Menu
 

Vai bērns drīkst ieturēt diētu Apriņķis.lv

  • Autors:  Olga Ļubina, “Rimi bērniem” eksperte, sertificēta uztura speciāliste
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Vārdu "diēta" ir ierasts asociēt ar uztura ierobežojumiem svara samazināšanai, taču diētai var būt arī daudz plašāka nozīme. Senajā Grieķijā ar diētu saprata ēšanas paradumus, taču šobrīd šī vārda nozīme ir būtiski mainījusies, diētu galvenokārt saprotot kā uztura ierobežojumus, kas, protams, nav pareizi. Diēta ir uztura režīms un dzīvesveids.

Kādos gadījumos bērnam ir nepieciešama diēta?

Ja ārsts ir noteicis ierobežojumus vai noteiktu uzturvielu nepanesību, bērnam jāievēro specifiska diēta. Piemēram, ja bērnam ir celiakija vai govs piena alerģija, tiek noteikta diēta, uzturā liedzot lietot produktus, kas satur glutēnu vai pienu. Šādos gadījumos diēta ir pamatota un pat nepieciešama.

Vai bērni drīkst ieturēt uzturu ierobežojošu diētu?

Ja ārsts bērnam ir diagnosticējis lieko svaru vai aptaukošanos, rekomendējot koriģēt ikdienas uzturu, bērnam ir jānormalizē ikdienā uzņemto uzturvielu daudzums, lai tas būtu atbilstošs bērna vajadzībām un nodrošinātu organismam nepieciešamās uzturvielas, veicinot bērna augšanu un attīstību.

Šādi ierobežojumi nenozīmē, ka bērnam ir jāievēro uzturu ierobežojoša diēta. Bērni nedrīkst ievērot striktus uzturvielu ierobežojumus, lai koriģētu svaru, taču diemžēl šīs rekomendācijas bieži tiek pārprastas. Internetā ir pieejama plaša informācija par dažāda veida diētām – to atrod arī bērni, galvenokārt pusaudži. Un bieži vien pusaudži, kuru pamatvielmaiņa ir 1500 kcal dienā, sāk ievērot diētu, kas paredzēta pamatvielmaiņai 1000 kcal dienā.

Ievērojot vecumam un organisma vajadzībām nepiemērotu diētu, var rasties dažādas fiziskās un mentālās veselības problēmas:

  • organisma uzturvielu deficīts;
  • negatīva pieredze saistībā ar svara korekciju;
  • biežāk piedzīvota "noraušanās", kad pēkšņi tiek pārmērīgi daudz ēsts;
  • motivācijas zudums;
  • lielāks ēšanas traucējumu attīstības risks nākotnē.

Neaizmirstiet, ka bērniem ir jāaug, tādēļ tos nevajag "tievināt". Jebkuram bērnam ir jāuzņem atbilstoši vecumam un fiziskajai aktivitātei nepieciešamais uzturvielu daudzums, nepieļaujot pārmērīgu svara pieaugumu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.