Menu
 

Aptauja: uzņēmējdarbības attīstību noteiks ekonomikas stabilitāte un energoresursu cenas

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Uzņēmēji atzīst, ka šī brīža ekonomiskā situācija nav vienkārša, un šogad visvairāk ir bijis jāpielāgojas augstajai inflācijai, izmaksu kāpumam, cenu pieaugumam par enerģiju un degvielu. Savukārt tuvākajos gados, pēc uzņēmēju domām, to attīstību visvairāk ietekmēs ekonomikas stabilitāte un energoresursu cenas, liecina “Luminor” bankas veiktā Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu  aptauja.

Nedaudz vairāk nekā puse (52%) Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu uzskata, ka attīstību nākotnē visvairāk ietekmēs ekonomikas stabilitāte, īpaši būtiska tā šķiet uzņēmējiem Kurzemē (59%). 46% norāda, ka būtisks faktors būs arī energoresursu cenas, to kā galveno uzskata uzņēmēji Latgalē (67%). Savukārt trešdaļa aptaujāto (31%) atzīst, ka liela nozīme būs inflācijas līmenim.

Kā nedaudz mazāk būtiskus, bet joprojām nozīmīgus faktorus uzņēmēji min arī darbaspēka pieejamību (24%), kara attīstību Ukrainā (23%), ģeopolitisko situāciju Baltijā (20%) un piegādes ķēžu stabilitāti (16%).

“Šobrīd varam teikt, ka enerģijas un citu izejvielu cenu kāpuma krīze kopumā ir pārvarēta, un arī inflācija ir būtiski sarukusi, lai arī ne visām preču grupām cenas samazinās vienmērīgi, tomēr līdz gada beigām situācijai vajadzētu uzlaboties. Šobrīd lielas problēmas sagādā eksporta preču noieta tirgus vājums, kas diemžēl varētu saglabāties vēl kādu laiku, kā arī darbaspēka trūkums,” skaidro “Luminor” mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanas vadītājs Mareks Gurausks.

“Savukārt pie pozitīvām tendencēm jāmin fakts, ka uzņēmēji arvien mazāk izmanto apgrozāmos līdzekļus, lai veidotu lielus krājumus, kas varētu nozīmēt, ka piegāžu ķēžu problēma patlaban ir atrisinājusies. Jāatzīmē, ka visi galvenie faktori, kas pēc uzņēmēju teiktā pēdējā gada laikā bremzējuši uzņēmējdarbības attīstību patlaban sākuši uzlaboties un kopumā nākotnes tendences ir pozitīvas.”

Lai turpinātu attīstīt uzņēmējdarbību, šogad aptaujātajiem uzņēmējiem visvairāk ir bijis jāpielāgojas augstajai inflācijai, izmaksu kāpumam, cenu pieaugumam par enerģiju un degvielu (54%). Kamēr Vidzemē par to norūpējušies 70% aptaujāto, Zemgalē vien 27%.

Pēc aptaujas autoru informācijas, uzņēmējus būtiski ietekmējis arī nepietiekamais preču vai pakalpojumu piedāvājums (21%), tas skāris ceturto daļu Zemgales un Vidzemes uzņēmēju. Savukārt piegādes ķēžu nestabilitātei ir bijis jāpielāgojas 18% Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu, visvairāk Pierīgā (24%), bet darbavietu noturēšana bijusi aktuāla 17% uzņēmēju, galvenokārt Latgalē (33%).

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.