēra, tagad tie kļūst arvien lielāki un prasa lielāku jaudu. Tomēr, tam ir otrā puse - laiks, kas nepieciešams uzlādei. Vispārinot, jo mazāka ir baterija, jo ātrāk tā uzlādēsies.

Uzlādes laiks ir ierobežots arī ar lietotās uzlādes ierīces maksimālo uzlādes strāvu. Pieņemsim, ka jūsu automobilis var patērēt maksimāli 11 kW, bet jūs to pieslēdzat 22 kW uzlādes stacijai. Kas tad notiks? Nē, brīnums nenotiks! Automobiļa akumulatoru var uzlādēt tikai ar maksimāli pieļaujamo uzlādes jaudu. Tādējādi, jūsu automašīna patērēs maksimāli 11 kW, jo tas ir tās maksimālais uzlādes ātrums.

Baterijas stāvoklis pirms uzlādes

Tukšas baterijas uzlāde prasīs ilgāku laiku nekā daļēji uzlādētas. Bet 50% uzlādēta baterija nebūs divas reizes jaudīgāka par pilnībā izlādētu bateriju. Uzlādes ātrums ir visaugstākais diapazonā no 20% līdz 80% no kopējās kapacitātes. Ja vēlaties pilnībā uzlādēt bateriju, jums būs jāpatērē ievērojami ilgāks laiks.

Automobiļa maksimālais uzlādes ātrums

Kopējais uzlādes ātrums ir ierobežots ar bateriju uzņemtās enerģijas maksimālo ātrumu. Jo lielāks ir enerģijas plūsmas līmenis, jo lielāka ir strāva, un tajā pašā laikā, baterija ir sasilusi. Ja temperatūra sasniedz bīstamu līmeni, akumulatora vadības sistēma ierobežo strāvas spēku. Tas izskaidro to, kāpēc pat uz elektroauto uzlādes stacijas ar augstāku uzlādes ātrumu jūs ne vienmēr varēsiet  savu auto uzlādēt ātrāk.

Uzlādes fāzes

Elektromobiļu maksimālais uzlādes ātrums lielā mērā ir atkarīgs no tā, vai automobilis izmanto vienfāžu, divfāžu vai trīsfāžu iebūvētu uzlādes ierīci. Dažas automašīnas var baroties tikai no vienas vai divām fāzēm. Tas nozīmē, ka jūs joprojām varat izmantot trīsfāžu elektroauto uzlādes stacijas šai automašīnai, un tas neietekmēs uzlādes laiku. Ja jūsu automašīnas modelis neatbalsta šo ātrumu, jūs nevarēsiet izmantot trīsfāžu uzlādes stacijas maksimālo uzlādes ātrumu.

Laika apstākļi

Nedrīkst aizmirst  laika apstākļu ietekmi. Ja jūsu automašīna kādu laiku  atradās ārā (ne iekštelpās)  un akumulatora baterija ir atdzesēta, tas ietekmēs uzlādes ātrumu. Tas pats attiecas arī uz ļoti karstiem laika apstākļiem. Lietderīgi zināt, ka pārāk zemā vai pārāk augstā temperatūrā uzlādes jauda samazinās. Tas ir nepieciešams, lai aizsargātu baterijas stāvokli.

Skatīsimies patiesībai acīs: visātrāk jūs uzlādēsiet savu automašīnu naktī vai tad, kad tā būs novietota līdzās birojam jūsu darba laikā. Abos gadījumos jums būs pietiekami daudz laika, lai pilnībā uzlādētu bateriju. Tas nozīmē, ka abos gadījumos uzlādes laiks jums nebūs svarīgs. Tāpēc nav jēgas maksāt par dārgāku un ātrāku uzlādes ierīci. Izvēloties, ņemiet vērā  savu dzīvesveidu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.