Menu
 

Lielā rudens tīrīšana: ar ko sākt, gaidot rudens iestāšanos Apriņķis.lv

  • Autors:  Juris Zālītis, telpu uzkopšanas uzņēmuma “Vizii” pārstāvis
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Pavasara tīrīšanas darbi ir ierasta lieta teju ikvienā mājā, bet par lielo rudens tīrīšanu runājam maz, tomēr tā, iespējams, ir pat nepieciešamāka. Kāpēc? Jo, iestājoties rudenim, dienas kļūst īsākas, vakari – garāki, pasēdēšanas terasē vai āra kafejnīcā tiek nomainītas uz omulīgiem vakariem mājās. Turklāt 1. septembrī bērni atgriežas skolā, kas reizēm var būt satraukuma pilns laiks. Tāpēc ir īpaši svarīgi, lai māja būtu tīra, tajā neveidotos pelējums, putekļu ērcītes vai citas slimību izraisošas baktērijas, kas var traucēt ne tikai atpūtai, bet arī jaunu zināšanu un iespaidu gūšanai.

Parūpējies par virsmām, ko ikdienā netīri

Veicot ģenerālo tīrīšanu, ieteicams nomazgāt logus, veikt mēbeļu ķīmisko tīrīšanu, skapju augšu, gaismas ķermeņu un žalūziju tīrīšanu, vēlams pārkrāmēt un pārslaucīt atvilktnes skapjos, jo arī tur krājas putekļi. Šī ir laba izdevība atbrīvoties no visa liekā, tai skaitā pārskatīt savu garderobi.

Gan logi, gan aizkari būtu jāmazgā vismaz divas reizes gadā. Savukārt mīksto mēbeļu un paklāju ķīmiskā tīrīšana jāveic vismaz reizi gadā. Arī mēbelēs var sakrāties gruži vai spalvas, kā arī tās nosmērējas ar cilvēka ķermeņa radītām vielām un, piemēram, ar tonālajiem vai roku krēmiem.

Izvēlies izdevīgākos un efektīvākos tīrīšanas līdzekļus

Mājas tīrīšanas komplektam būtu jāsastāv no profesionālajiem mazgāšanas līdzekļiem, jo, atšķirībā no parastajos veikalos nopērkamajiem līdzekļiem, uz tiem ir norādīts sastāvs, tie ir ekonomiski izdevīgāki, kā arī tīra efektīvāk. Plauktā vajadzētu būt četriem dažādiem līdzekļiem – sanitārajam līdzeklim vannas istabai; universālajam – ūdens izturīgajām virsmām, piemēram, plauktiem, skapjiem, arī grīdai; attaukošanas līdzeklim virtuves tīrīšanai; stiklu un spoguļu tīrīšanas līdzeklim.

Virsmu tīrīšanai piemērotas ir mikro šķiedru lupatiņas, kuras var mazgāt un lietot atkal pat līdz 500 reižu. Savukārt grīdas mazgāšanai labs risinājums ir grīdas mops, bet var izmantot arī citas grīdas mazgāšanas slotas, kas piemērotas dažādām virsmām.

Mājas uzkopšanu sāc tālākajā stūrī, pakāpeniski virzoties uz izeju

Vispirms būtu jāsāk ar mantu nolikšanu vietā, pēc tam – ar putekļu notīrīšanu no virsmām, vispirms notīrot augstākos plauktus un pēc tam – zemākās virsmas. Otrādi darīt nevajadzētu, jo tā putekļi tiks atpakaļ uz virsmām. Pēc tam jāveic grīdas sausā uzkopšana, izmantojot putekļsūcēju vai slotu. Pēc sausās tīrīšanas seko mitrā grīdas mazgāšana. Mazgāšanai paredzētās slotas nevajadzētu mērcēt spainī, jo tas var sabojāt lamināta vai koka grīdu; tā vietā ieteicams uzsmidzināt mazgāšanas līdzekli uz slotas, lai mazgāšana būtu mitra.

Atbrīvojies no piekaltušiem netīrumiem virtuvē

Efektīvākais veids, kā notīrīt pie plīts piekaltušu ēdienu, ir attaukošanas līdzeklis, kas šķīdina piedegumu un noņem taukus. Izvēloties līdzekli, tā sastāvā meklē glikolēteri un nejonu virsmaktīvās vielas.

Neaizmirsti par tvaiku nosūcēju, tai skaitā tā filtru, jo, ja tajā sakrājas tauki, var rasties bīstama situācija, jo tauki, tāpat kā jebkura eļļa, var viegli uzliesmot. Tvaiku nosūcēju var labi notīrīt trauku mazgājamajā mašīnā; ja tādas nav, var izmantot kādu no attaukošanas līdzekļiem.

Vasaras sezonai beidzoties, aktuāla ir grila tīrīšana – to vislabāk iztīra krāsnīm paredzēti tīrīšanas līdzekļi, kas noņems gan spēcīgus piedegumus, gan taukus. Gan grilu, gan krāsni, gan pannu var tīrīt tikai tad, ja tā ir atdzisusi un nav karstāka par 30 grādiem, citādi līdzeklis var iztvaikot, radot apdraudējumu cilvēkam.

Veids, kā tikt vaļā no pelējuma baktērijām

Pelējuma baktērijas var izraisīt smagas elpceļu slimības, alerģijas vai astmu. Tās biežāk rodas vannas istabā un virtuvē, bet var attīstīties arī citur mājā, kur ir koks, apģērbs, paklājs u.c. Tas izplatās mitrā un siltā vidē, kas netiek regulāri vēdināta.

