Menu
 

Pārgājiens Murjāņos atklās, kā restartēt pļavu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustrācija - DAP Ilustrācija - DAP

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) sestdien, 14.oktobrī, plkst. 11.00 aicina ikvienu interesentu piedalīties pārgājienā gar Gauju uz Ozolleju sausieņu pļavu Murjāņos. Triju stundu laikā, mērojot četrus kilometrus, pieredzējusī zālāju biotopu eksperte Daina Bojāre atklās, kāpēc un kā pļavas restartēt jeb atjaunot, ja tās ir aizaugušas ar krūmiem, ilgus gadus nepļautas, klātas ar sūnu slāni vai biezu kūlu.

“Dabiskās pļavas ir attīstījušās vietās, kur ilgstoši notikusi tradicionāla, ekstensīva pļavu apsaimniekošana. Izmainoties cilvēku dzīvesveidam, pļavas vairs netiek apsaimniekotas, aizaug ar krūmiem, tajās uzkrājas kūlas slānis un samazinās sugu skaits. Vienas no retākajām un krāšņākajām pļavām ir sausieņu pļavas jeb “puķu pļavas”, kas izzūd gan Gaujas Nacionālajā parkā, gan citur Latvijā. Lai gan pirms gadsimta bioloģiski vērtīgās pļavas aizņēma trešo daļu no visas Latvijas, mūsdienās tās aizņem vairs nepilnu vienu procentu no valsts teritorijas,” pauž pārvaldes īstenotā projekta “Biotopu un sugu dzīvotņu atjaunošanas” zālāju eksperte Daina Bojāre.  

Pārgājiena dalībnieki varēs iepazīt Gaujas Nacionālā parka Ozolleju pļavu, tās vērtību, kultūrvēsturisko nozīmi un uzzināt, kā tā saglabājusies līdz mūsdienām. Pārgājiena sākumpunkts plkst.11.00 stāvlaukumā pie veikala “Vīganti”, pie pagrieziena uz Imanta Ziedoņa muzeju. Līdzās ir arī sabiedriskā transporta pietura ar nosaukumu “Murjāņi”. Pārgājiens paredzēts ar atgriešanos sākuma punktā, norāda DAP.

Rīkotāji aicina ģērbties atbilstoši laika apstākļiem un izvēlēties pastaigai dabā piemērotus apavus.  Dalība pasākumā jāpiesaka iepriekš, aizpildot reģistrācijas anketu.

Gaujas Nacionālajā parkā ir konstatēti deviņi Eiropas Savienības nozīmes zālāju biotopi, kas kopumā aizņem 848 hektāru platību. Pēdējos gados pārvaldes biotopu atjaunošanas projektā ir notikusi vērienīgākā pļavu biotopu atjaunošana Gaujas Nacionālajā parkā, kas ir ilgtermiņa ieguldījums šī biotopa saglabāšanā.  

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.