Menu
 

Lietuvas Konstitucionālā tiesa par pamatlikumam atbilstošu atzīst lietuviešu valodā neesošu rakstzīmju izmantošanu personvārdos

  • Autors:  LETA/BNS

Lietuvas Konstitucionālā tiesa par valsts pamatlikumam atbilstošu atzinusi lietuviešu alfabētā neesošo latīņu alfabēta burtu "x", "w" un "q" izmantošana Lietuvas pilsoņu personu apliecinošos dokumentos.

Tiesa trešdien paziņoja savu lēmumu par 30 Seima deputātu pērn iesniegto prasību izvērtēt, vai konstitūcijai atbilst kopš pagājušā gada maija spēkā esošā likuma norma, kas ļauj atsevišķos gadījumos personu apliecinošos dokumentos izmantot lietuviešu alfabētā neesošus latīņu rakstzīmes bez diakritiskām zīmēm.

Prasību Lietuvas Konstitucionālajā tiesā iesniegušie Seima deputāti norādīja, ka Konstitucionālā tiesa iepriekšējos spriedumos nav aizliegusi lietuviešu alfabētā neesošu rakstzīmju izmantojumu personu apliecinošos dokumentos, tomēr tā nosprieda, ka parlamentam ir jākonsultējas ar Lietuviešu valodas valsts komisiju (VLKK) pirms personvārdu rakstības noteikumu grozīšanas un uzrauga oficiālais viedoklis "ir saistošs visām sabiedriskajām institūcijām".

Deputāti norādīja, ka parlamenta Juridiskā komiteja lūdza VLKK oficiālu viedokli par Vārdu un uzvārdu rakstības personu apliecinošos dokumentos likuma jaunākajiem grozījumiem un valodas uzrauga vērtējums bija negatīvs.

Kā prasībā Konstitucionālajai tiesai pauda deputāti, parlaments ignorēja uzrauga viedokli un pieņēma juridisku regulējumu, tādējādi cita starpā pārkāpjot Lietuvas konstitūcijas 14.pantu par lietuviešu kā valsts valodas statusu.

Augstākajā tiesā vērsās 30 Seima deputāti galvenokārt no opozīcijā esošās Lietuvas Zemnieku un zaļo savienības.

Pērn maijā Lietuvā spēkā stājās likuma grozījumi, kas ļauj izmantot lietuviešu alfabētā neesošus latīņu alfabēta burtus "x", "w" un "q" Lietuvas pilsoņu personu apliecinošos dokumentos.

Tas attiecas uz situācijām, kad Lietuvas pilsonis pieņem laulātā nelietuvisko uzvārdu un kad Lietuvas pilsoņa vecāku vai viena vecāka uzvārds avotdokumentā ir rakstīts ar lietuviešu alfabētā neesošiem burtiem.

Pēc grozījumu stāšanās spēkā maijā, Lietuvas poļi, piemēram, tieslietu ministre Evelīna Dobrovolska, nomainīja sava personvārda rakstību.

Citi vietējie poļi pauduši neapmierinātību ar pašreizējo regulējumu, jo tas neļauj personvārdu rakstību, izmantojot oriģinālās diakritiskās zīmes. Arī par to ir iesniegta prasība konstitucionālajā tiesā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.