Ja mājās ir pelējums, jāsaprot tā rašanās cēlonis. Ja vainojama dzīvokļa ārsiena un mitrums nāk no tās, jāvēršas pie namu apsaimniekotajā, lūdzot situāciju risināt. Šādā gadījumā nevajadzētu turēt mēbeles blakus šai sienai. Savukārt, ja cēlonis ir iekšējs, tad, lai novērstu pelējuma veidošanos vai izplatību, ir biežāk jāvēdina telpas, nedaudz jāpaaugstina temperatūra mājā, mitros dvieļus vannas istabā vai virtuvē ir jāliek uz žāvētāja. Var izmantot speciālu ierīci – ūdens savācēju, kas mazinās mitrumu telpā.

No pelējuma var atbrīvoties, izmantojot hloru saturošus līdzekļus, tomēr, ja vainojama ārsiena, tas ne vienmēr var palīdzēt. Tāpat, ja pelējums iemeties silikonā, tas ir jāmaina, jo hlors to neiznīdēs.

Kaļķakmens notīrīšanai palīdz citronskābe

Ja mājās aizkaļķojas tējkanna, gludeklis vai dušas kabīne, labākais līdzeklis ir citronskābe. Var izmantot arī etiķi, bet tas radīs nelāgu smaku. Praktisks padoms – ja mājās ir veļas žāvētājs, tajā sakrājušos ūdeni var izmantot gludeklī, jo tas ir attīrīts, tāpēc kaļķi neveidosies.

Nereti, tīrot vannas istabu, galvassāpes un krampjus rokā rada arī ūdens pilieni uz dušas kabīnes, tomēr, ja zina, ar ko tīrīt, to var izdarīt ātri un viegli. Šī virsma jāmazgā ar skābi saturošu līdzekli un jānoslauka ar gumijas slotiņu – princips līdzīgs automobiļa logu tīrāmajām slotiņām.

Gultasveļu mazgā reizi nedēļā vismaz 60 grādu karstumā

Gulta var būt dažādu baktēriju perēklis, jo pārvalkos un palagā paliek sviedri, atmirušās ādas šūnas, nereti arī ēdiena drupačas, bērnu mantas, dzīvnieku spalvas u.c. Ja nevēlies, lai vietā, kur atgūsti enerģiju, veidojas baktērijas un rodas alerģiju izraisošas putekļu ērcītes, regulāri mazgā ne tikai gultasveļu, bet arī segu un spilvenus – tie jāmazgā vismaz divas reizes gadā.

Izvēlies dažādām virsmām piemērotu tīrīšanas līdzekli

Netīru, taukainu vai eļļainu virsmu tīrīšanai (cepeškrāsns, grila, ēdiena gatavošanas virsmas, flīžu u.c.) izmanto sārmainus tīrīšanas līdzekļus. Vieglāk tīrāmu traipu mazgāšanai to vēlams atšķaidīt ar ūdeni, lai aktīvo vielu sastāvs nav tik liels. Savukārt vannas istabas (ziepju, kaļķakmens, rūsas, urīna traipu u.c.) tīrīšanai parasti izmanto skābus līdzekļus. Lietojot sārmainus vai skābus līdzekļus, neaizmirsti par personīgo aizsardzību – gumijas cimdiem. Ja līdzeklis ir ļoti sārmains, ieteicams lietot respiratoru. Līdzeklis ir jāpūš prom no sevis – uz lupatiņas, ar ko tīri.

Pēc jebkura sārmaina un skāba līdzekļa lietošanas virsma ir jānoskalo. Savukārt, ja mājās virsmas tīri ar logu tīrāmo līdzekli, tās var neskalot, jo šī līdzekļa sastāvā ir neliels daudzums spirta, kas ātri iztvaiko. Tomēr šis līdzeklis nešķīdina taukus.

Nereti uz līdzekļiem, kas nopērkami parastajos veikalos, nav norādīts sastāvs, pH līmenis, piktogrammas, simboli par to lietošanu vai kvalitāti u.tml. Turpretī uz profesionālajiem līdzekļiem tas viss ir, tāpēc, ja vēlies zināt, kam līdzeklis paredzēts, kāds ir tā sastāvs, vai tas ir videi draudzīgs, labāk izmantot tos.  

Ekoloģiski tīrākais un efektīvākais uzkopšanas veids – tvaiks

Ar tvaiku var labi notīrīt dažādus netīrumus no virsmām, bet tas ir piemērots nelielu telpu uzkopšanai, tomēr, ja laukums ir liels, tas aizņems daudz laika. Dabai draudzīgi var būt arī dabīgie tīrīšanas līdzekļi, kuriem pH līmenis ir neitrāls vai tuvu tam. Viegli skābi vai sārmaini mazgāšanas līdzekļi ir arī ekoloģiski, un tie efektīvāk novērš smakas un iztīra urīnskābi vai piedegušas virsmas.

Kritiski izvērtē reklāmās dzirdēto

Ja reklāmā dzirdi, ka hloru saturošs līdzeklis balina un dezinficē, tas nenozīmē, ka to var izmantot arī krūžu mazgāšanai (diemžēl šādi gadījumi ir bijuši). Tāpat, ja tiek stāstīts par kaļķakmeni attīrošu līdzekli, noteikti neizmanto to tējkannu tīrīšanai, jo tas ir bīstami veselībai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.