Logo
Drukāt šo lapu

Plāksteri dažādu veselības problēmu ārstēšanā. Iesaka farmaceite Apriņķis.lv

Foto - pexels.com Foto - pexels.com

Sāpju, saaukstēšanās gadījumā un iekaisuma mazināšanai aptiekās pieejams ļoti plašs medikamentu klāsts, turklāt aktīvo vielu var iegādāties dažādās formās: tabletēs, kapsulās, ziedēs, gēlos, sīrupā un pat plāksteros. Kādos gadījumos veselības problēmu ārstēšanā izmantot jau izsenis zināmos piparu un sinepju plāksterus, kādas ir aromātisko un pretsāpju plāksteru priekšrocības un kā pareizi tos lietot?

Lai gan vairums cilvēku sāpju, saaukstēšanās gadījumā un iekaisumu mazināšanai priekšroku dod tabletēm, veselības problēmu ārstēšanā var palīdzēt jau izsenis zināmie piparu un sinepju plāksteri, kas satur dabiskas vielas un veicina organismā aizsardzības resursu mobilizēšanu. Mūsdienu tehnoloģijas plāksteros ļauj iestrādāt gan medikamentus, gan augu preparātus, gan ēteriskās eļļas, tāpēc tos var izmantot gan dažādu elpceļu saslimšanu gadījumos, akūtu un hronisku sāpju gadījumos, kā arī pēc traumu periodā iekaisuma mazināšanai. Plāksteru priekšrocības ir salīdzinoši ērtā lietošana, to darbības ilgums un precīza iedarbības vieta.

Piparu plāksteris – sāpju mazināšanai

Piparu plāksteri satur aktīvo vielu kapsaicīnu, kas remdē sāpes, samazinot nervgalu jūtīgumu. Tie nodrošina patīkamu siltuma sajūtu. Piparu plāksterus var lietot dažādu sāpju mazināšanai – gan savilktu muskuļu, gan hroniska reimatisma gadījumā, kā arī lai mazinātu neiropātiskās sāpes, piemēram, jostas rozes gadījumā.

Piparu plāksteri jālīmē uz nomazgātas un nosusinātas ādas precīzi uz sāpošās vietas – krustiem, spranda, ceļgala vai citur. Piparu plāksteri uz sāpošās vietas var turēt līdz pat 12 stundām, tomēr jāņem vērā, ka tas var kairināt ādu, tāpēc plākstera turēšanas ilgums var būt ļoti individuāls. Sāpju mazināšanai piparu plāksterus ieteicams lietot kursa veidā, proti, kad ādas kairinājums pēc pirmo reiz uzlīmēta plākstera mazinājies, to uzlīmē atkārtoti un tā turpina aptuveni 4 – 5 nedēļas.

Jāņem vērā, ka piparu plāksteri nedrīkst lietot uz jutīgas ādas, jo tas var radīt kairinājumu un apdegumam līdzīgu reakciju. Ja pēc pirmreizējas piparu plākstera lietošanas novērots diskomforts, to nevajadzētu lietot atkārtoti. Tāpat sildošos plāksterus nav ieteicams lietot uz svaigas traumas un uztūkuma, jo tas var veicināt iekaisuma izplatību. Šādos gadījumos labāk izvēlēties atvēsinošus plāksterus, piemēram ar mentolu.

Sinepju plāksteris – elpceļu saslimšanu ārstēšanai

Lai gan sinepju plāksteri arī satur kairinošu vielu – sinepju pulveri, kas rada siltuma efektu, to iedarbība ir savādāka – tiek paplašināti asinsvadi, palielināta vielmaiņas intensitāte, tādējādi stimulējot organisma aizsardzības resursus un paātrinot izveseļošanos. Sinepju plāksterus izmanto klepus ārstēšanā, saaukstēšanās un bronhīta ārstēšanā, retāk muskuļu sāpju gadījumos. Sinepju plāksterus samērcē ar siltu ūdeni un izklāj uz muguras plaušu rajonā vai krūtīm un apsedz ar dvieli.

Sinepju plāksterus nedrīkst uzklāt krūšu kreisajā pusē – sirds rajonā, kā arī vajadzētu izvairīties tos uzklāt uz dzimumzīmēm. Sinepju plāksteri drīkst turēt ne ilgāk kā 5 līdz 8 minūtes. Sinepju plāksteru uzklāšanu atkārtoto vairākas dienas, tomēr pirms tā uzklāšanas nākamā dienā ieteicams izvērtēt, vai āda nav sakairināta. Ja pēc sinepju plākstera uzklāšanas rodas diskomforts un dedzinoša sajūta, tos nekavējoties ieteicams ņemt nost. Tāpat kā piparu plāksterus, arī sinepju plāksterus nav ieteicams lietot, ja ir jutīga āda, īpaši bērniem.

Aromātiskie plāksteri – elpošanas atvieglošanai

Mūsdienās ir pieejami arī dažādi aromātiskie plāksteri, kas piesūcināti ar ēteriskām eļļām. Tie būs noderīgi, lai atvieglotu elpošanu un mazinātu diskomforta sajūtu aizlikta deguna gadījumā. Aromātiskie plāksteri satur tādas ēteriskās eļļas kā eikalipta, lavandas, piparmētru, apelsīnu un citronu eļļu. Šos plāksterus drīkst lietot arī bērniem, sākot no 2,5 gadu vecuma, tos uzklājot uz drēbēm vai gultas. Jāņem vērā, ka šie plāksteri vairumā gadījumu ir lietojami kā papildu terapija.

Sildošie un atvēsinošie pretsāpju plāksteri – akūtu un hronisku sāpju remdēšanai

Popularitāti ieguvuši arī dažādi pretsāpju plāksteri, kas piesūcināti ar zāļu vielām. Pretsāpju plāksterus ar zāļu vielām lieto gan akūtu, gan hronisku sāpju gadījumā, gan arī pēc traumām iekaisuma mazināšanai. Tie pieejami gan ar sildošu, gan atvēsinošu iedarbību. Atvēsinošos plāksterus lieto pēc traumas, lai ierobežotu iekaisuma izplatību un samazinātu tūsku, savukārt sildošos plāksterus izmanto hronisku sāpju gadījumā bez akūta iekaisuma. Sildošo plāksteru iedarbība samazina diskomfortu un sāpes, tādējādi uzlabojot labsajūtu.

Pretsāpju plāksteru priekšrocība ir to darbības ilgums – tā iedarbība ilgst līdz pat 12 stundām, jo aktīvā viela izdalās pakāpeniski. Plāksteri var vienreiz uzlīmēt, tas zem drēbēm nav redzams un dienas laikā nav nepieciešama atkārtota tā lietošana. Plāksteris iedarbojas lokāli skartajā vietā, piemēram, pēc traumas konkrētajā ķermeņa daļā.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024