Menu
 

Sākotnējā izmeklēšana: Igaunijas un Somijas sakaru kabeļa bojājums ir cilvēka radīts

  • Autors:  LETA/BNS

Sākotnējā pārbaude vietā, kur bojāts sakaru kabelis starp Somiju un Igauniju Baltijas jūrā, liecina, ka bojājums ir cilvēka radīts, secinājuši Igaunijas izmeklētāji, kas kopā ar Somijas un Igaunijas jūras spēku pārstāvjiem ir pabeiguši nepieciešamās procesuālās darbības izmeklēšanā par jūras dzelmē esošā kabeļa bojājumu.

Turpmākā izmeklēšanas gaitā tiks noskaidrots, vai sākotnējās aizdomas apstiprinās un vai bojājums radīts nolaidības vai cita iemesla dēļ.

Igaunijas un Somijas izmeklētājiem ir informācija par kuģiem, kas bojājuma rašanās laikā atradās sakaru kabeļa tuvumā, un turpinās darbs, lai noskaidrotu to iespējamo saistību ar notikušo, ir pāragri minēt vainīgos. Tāpat izmeklētāji pašlaik nevar apstiprināt, vai bojājums bijis apzināts, cita starpā mērķtiecīgs kritiskās infrastruktūras bojājums.

Tā kā sākotnējie pierādījumi no sakaru kabeļa starp Igauniju un Somiju ir savākti, tad ir iespējams sākt plānot kabeļa remontu. Gaidāms, ka remonta darbi sāksies nākamnedēļ.

Kriminālprocesa laikā izmeklētāji pārbaudīs arī Igaunijas un Zviedrijas sakaru kabeli, jo saskaņā ar sākotnējo informāciju arī tā bojājumus varētu būt izraisījusi cilvēka rīcība, tomēr tas ir jāpārbauda.

Igaunijas - Zviedrijas un Igaunijas - Somijas zemūdens sakaru kabeļu bojājumi nav ietekmējuši Igaunijas sakaru pakalpojumu darbību. Sakari ir nepārtraukti nodrošināti, jo Igaunijai ir deviņi dažādi savienojumi, un bojājumu gadījumā ir iespējams izmantot vai nu alternatīvi funkcionējošus zemūdens kabeļus, vai sauszemes kabeļus ar Latviju.

Otrdien Zviedrijas aizsardzības ministrs Pols Junsons paziņoja, ka ir bojāts sakaru kabelis starp Zviedriju un Igauniju Baltijas jūrā.

Pēc ministra sacītā, kabelis starp Zviedriju un Igauniju bojāts apmēram tajā pašā laikā, kad tika bojāts gāzesvads "Balticconnector" un sakaru kabelis, kas savieno Igauniju un Somiju, kas tika sabojāti 8.oktobrī.

Ceturtdien savu izmeklēšanu "Balticconnector" pabeidza Somijas policijas ūdenslīdēji, kuri ir savākuši paraugus, kas nosūtīti uz laboratoriju, tomēr detalizēta informācija par izmeklēšanu netiek publiskota.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.