Menu
 

SEPLP: Sabiedriskie mediji pērn izpildījuši gandrīz visus gadam noteiktos uzdevumus

  • Autors:  LETA
Foto - Latvijas Radio Foto - Latvijas Radio

Neraugoties uz strauji mainīgajiem ģeopolitiskajiem apstākļiem, Krievijas agresiju pret Ukrainu un šo satricinājumu radīto energoresursu un inflācijas pieaugumu, kā arī joprojām gada sākumā aktuālo Covid-19 izplatību pandēmijas apstākļos, sabiedriskie mediji ir kopumā izpildījuši gandrīz visus sabiedriskā pasūtījuma 2022.gadam noteiktos uzdevumus ar nelielām atkāpēm, sniedzot savu novērtējumu par 2022.gada sabiedriskā pasūtījuma plānu izpildi secinājusi Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (SEPLP).

Kā aģentūrai LETA norādīja SEPLP, "Latvijas Radio" (LR) pērn bija noteikti 14 konkrēti uzdevumi sabiedriskā pasūtījuma gada plānam, LR noteikti arī pieci kopīgi uzdevumi ar "Latvijas Televīzija" (LTV) un sabiedrisko mediju vienoto portālu "lsm.lv", kā arī seši uzdevumi sabiedriskā pasūtījuma pārvaldības jomā.

No 25 uzdevumiem 20 novērtēti kā pilnībā izpildīti, četri kā daļēji izpildīti, bet viena uzdevuma izpilde nav attiecināma uz LR, jo rezultatīvo rādītāju izpilde atkarīga no LTV, uzskaita SEPLP.

Starp daļēji neizpildītajiem uzdevumiem ir uzdevums, kas paredz nodrošināt līdzsvarotu Latvijas reģioniem veltīto ziņu un cita satura atspoguļojumu LR programmās ar rezultatīvo rādītāju - reģionu (Vidzeme, Kurzeme, Zemgale, Latgale) minimālais procentuālais atainojums ziņu un informatīvi analītisko žanru raidījumos - 18%. LR sniegums liecina, ka Rīgā Latvijas reģioniem veltīto ziņu un cita satura atspoguļojums pērn sasniedza 24%, Kurzeme - 17,52%, Zemgale - 10,65%, Vidzeme - 16,52%, Latgale - 31,27%.

SEPLP skaidro, ka šis rādītājs nav sasniegts korespondenta trūkuma dēļ Zemgalē.

Vienlaikus SEPLP min, ka daļēji izpildīts arī uzdevums, kas paredzēja izveidot LR, LTV un "lsm.lv"kopīgu projektu, kas veicina sabiedrībā izpratni par sabiedrisko mediju misiju un kvalitatīvas žurnālistikas lomu pilsoniskā sabiedrībā. Visi sabiedriskie mediji 2022.gada rudenī kopīgi īstenoja LR izstrādāto reklāmas kampaņu "Latvijas sabiedriskie mediji. Mani. Arī Tavi."

Tikmēr kopīgs satura projekts netika īstenots, jo gada pirmajā pusē lielus sabiedrisko mediju cilvēku resursus nācās koncentrēt saturam par karu Ukrainā, savukārt gada otrajā pusē prioritārie projekti bija 14. Saeimas vēlēšanas un labdarības maratons "Dod pieci!". Uz šī fona pietrūka resursu vēl viena apjomīga projekta īstenošanai, norāda SEPLP.

Vienlaikus padomē atzīmē, ka kopš šī gada "Latvijas Radio 1" ēterā un podkāstos ik nedēļu skan regulārs raidījums "Mediju anatomija", kura mērķis ir skaidrot sabiedrībai mediju un žurnālistikas lomu un darbības principus.

Vēl divi daļēji izpildītie LR uzdevumi ir savstarpēji saistīti un atkarīgi no satura vadības sistēmas iegādes projekta realizēšanas, pie kā darbs tiek turpināts šogad. Arī citu pērn daļēji turpināto uzdevumu izpilde LR turpinās šajā gadā.

Komentējot LTV darbu pērn, SEPLP min, ka LTV 2022.gadā tika noteikti 16 uzdevumi sabiedriskā pasūtījuma gada plānam, 11 uzdevumi tika noteikti sabiedrisko mediju vienotajam portālam "lsm.lv". LTV un "lsm.lv" noteikti arī pieci kopīgi uzdevumi ar LR, kā arī seži uzdevumi sabiedriskā pasūtījuma pārvaldības jomā.

No 38 uzdevumiem 21 SEPLP novērtēti kā pilnībā izpildīti, 16 kā daļēji izpildīti un viens nav izpildīts.

