Menu
 

Kā stimulēt suni klausīt saimnieku? Apriņķis.lv

  • Autors:  Monta Priede, kinoloģe, “Rimi mājdzīvniekiem” suņu dzīves eksperte
Foto – www.pexels.com Foto – www.pexels.com

Pamata paklausība un komandu praktizēšana suņu skolā, mājās un citviet ir suņa paklausības atslēga. Mūsdienās suns ir ne tikai cilvēka labākais draugs un mājas sargs, bet arī uzticams kompanjons, kas var veiksmīgi iekļauties sabiedrības dzīvē, piemēram, apmeklēt publiskas vietas, neapdraudot apkārtējos, vai atrasties ārā bez pavadas vietās, kur tas ir atļauts. Paklausība sunim nav dabiska, un suns dzīvo, instinktu vadīts.

Pamata paklausībā liela nozīme ir suņa apmācīšanai ne tikai mājās un suņu skolā, bet arī publiskās vietās un dabā. Sunim jāprot uz saimnieka komandām atsaukties jebkur, jo īpaši vietās, kur uz suni iedarbojas citi ārējās vides faktori, piemēram, smaržas, citi cilvēki un dzīvnieki. Arī suņiem ir nepieciešama disciplīna, lai iegūtās iemaņas nostiprinātos par prasmēm un suns tās spētu pielietot jebkurā situācijā. Viens ir “varēt” un otrs ir “gribēt” darīt. Tā ir būtiska apmācību sastāvdaļa.

Kā panākt, lai suns gribētu sadarboties ar saimnieku?

Ir svarīga regularitāte. Nepieciešams ne vien apmeklēt suņu skolu, kurā tiek apgūti paklausības pamati, bet arī praktizēt iegūtās iemaņas ārpus apmācībām – tas darāms visas suņa dzīves garumā, nevis tikai kucēna vecumā.

Treniņš ir regulāra aktivitāte jeb regulārs kopā pavadītais laiks, kur suns saņem nedalītu saimnieka uzmanību, un tas ir pats lielākais ieguvums. Tādējādi tiek veidota ciešāka saikne, saimniekam un mīlulim iemācoties otra darbības nolasīt un paredzēt pirms komandas došanas. Jā, tas ir iespējams!

Iesaku katram pamēģināt netraucēti pavērot savu suni aktīvi darbojamies vismaz stundu. Pirms suns grasās kaut ko darīt, vispirms runā ķermeņa valoda. Suns sava saimnieka ķermeņa valodu lasa jau no pirmās dienas. Regulāri pamata paklausības treniņi ir sinerģisks darbs, kuru mīlulis izbauda, jo suņi visvairāk par visu mīl pavadīt laiku ar savu saimnieku. Jo ciešāks kontakts tiks izveidots, jo paklausīgāks būs suns.

Neliels triks, lai suni padarītu paklausīgāku

Sunim patīk ēst, un suņi kalorijas neskaita. Vairums suņu nespēj pretoties ēdienam, tādēļ aicinu suņu saimniekus pielietot šo triku, disciplinējot suni. Izmanto to! Īpaši treniņu procesa sākuma stadijā vienmēr ņem līdzi suņa iecienītos kārumus un apbalvo suni par pareizu uzvedību arī publiskās vietās. Suņa apbalvošana ar kārumu ir spēcīgs signāls, mudinot suni pareizo uzvedību atkārtot. Rūpējies, lai kārums kalpo tikai kā apbalvojums, nevis uzkoda. Tā suns sapratīs, ko tu no viņa sagaidi!

Ne mazāk svarīgi ir ne tikai ievērot disciplīnu un treniņu metodes, bet vismaz reizi dienā atvēlēt laiku rotaļai ar suni. Bez komandām, kārumiem un noteikumiem. Nav svarīgi, vai rotaļa notiek mājās vai pastaigas laikā – neaizmirsti par šo bezrūpīgo un jautro laiku kopā! Tavs suns to novērtēs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.