Menu
 

"Rīgas meži" aicina uz atjaunoto Cenas tīreļa purva laipu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - "Rīgas meži" Foto - "Rīgas meži"

Lai baudītu rudenīgo dabas skaistumu, SIA “Rīgas meži” aicina iedzīvotājus uz tikko atjaunoto, uzlaboto un paplašināto Cenas tīreļa purva laipu un tās apkārtni uzņēmuma Tīreļu mežniecībā Mārupes novada Babītes pagastā.

Pēc uzņēmuma informācijas, laipa atjaunota teju 800 metru garumā – no sākuma līdz “cilpai” jeb vietai, kur taka met apļveida līkumu: te nomainīts dēļu segums un gulšņi. Atlikušajā takas daļā izlīdzināti savērsušies posmi, nomainīti bojātie dēļi, nomainīti tiltiņi. Līdz ar laipas remontdarbu pabeigšanu, pieejami arī pa to sasniedzamie Cenas tīreļa purva skatu torņi. Turklāt gan torņi, gan Cenas tīrelis ir viena no labākajām vietām Pierīgā, no kurienes vērot ziemeļblāzmu.

Remonta laikā uzstādīti arī jauni plakātu stendi un plakāti. Tajos ir informācija par īpaši aizsargājamo dabas teritoriju “Cenas tīrelis” – par tā veidošanos, vēsturi un attīstību, par iemītniekiem un augiem, par lielāko apkārtnes ūdenstilpi – Skaista ezeru, tā bagātībām u.c.

Laipa atjaunotajā posmā ir paplašināta no 60 cm līdz 80 cm, kā arī paplašinātas trīs atpūtas vieta un atjaunoti soliņi tajās. Tagad pa atjaunoto takas posmu ir ērtāk pārvietoties, t.sk. ar bērnu ratiņiem, vienkāršāk “samainīties” utt.

Dodoties pastaigā, lūgums ievērot laipas maršruta virziena norādi – “pa labi”. Tas nodrošinās, ka apmeklētāju plūsma rit. kā tai paredzēts un nebūtu sarežģījumi, īpaši tālākajā takas daļā jeb “cilpā”, kuras platums joprojām ir 60 cm. Tāpat "Rīgas meži" aicina ievērot, ka abu torņu platformu pieļaujamais apmeklētāju skaits ir ne vairāk kā sešas personas.

Cenas tīrelis ir viens no iecienītākajiem Pierīgas apskates objektiem un maršrutiem “Rīgas mežu” teritorijā. Viskrāšņākais purvs ir tieši rudenī, kad tas iekrāsojas dzeltenīgi sārtos toņos. Te pulcējas arī daudz putnu. Īpaši agra rīta un vakara stundās pastaigu var apvienot ar putnu vērošanu.

“Rīgas meži” pastaigām aicina izmantot laipu un nestaigāt pa purva teritoriju, lai neradītu nevajadzīgu slodzi unikālajam dabas liegumam.

Cenas tīreļa takas kopējais garums ir ap 5,5 km. Purva laipa un skatu tornis purvā atklāts 2007.gada jūnijā, bet otrs skatu tornis, pie frēzkūdras lauka, atklāts 2013.gada vasarā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.