Menu
 

Elektrības sadales tarifu samazinājums fizisku personu pieslēgumiem tiks piemērots automātiski

  • Autors:  LETA
Foto - "Sadales tīkls" Foto - "Sadales tīkls"

Elektroapgādes tarifa fiksētās maksas daļas samazinājumu fiziskām personām par 60% laika periodā no 2023.gada 1.septembra līdz 31.decembrim piemēros automātiski, informēja AS "Sadales tīkls" (ST) pārstāvji.

Samazinājums attiecas tieši uz fiksēto sadales tarifa daļu, kura tarifu struktūras maiņas rezultātā pieaugusi, nevis uz mainīgo daļu jeb maksu par piegādātajām kilovatstundām, kas struktūras maiņas rezultātā ir nedaudz samazinājusies. Attiecīgi 60% samazinājums attieksies uz pozīciju, kas elektrības rēķinā parādās kā "maksa par jaudas uzturēšanu" sadaļā "Pārvades un sadales pakalpojumi".

Atbalsts jau tiks iekļauts attiecīgā perioda elektrības rēķinos, proti, klientiem nekādi papildu soļi tā saņemšanai nebūs jāveic. Pirmos rēķinus ar samazinātu maksu klienti saņems oktobrī, kad saņems rēķinu par septembrī patērēto elektroenerģiju, savukārt pēdējos - 2024.gada janvārī, kad tiks saņemti rēķini par decembrī patērēto elektroenerģiju.

Vienlaikus ST pārstāvji norāda, ka plānotais samazinājums eiro izteiksmē atkarīgs no pieslēguma jaudas un ikviens var pats pārliecināties par gaidāmo samazinājumu, ST mājaslapā pieejamajā tarifu aprēķina kalkulatorā ievadot sava pieslēguma parametrus, kas parāda, cik liela patlaban ir fiksētā tarifa daļa. To var redzēt arī elektrības rēķinos par jūliju un augustu.

Šī summa samazināsies par 60% un tuvākajā laikā ST aktualizēs tarifu kalkulatoru atbilstoši šīm izmaiņām. Samazinājums attiecas gan uz "Pamata", gan "Speciālā" tarifu plāna fiksēto maksas daļu.

ST vēsta, ka maksas samazinājums ietekmē elektrības patēriņa apjomu, kas nosaka tarifu plāna izdevīgumu, tāpēc ST aicina klientus vēlreiz apzināt savu ikmēneša patēriņu un izvēlēties tam piemērotāko tarifu plānu jau no septembra.

Pārejas periodā tarifu plānu iespējams mainīt jau esošā mēneša ietvaros. Tātad septembra nogalē ir iespējams pārskatīt un izvēlēties sev piemērotāko tarifu plānu atbilstoši faktiskajam patēriņam, tam stājoties spēkā par visu septembri. Mainīt plānu var katru mēnesi - atbilstoši gaidāmajām patēriņa vajadzībām.

ST atgādina, ka, izvēloties "Speciālo" tarifu plānu, katram pašam rūpīgi jāseko līdzi savam patēriņam, jo pat nelielas tā svārstības var strauji palielināt ikmēneša izmaksas. Mainīgās vai grūti paredzamās situācijās ieteicams palikt pie "Pamata" tarifu plāna.

Pieteikt tarifu maiņu visērtāk iespējams portālā "e-st.lv", atzīmējot izvēlēto plānu un tā spēkā stāšanās datumu.

Tāpat ST norāda, ka vajadzībām un patēriņam atbilstošas pieslēguma jaudas izvēle var palīdzēt samazināt ikmēneša elektrības rēķinu. Kādi pieslēguma parametri būs piemērotākie, aprēķināt var palīdzēt ST mājaslapā pieejamais slodzes aprēķina kalkulators, kurā ir apkopotas mājsaimniecībās sastopamākās elektroierīces un to vidējā jauda.

Slodzes piemērotību īpaši ieteicams izvērtēt mājsaimniecībām ar trīs fāžu, 25 un vairāk ampēru pieslēgumu, jo šāda jauda mājsaimniecības vajadzībām varētu būt par lielu. Slodzes samazināšana ir bezmaksas pakalpojums, savukārt pārejas periodā no jauno tarifu stāšanās spēkā līdz 2024.gada 30.jūnijam ikviens klients vienu reizi bez maksas var saņemt arī slodzes atjaunošanas pakalpojumu.

Saeima 21.septembrī galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā, kas nosaka AS "Sadales tīkls" fiksēto jaudas maksājumu mājsaimniecībām samazināt par 60% līdz gada beigām.

Valdība līdz 1.novembrim plāno apkopot risinājumu piedāvājumus, kā samazināt tarifu pieaugumu arī apkures sezonas turpinājumā 2024.gadā.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas virzītie un parlamenta deputātu šodien pieņemtie grozījumi nosaka ierobežot elektroenerģijas sistēmas pakalpojuma tarifu izmaksu pieaugumu mājsaimniecībām.

ST fiksētās komponentes tarifa pieaugums tiks samazināts par 60%. Maksas samazinājums tiks piemērot par periodu no šī gada 1.septembra līdz 31.decembrim.

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) prognozē, ka mājsaimniecībai, kurai ir vienas fāzes un 16 ampēru pieslēgums, fiksētās komponentes tarifs pēc 60% samazinājuma būs 2,43 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa līdzšinējo 6,08 eiro vietā, bet mājsaimniecībai ar vienu fāzi un 20 ampēru pieslēgumu maksa samazināsies no līdzšinējiem 7,6 eiro līdz 3,04 eiro. Savukārt mājsaimniecībai, kurai ir trīs fāzes un 25 ampēru pieslēgums, maksa būs 9,20 eiro līdzšinējo 23 eiro vietā, norādījuši grozījumu autori.

Mājsaimniecību atbalstam nepieciešamais finansējums ir 30,47 miljonu eiro apmērā, un to paredzēts nodrošināt no AS "Latvenergo" dividendēs izmaksājamās peļņas daļas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.