Menu
 

Latvijā saražotās un tīklā nodotās elektroenerģijas daudzums septembrī pieaudzis par 37%

  • Autors:  LETA
Latvijas elektrotīklā nodotās elektroenerģijas bilance 2023.gada septembrī. Ilustrācija - "Augstsprieguma tīkls" Latvijas elektrotīklā nodotās elektroenerģijas bilance 2023.gada septembrī. Ilustrācija - "Augstsprieguma tīkls"

Latvijā elektrostaciju tīklā nodotās elektroenerģijas daudzums septembrī veidoja 282,2 gigavatstundas (GWh), kas ir par 19% vairāk nekā augustā un par 37% vairāk nekā 2022.gada septembrī, liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Savukārt no tīkla patērētās elektroenerģijas daudzums samazinājās par 4% salīdzinājumā ar augustu un par 2% salīdzinājumā ar pagājušā gada septembri un bija 524 GWh.

Septembrī elektroenerģijas vidējā cena Latvijas tirdzniecības apgabalā bija 117,25 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir par 14% vairāk nekā augustā, bet gandrīz trīs reizes mazāk nekā 2022.gada septembrī.

Apskatā minēts, ka septembrī turpināja pieaugt gāzes elektrostaciju ražošanas apmēri, tīklā nododot 141 GWh, kas ir puse no kopējā Latvijas elektrotīklā nodotā elektroenerģijas daudzuma. Salīdzinājumā ar augustu gāzes elektrostaciju ražošanas apmēri pieauguši par 58%, bet salīdzinājumā ar pagājušā gada septembri - par 75,8%.

Gāzes elektrostaciju kopējais devums Latvijas elektroenerģijas bilancē pieaudzis, jo no 2.septembra līdz 23.septembrim elektroenerģijas importam uz Baltiju nebija pieejams Zviedrijas-Lietuvas starpsavienojums "NordBalt" ar lētāku elektroenerģijas piedāvājumu, līdz ar to trūkstošais daudzums tikai aizstāts ar gāzes elektrostaciju saražoto, skaidrots apskatā.

Vēja elektrostaciju tīklā nodotās elektroenerģijas daudzums septembrī salīdzinājumā ar augustu pieaudzis par 23%, bet salīdzinājumā ar 2022.gada septembri - par 30,9%, savukārt saules elektrostaciju tīklā nodotais elektroenerģijas daudzums salīdzinājumā ar augustu palielinājies par 14%, kamēr salīdzinājumā ar pagājušā gada septembri audzis 4,2 reizes. 

Latvijas hidroelektrostacijas tīklā septembrī nodevušas par 12% mazāk elektroenerģijas nekā augustā, bet par 20,2% vairāk nekā 2022.gada septembrī.

Tādējādi kopumā septembrī Latvijas ražotāji tīklā nodeva 53,8% no valsts patēriņam nepieciešamās elektroenerģijas, savukārt trūkstošais daudzums - 242 GWh elektroenerģijas - tika importēts no kaimiņvalstīm.

Elektroenerģijas cena salīdzinājumā ar augustu pieauga visās trijās Baltijas valstīs, tostarp Igaunijā par 20%, sasniedzot 113,46 eiro par MWh, bet Lietuvā, tāpat kā Latvijā, par 14%, sasniedzot attiecīgi 117,28 un 117,25 eiro par MWh. Savukārt salīdzinājumā ar 2022.gada septembri Igaunijā elektroenerģijas cena samazinājusies par 50,4%, Lietuvā - par 67,4%, bet Latvijā - par 66,6%

Elektroenerģijas cenas Baltijā ietekmēja Zviedrijas ceturtās cenu zonas un Lietuvas starpsavienojuma "NordBalt" nepieejamība no 2.septembra līdz 23.septembrim remontdarbu dēļ, kā rezultātā no Zviedrijas uz Baltiju importēts par 68% mazāk elektroenerģijas nekā augustā.

Septembrī bija vērojams neliels vidējās elektroenerģijas cenu pieaugums salīdzinājumā ar augustu divos Baltijas valstu starpsavienotajos elektroenerģijas tirdzniecības apgabalos - Zviedrijas ceturtajā zonā un Polijā par 3%, savukārt Somijā cena samazinājās līdz 32,81 eiro par MWh, kas ir par 51% mazāk nekā augustā un par 84,7% mazāka nekā 2022.gada septembrī.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.