Menu
 

Savākti vēl 10 000 parakstu pret Stambulas konvenciju

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Reaģējot uz Saeimas 5.oktobra balsojumu, ar kuru tika noraidīts 12 973 Latvijas pilsoņu kolektīvais iesniegums par Latvijas nepievienošanos Stambulas konvencijai,  biedrības “Vecāku alianse” pārstāvis Andris Šimfs aicināja  turpināt vākt parakstus, lai šo tautas pieprasījumu varētu iesniegt Saeimā atkārtoti, ar jauniem parakstiem. Šobrīd iniciatīvu “Par Latvijas nepievienošanos Stambulas konvencijai” platformā  “ManaBalss” ir parakstījuši jau vairāk nekā 25 000 iedzīvotāju.

“Vardarbība sabiedrībā un ģimenē ir nopietna un risināma problēma, tomēr Stambulas konvencija nepiedāvā kvalitatīvi būtiskus pasākumus vardarbības novēršanai sabiedrībā papildus tiem, ko Latvijā jau nodrošina esošā likumdošana, toties papildus uzliek valstij smagu finansiālu, organizatorisku un ideoloģisku apgrūtinājumu, pieprasot pamatos pārveidot sabiedrības struktūru visās tās dzīves jomās – kultūrā, izglītībā, sociālajās normās, paradumos un tradīcijās, tostarp pārņemot kontroli pār cilvēku privātās dzīves telpu un ģimenes dzīvi, pamatojot iniciatīvu, uzsver A.Šimfs.

“Stambulas konvencijā ir iekļauti instrumenti, kas paver ceļu pārāk plašām jēdziena gender jeb “sociālais dzimums” interpretācijām, apdraudot ne tikai Latvijas tradicionālo kultūru un ģimeniskās vērtības, bet arī veselīgas sabiedrības pastāvēšanu ilgtermiņā. Šādas izpratnes uzspiešana bērniem un pusaudžiem ir pretrunā ar starptautiski un konstitucionāli atzītām tiesībām vecākiem izglītot savus bērnus atbilstoši savai pārliecībai un vērtībām.

Latvija, nepievienojoties Stambulas konvencijai, izvairītos no nelabvēlīgām izmaiņām sabiedrības apziņā, saglabājot Satversmē paredzētās vērtības, un pasargātu sabiedrību no Stambulas konvencijā paredzēto sociāli konstruēto dzimumu formu uzspiešanas.”

Kā zināms, Ārlietu komisija bija sagatavojusi Saeimas lēmuma projektu, ar kuru aicināja Ministru kabinetu informēt Eiropas Padomes ģenerālsekretāru par valsts nodomu nepievienoties Eiropas Padomes Konvencijai par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu. Tas nozīmētu Eiropas Padomes ģenerālsekretāra informēšana par valsts nodomu nepievienoties konvencijai  un faktisku paraksta atsaukšanu. Tomēr 5.oktobra Saeimas sēdē šis priekšlikums neguva deputātu viarākuma atbalstu. Saeima arī nobalsoja pret lēmuma projekta atkārtotu nodošanu Ārlietu komisijai.

Šobrīd A. Šimfs ir sagatavojis atkārtotu kolektīvo iesniegumu parlamentam, atkārtoti lūdzot Saeimu izskatīt iepriekšminēto iniciatīvu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.