Menu
 

"Sadales tīkls": Septembrī Latvijā reģistrētas divas letālas elektrotraumas

  • Autors:  AS "Sadales tīkls"
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Septembrī Latvijā ir reģistrētas divas elektrotraumas, kuru rezultātā bojā gājuši divi vīrieši, viens no viņiem – seniors. Vienā gadījumā nāvējošs elektriskās strāvas trieciens saņemts, lādējot traktora akumulatoru, otrā – veicot mitrās uzkopšanas darbus ar elektrisku tīrīšanas iekārtu.

AS "Sadales tīkls" atgādina, ka ar īpašu rūpību jāseko līdzi dažādu akumulatoru un to lādētāju darba kārtībai, kā arī divtik jāuzmanās, lietojot elektroierīces mitrā vidē, jo ūdens klātbūtne ievērojami palielina elektrotraumu gūšanas risku.

Kopumā 2023. gada deviņos mēnešos Latvijā iedzīvotāju īpašumos reģistrētas 30 elektrotraumas, divas no tām ar letālām sekām.

"Zaudētas dzīvības diemžēl nav iespējams atgriezt, taču ir būtiski runāt par šādu traģisku negadījumu apstākļiem, lai palīdzētu līdzīgās situācijās nenonākt citiem. Dažādas elektroierīces, ko darbina akumulatori, atvieglo mājas soli, bet tām ir arī ēnas puse – to potenciālā bīstamība, tās lādējot. Ja akumulators vai tā lādētājs ir bojāts, tiek neatbilstoši lietots, tas var kļūt par cēloni elektrotraumai vai ugunsgrēkam. Publiskā telpā ik pa laikam izgaismojas negadījumi, kas izcēlušies, uzliesmojot akumulatoram vai tā lādētājam. Salīdzinoši daudz ir dzirdēts par elektrisko skrejriteņu akumulatoru aizdegšanos vai, piemēram, ilgstoši rozetei pieslēgta viedierīces lādētāja uzliesmošanu. Diemžēl septembrī cilvēks gājis bojā, saņemot strāvas triecienu no bojāta akumulatora lādētāja," komentē "Sadales tīkla" Mācību centra elektrodrošības eksperts Artūrs Šmats.

Lai no līdzīgas nelaimes sevi pasargātu, pirmkārt, jāseko līdzi elektroiekārtu darba kārtībai. Tām uzmanība faktiski jāpievērš jau iegādes brīdī, īpaši, ja pērkam lietotu elektroierīci. Otrkārt, tās ir jālieto atbilstoši lietošanas instrukcijai. Bez uzraudzības un ilgstoši atstāt rozetei pieslēgtas uzlādes iekārtas ir bīstams paradums – kad ierīce ir uzlādēta, tā jāatvieno no sprieguma avota.

Otrs būtiskais ieteikums – par elektrodrošību īpaši piedomāt, lietojot elektroierīces ūdens tuvumā. "Ja iekārta ir paredzēta lietošanai mitrā vidē, ir atbilstošā darba kārtībā un tiek izmantota atbilstoši lietošanas instrukcijai, bīstamībai nevajadzētu rasties. Savukārt, ja elektroierīcei ir bojājumi, tā ir nepareizi uzstādīta vai tiek neatbilstoši lietota (piemēram, nav domāta izmantošanai mitrumā), sekas var būt traģiskas. Tāpēc ir būtiski sekot līdzi visiem šiem aspektiem," papildina A.Šmats.

No 30 šogad reģistrētajām elektrotraumām 10 gadījumos cietuši bērni. "Sadales tīkls" atgādina, ka par bērnu elektrodrošību lielā mērā ir atbildīgi pieaugušie – mazuļus nedrīkst atstāt bez uzraudzības elektroiekārtu tuvumā, savukārt jauniešiem svarīgi mācīt ievērot elektrodrošības principus. Radošā veidā elektrodrošību visa ģimene var apgūt kino pilsētiņā "Cinevilla", kur izveidota virtuālās realitātes spēle. Ar tās palīdzību bērni un jaunieši var iepazīt elektrodrošas un nedrošas situācijas. Pilsētiņas teritorijā pieejams arī apskates objekts "Dzīvoklis" – tajā, ar mobilo telefonu noskenējot QR kodu, var pārbaudīt savas zināšanas par elektrodrošību.

Plaša informācija dažādām vecuma grupām – gan padomu, gan īsfilmu, gan arī digitāli krāsojamas grāmatas veidā – pieejama arī "Sadales tīkla" specializētajā elektrodrošības interneta vietnē "www.arelektribuneriske.lv".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.