Padomē uzskaita, ka daļēji izpildīts ir uzdevuma par automatizētas, sadarbībā ar LR veidotas integrētā satura uzskaites un rezultatīvo rādītāju analīzes sistēmas ieviešana, lai uzskaitītu ar SEPLP saskaņotās tematikas apjomu. Darbs pie šī apjomīgā projekta realizēšanas turpinās 2023.gadā.

Daļēji izpildīts ir uzdevums turpināt finanšu pratības veicināšanu sabiedrībā, īpaši jauniešu vidū, palielinot šim tematam veltītā satura apjomu LTV programmās un digitālajās platformās ar rezultatīvo rādītāju - viens jauns satura projekts. Finanšu trūkuma dēļ pērn LTV nav ticis radīts jauns satura projekts par finanšu pratību lineārajā apraidē.

Daļēji izpildīts ir arī uzdevums turpināt attīstīt saturu, kas ataino Latvijas reģionus un reģionu iedzīvotājus, nodrošinot līdzsvarotu reprezentāciju, ziņu raidījumos attīstīt analītisku un pētniecisku oriģinālsaturu, lai atspoguļotu dažādu Latvijas reģionu problēmjautājumus un nodrošināt Latvijas reģionu minimālo procentuālo atainojumu - 18% - ziņu un informatīvi analītisko žanra raidījumu ietvaros, kā arī reģioniem veltīta analītiska satura īpatsvaru LTV programmā 2022.gadā lielāku nekā 2021.gadā.

Pērn LTV Vidzemei, Kurzemei un Latgalei ir sasniegts 18% rādītājs, nedaudz atpaliek Zemgales atspoguļojums. No reģioniem visvairāk atspoguļota Vidzeme - 34%, seko Latgale un Kurzeme - katra 25%, savukārt Zemgale - 16% no LTV piedāvātās reģionālās informācijas.

Kā norāda SEPLP, pērn nav izdevies palielināt analītisku un pētniecisku reģionālo saturu, ko iespējams mainīt 2023.gadā, kad reģionālā satura producēšanu pārņēmusi LTV.

Daļēji izpildīts ir uzdevums konkursu kārtībā nodrošināt Latvijas neatkarīgo producentu veidotā oriģinālsatura iekļaušanu programmās (ne mazāk kā 10% no kopējā raidapjoma), nodrošinot caurskatāmu budžeta dotācijas izlietojuma sistēmu.

SEPLP min, ka 2022.gadā LTV turpinājusi vairākus satura projektus, kas sadarbībā ar neatkarīgajiem producentiem veidoti jau daudzu gadu garumā. No 2022.gada 1.janvāra līdz 31.decembrim neatkarīgo producentu veidotā satura īpatsvars LTV1 un LTV7 vidēji bija 17% jeb 2947 stundas, no tām 1421 stunda jeb 8% no raidapjoma bija 2022.gada satura projekti.

SEPLP uzsver, ka 10% neatkarīgo producentu veidota oriģinālsatura apjomu sasniegt ir problemātiski nepietiekama finansējuma dēļ.

Daļēji izpildīts ir uzdevuma attīstīt kvalitatīva analītiskā un pētnieciskā satura īpatsvaru ziņās un raidījumos viens no rezultatīvajiem rādītājiem, kas paredzēja palielināt analītiskā un pētnieciskā satura apjomu ziņu raidījumos par 2% pret 2021.gadu.

Ziņu raidījumos gadā kopumā analītiskā un pētnieciskā satura apjoms palika iepriekšējā gada līmenī. Lielu daļu aktualitātēm atvēlētā ētera laika aizņēma operatīvās ziņas, jo bija svarīgi sekot līdzi Krievijas uzsāktā plaša mēroga iebrukuma gaitai Ukrainā un ziņot par situāciju, skaidro padomē.

Daļēji izpildīts ir uzdevums par sistēmiska uzņēmējdarbības vides, tajā skaitā ar tautsaimniecības attīstību, nodokļu politiku, ekonomikas izaugsmi saistītu problēmjautājumu analīzi ar rezultatīvo rādītāju - viens jauns satura projekts.

SEPLP norāda, ka nepietiekama finansējuma apstākļos jauns satura projekts uzņēmējdarbības vides, tajā skaitā ar tautsaimniecības attīstību, nodokļu politiku, ekonomikas izaugsmi saistītu problēmjautājumu analīzei netika izveidots. Vienlaikus tēmas aktualitāte tika saglabāta citos atbilstoša formāta raidījumos.

Daļēji izpildīts uzdevums veikt ziņu satura kvalitātes analīzi un veidot jaunu ziņu attīstības koncepciju ar mērķi nodrošināt satura kvalitāti un pieejamību un audzēt auditoriju, jo darbs pie koncepcijas īstenošanas un pilnveidošanas turpinās arī 2023.gadā.

