Menu
 

Piejūras pašvaldību piekrastes apsaimniekošanas projekta ietvaros labiekārtos arī pludmales Pierīgā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Jūrmalas pilsētas pašvaldības arhīvs Foto - Jūrmalas pilsētas pašvaldības arhīvs

22.aprīlī Latvijas vides aizsardzības fonda padome pieņēma lēmumu jau ceturto gadu pēc kārtas finansēt nacionālas nozīmes projektu “Piekrastes apsaimniekošanas praktisko aktivitāšu realizēšana”. Šo projektu īsteno Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) kā projekta vadošais partneris ciešā sadarbībā ar visām Baltijas jūras un Rīgas līča piekrastes pašvaldībām vai to institūcijām – sadarbības partneriem.

Projekta mērķis ir jūras piekrastes joslā nodrošināt iedzīvotājiem, atpūtniekiem un tūristiem pēc iespējas kvalitatīvāku, tīrāku, drošāku vidi un labāku pludmales pieejamību, kā arī veicināt bioloģiskās daudzveidības saglabāšanos. Pludmalēs pašvaldības pludmalēs ne tikai gādā par tīrību un kārtību, bet arī izvieto informatīvās norādes, labiekārtojuma elementus un infrastruktūras objektus.

Šosezon aktivitātes projekta mērķa sasniegšanai plānotas trīs virzienos: pludmales apsaimniekošana, peldvietu labiekārtošana un piekļuves nodrošināšana pludmalei. Apsaimniekojot pludmales, pašvaldības gādā gan par atkritumu savākšanu, tajā skaitā mirušo dzīvnieku savākšanu un utilizēšanu, gan veic arī pludmales irdināšanu, atbrīvo tās no niedrēm un krūmiem, kā arī nodrošina tualešu asenizāciju un uzturēšanu. Ar projekta palīdzību daudzās peldvietās pie jūras katru vasaru tiek uzstādītas ne tikai jaunas atkritumu tvertnes, soli un pārģērbšanās kabīnes, bet arī āra trenažieri un informatīvie stendi vai elektroniskie displeji. Lai nodrošinātu labāku piekļuvi pludmalei, pašvaldības izbūvē laipas un noejas.

Par kārtību piekrastes joslā rūpēsies un papildinās to ar vairākiem labiekārtojuma elementiem arī Pierīgas pašvaldības. Kā informēja LPS, Saulkrastu novada dome uzlabos peldvietas labiekārtojuma līmeni, uzstādot 10 jaunas pārģērbšanās kabīnes, savukārt Carnikavas novada pašvaldība Carnikavas pludmalē uzstādīs 12 jaunus koka solus un nodrošinās apmeklētājiem Kalngales ciema pludmales pieejamību, izbūvējot jaunu koka laipu.

Jūrmalas pilsētas administratīvajā teritorijā kops pludmali 24 km garumā, savācot gan sadzīves atkritumus, gan jūras izmešus.

Kopējās projekta izmaksas 2021. gadā ir 198 500 eiro. Kā uzsver Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis, tas ir būtisks atbalsts pašvaldībām piekrastes apsaimniekošanā, taču jāņem vērā, ka finansējuma piešķiršana šiem pasākumiem projekta veidā nav ilgtspējīgs risinājums. Projekta ietvaros pašvaldības apsaimnieko arī daļu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valdījumā esošās jūras piekrastes, bet ilgtermiņā valsts līmenī ir jāatrisina jautājums piekrastes apsaimniekošanas finansējuma iekļaušanai valsts un pašvaldību budžetos.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.