Menu
 

Mārupes mēram celta apsūdzība par iespējamu dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Prokuratūra ceturtdien cēlusi apsūdzību Mārupes mēram, kādreizējam Babītes novada pašvaldības vadītājam un uzņēmuma "Babītes siltums" kapitāla daļu turētājam Andrejam Encem (LRA) par iespējamu dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas izraisījusi smagas sekas, aģentūrai LETA apstiprināja prokuratūrā.

Krimināllikums par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, ja šīs darbības izraisījušas smagas sekas, paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, sabiedrisko darbu vai naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Jau ziņots, ka apsūdzību rosināja celt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB). KNAB rosināja Enci apsūdzēt par to, ka toreizējā Babītes novada pašvaldības kapitālsabiedrības valsts amatpersona, atsaucot no amata šīs kapitālsabiedrības valdes locekli, bez tiesiska pamata nolēma izmaksāt neizmantoto atvaļinājumu kompensāciju, proti, ignorēja kapitālsabiedrību valdes locekļu darbību reglamentējošo normatīvo regulējumu, kas neparedz valdes locekļu tiesības uz atvaļinājumu un neizmantotā atvaļinājuma kompensēšanu.

Tādā veidā valsts amatpersona Babītes novada pašvaldības kapitālsabiedrībai nodarījis mantisko zaudējumu 37 561 eiro apmērā.

KNAB kriminālprocesu sāka 2021.gada 4.novembrī.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija "Babītes siltums" reģistrēta 1993.gadā. Uzņēmums pilnībā tagad Mārupes novada domei. "Babītes siltums" laikā no 2017. līdz 2020.gadam strādājis ar zaudējumiem. Pērn apgrozīti 1 205 031 eiro un strādāts ar 35 058 eiro peļņu.

LETA arhīvs liecina, ka pērn Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) aicināja toreizējo Babītes novada domi novērst pārkāpumus uzņēmumā "Babītes siltums".

Ministrija lūdza Babītes novada domi informēt ministriju par veikto un plānoto rīcību, lai novērstu pārkāpumus SIA "Babītes siltums", kas tika identificēti pašvaldības pasūtītājā auditā par 2017.-2019.gadu.

Kā norāda VARAM, auditori "Babītes siltuma" darbībā un tā pārraudzībā ir konstatējuši būtiskus pārkāpumus, piemēram, nav izstrādāta vidēja termiņa darbības stratēģija, uzņēmumā netiek veikta budžeta plānošana un kontrole, netiek nodrošināta informācijas atklātība.

Nebija izstrādāta iepirkumu uzraudzības kārtība, kā arī tika pieļauta virkne citu pārkāpumu. Ministrija no auditoru ziņojuma ir secinājusi, ka pārkāpumus laika periodā no 2017.-2019.gadam ir pieļāvusi ne tikai kapitālsabiedrības valde un kapitāla daļu turētājs - tā brīža domes priekšsēdētājs Ence, bet arī Babītes novada dome kā kapitālsabiedrības dalībnieks.

Babītes novada dome arī nolēma veidot komisiju, kas vērtēs pašvaldības SIA "Babītes siltums" valdes un uzņēmuma kapitāla daļu turētāja, bijušā Babītes novada domes priekšsēdētāja Ences darbības efektivitāti un tiesiskumu.

Mārupes novads ir Latvijas 2021.gada administratīvi teritoriālās reformas gaitā 2021.gada 1.jūlijā izveidota Latvijas pašvaldība, kurā tika apvienots Mārupes novads un Babītes novads.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.