Daļēji izpildīts uzdevuma paplašināt sadarbību starp LR un LTV pusaudžu un jauniešu digitālajām platformām un satura veidotājiem, nodrošinot satura apmaiņu un sadarbību satura izveidē ar mērķi palielināt pusaudžu un jauniešu auditorijas sasniedzamību rezultatīvais rādītājs par sasniegtās auditorijas apkopojumu datu nesavietojamības vai trūkuma dēļ.

Pērn arī daļēji izpildīts uzdevums "lsm.lv" attīstīt savu oriģinālsaturu un piemērot LTV un LR veidoto saturu "lsm.lv" un sociālo mediju vajadzībām, lai veicinātu sabiedrībā zinātpratību, kas palīdz izvērtēt realitāti un trenēt kritiskās domāšanas iemaņas, jo nav pilnībā izpildīts rezultatīvais rādītājs palielināt zinātnei un tehnoloģijām veltītu satura vienību skaitu par 3%, salīdzinot ar 2021.gadu.

Daļēji izpildīts uzdevums "lsm.lv" attīstīt savu oriģinālsaturu un piemērot LTV un LR veidoto saturu "lsm.lv" un sociālo tīklu vajadzībām, lai veicinātu sabiedrībā medijpratību, jo nav pilnībā izpildīts rezultatīvais rādītājs nodrošināt saturu medijpratības veicināšanai 2021.gada līmenī.

Līdztekus daļēji izpildīts uzdevums nodrošināt automatizētu integrēta satura uzskaiti "lsm.lv", ņemot vērā ar SEPLP un LTV, LR saskaņotās integrētā satura tematikas, jo sistēmas ieviešana turpinās 2023.gadā.

Daļēji izpildīts uzdevums "lsm.lv" palielināt saturu angļu valodā, lai veicinātu informācijas pieejamību par Latviju pasaulē, jo nedaudz pietrūcis līdz rezultatīvā rādītāja pilnīgai izpildei.

Daļēji izpildīts uzdevums "lsm.lv" sadarbībā ar LTV izveidot un attīstīt pusaudžu auditorijai paredzētu platformu, jo ir tapis konceptuālais platformas redzējums, apzināta nepieciešamā funkcionalitāte, bet turpinās darbs pie tehnisko resursu un izmaksu apzināšanas.

Tāpat daļēji izpildīts uzdevums izstrādāt kopīgu projektu satura vadības sistēmas iegādei, realizēt saskaņotu iepirkumu un sākt daļēji automatizētu integrētā satura uzskaiti, ņemot vērā vienotas, ar SEPLP saskaņotas tematikas. Projekta realizācija turpinās 2023.gadā.

Daļēji izpildīts arī uzdevums par auditorijas uzskaitījumu par dažādam platformām, lai iegūtu priekštatu par kopējo auditorijas izmaiņu dinamiku. Darbs pie uzskaites pilnveidošanas turpinās.

Vienlaikus pērn nav izpildīts uzdevums LTV, konsultējoties ar LR, pieņemt konceptuālu lēmumu par Latvijas sabiedrisko mediju audiovizuālā satura krātuves - arhīva vietnes "REplay.lv", attīstīšanu vai jaunas platformas izveidi, ņemot vērā iecerēto sabiedrisko mediju apvienošanu, jo nav pieņemts šāds lēmums.

SEPLP pārskatu par sabiedriskā pasūtījuma izpildi nosūtījusi Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai.

Kopā ar padomes sniegto vērtējumu Saeimas komisijai iesniegts arī sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu ombuda vērtējums par sabiedriskā pasūtījuma izpildi, kā to prasa Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likums. Pirmo reizi ar sabiedriskā pasūtījuma gada plānu izpildes atskaitēm iepazinās un savu vērtējumu varēja sniegt arī SEPLP izveidotā sabiedriski konsultatīvā foruma pārstāvji.

Saskaņā ar Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likumu sabiedriskais pasūtījums ir sabiedrības demokrātiskajām, sociālajām un kultūras vajadzībām un interesēm atbilstošs plašs un daudzveidīgs informatīva, analītiska, izglītojoša, izklaidējoša, iesaistoša un kultūras satura un pakalpojumu kopums.

Sabiedriskais pasūtījums aptver visas sabiedriskā elektroniskā plašsaziņas līdzekļa darbības satura veidošanā, vadībā, izplatīšanā, pieejamības nodrošināšanā, arhivēšanā, kā arī tehnoloģiju nodrošināšanā un infrastruktūras uzturēšanā, un ar sabiedrisko pasūtījumu tiek īstenots sabiedriskā elektroniskā plašsaziņas līdzekļa vispārējais mērķis un vidēja termiņa darbības stratēģija.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.