Menu
 

Kazāks: Digitālais eiro pārskatāmā nākotnē nav paredzēts, lai aizstātu skaidro naudu

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Digitālais eiro pārskatāmā nākotnē nav paredzēts, lai aizstātu skaidro naudu, bet gan lai izmantotu jaunās tehnoloģiskās iespējas, intervijā aģentūrai LETA pauda Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

"Digitālais eiro būs, bet vismaz pārskatāmā nākotnē tas nav domāts, lai aizstātu skaidro naudu. Abi dzīvos blakus. Līdz ar to iedzīvotājiem nevajag bažīties, ka skaidra nauda pazudīs. Jā, tās īpatsvars mazināsies, jo tehnoloģijas tiks izmantotas arvien plašāk, bet mēs nodrošināsim gan skaidru naudu, gan digitālo eiro. Digitālais eiro ir domāts, lai izmantotu jaunās tehnoloģiskās iespējas, lai iedzīvotājiem un uzņēmumiem vidi un ikdienu padarītu ērtāku, kā arī lai centrālajai bankai krīzes laikā būtu labākas iespējas atbalstīt ekonomiku," sacīja Kazāks.

Viņš arī pauda gandarījumu, ka digitālā eiro projekts virzās uz priekšu. "Digitālais eiro nav jautājums "Vai?", digitālais eiro ir jautājums "Kad tas būs, un kāds tas izskatīsies?"," teica Kazāks.

Latvijas Bankas prezidents norādīja, ka pašlaik tiek domāts par digitālā eiro dizainu. "Es mudinātu gan iedzīvotājus, gan uzņēmumus paust savu viedokli, kādu digitālo eiro viņi grib redzēt, kādas funkcijas tam ir nepieciešamas," atzīmēja Kazāks.

Viņš arī minēja, ka Eiropā ekonomikas ir ļoti dažādas, tostarp ir valstis, kurās skaidra nauda joprojām tiek izmantota ļoti plaši, kā arī ir ekonomikas, kurās, līdzīgi kā Latvijā, skaidras naudas loma būtiski samazinās, taču digitālā valūta ir nākotne un tā ir nepieciešama.

"Lieta, pie kuras mēs Latvijas Bankā ļoti aktīvi strādājam, ir, lai tajā brīdī, kad ir skaidrs dizains un principi, kāds digitālais eiro precīzi būs, ar sabiedrību un privāto sektoru varētu aktīvi runāt, kā digitālo eiro izmantot un palīdzēt rast risinājumus, lai uz digitālā eiro bāzes varētu sniegt dažādus pakalpojumus. Tādēļ pirmais mērķis ir digitālo eiro pēc iespējas ātrāk ieviest, otrais - palīdzēt radīt infrastruktūru, kas digitālo eiro ļauj pārvērst pakalpojumos, līdz ar to gan samazināt izmaksas, gan pelnīt," sacīja Kazāks.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.