Menu
 

Zelenskis ASV Kongresā: ASV palīdzība Ukrainai nav labdarība

  • Autors:  LETA/AFP

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien Vašingtonas vizītes laikā teica uzrunu ASV Kongresam, tieši aicinot uz ilgtermiņa ASV atbalstu Ukrainai un pasakot, ka šī palīdzība ir nevis labdarība, bet "investīcija globālajā drošībā un demokrātijā".

Zelenskis pateicās "katrai amerikāņu ģimenei" par ASV sniegto palīdzību Ukrainai, sakot uzrunu, kuras mērķis bija pretoties augošai skepsei par ASV militāro palīdzību apstākļos, kad karš Ukrainā ieilgst un turpināsies arī nākamgad. 

Apmēram 300 dienas pēc tam, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins sāka pilna apjoma iebrukumu Ukrainā ar cerībām to ātri iekarot, Zelenskis devās braucienā uz Vašingtonu, kur tika sagaidīts kā varonis. Šis ir Zelenska pirmais ārzemju brauciens kopš Krievijas pilna apjoma iebrukuma sākuma 24.februārī.

Zelenskis valkāja zaļo kamuflāžas tērpu, tiekoties ar ASV prezidentu Džo Baidenu Baltajā namā un pēc tam uzrunājot Kongresu, kuram viņš nodeva Ukrainas karogu ar karavīru parakstiem no viņa otrdien apmeklētās piefrontes pilsētas Bahmutas.

Zelenskis pateicās par ASV sniegto palīdzību Ukrainai un sacīja, ka jaunais gads iezīmēs ''pagrieziena punktu" cīņā pret Krieviju.

"Pretēji visiem apstākļiem un drūmākajiem scenārijiem, Ukraina ir sveika un vesela," Zelenskis sacīja uzrunā, kas izpelnījās ovācijas. "Jūsu nauda nav labdarība. Tā ir investīcija globālajā drošībā un demokrātijā, ar kuru mēs rīkojamies visatbildīgākajā veidā."

Zelenskis aicināja ASV kongresmeņus darīt vairāk Ukrainas labā smagajos ziemas mēnešos, piešķirot tai vairāk ieroču un finansiālās palīdzības.

"Mums ir artilērija. Paldies. Vai ar to pietiek? Ja godīgi - ne gluži," sacīja Zelenskis. 

Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi salīdzināja Zelenska uzrunu ar Vinstona Čērčila vizīti ASV dažas dienas pēc Japānas uzbrukuma Pērlharborai, un arī Zelenskis nebaidījās vilkt paralēles.

Salīdzinot Ukrainas spēkus ar amerikāņu karavīriem Otrā pasaules kara frontēs, Zelenskis sacīja, ka Krievijas karaspēks "dedzina un iznīcina visu" "citai (Hitlera) tirānijai līdzīgā" veidā.

"Ukraina notur savas līnijas un nekad nepadosies," teica Zelenskis, izpelnoties aplausus.

Ukrainai ir liels atbalsts Savienotajās Valstīs, bet vairāki republikāņu kongresmeņi ir kritiski noskaņoti, uzskatot ASV atbalstu Ukrainai par nodokļu maksātāju naudas izšķiešanu.

Republikānis Kevins Makartijs, kurš janvārī, domājams, kļūs par Pārstāvju palātas spīkeru, ir brīdinājis, ka nepiekritīs pilnīgai rīcības brīvībai ASV palīdzības sniegšanā Ukrainai.

Zelenskis savā uzrunā pateicās gan demokrātu, gan republikāņu politiķiem, bet uzrunas mērķis bija arī pretoties kara radītajam nogurumam, sevišķi republikāņu vidū.

Zelenskis savā uzrunā paziņoja, ka Krievijas un Irānas sadarbība apdraud ne tikai Ukrainu, bet arī visus ASV sabiedrotos. Pret Irānu ir noskaņoti gandrīz visi ASV republikāņu politiķi.

“Ja Krievija neaizsniedz mūsu pilsētas ar artilēriju, tad mēģina tās iznīcināt ar raķetēm. Tai pat pietrūkst raķešu - Krievija ir atradusi līdzdalībnieku genocīda politikā, un tā ir Irāna. Irānas slepkavnieciskie droni, kas simtiem tiek piegādāti Krievijai, ir kļuvuši par draudu mūsu kritiskajai infrastruktūrai. Viens terorists tā atrod otru, lai karotu pret brīvo pasauli," sacīja Zelenskis. 

Viņš pauda uzskatu, ka ir tikai laika jautājums, kad Krievija dos triecienus citiem ASV sabiedrotajiem, "ja mēs to neapturēsim tagad".

Zelenskis ieradās ASV uzreiz pēc riskanta frontes līnijas apmeklējuma Bahmutas pilsētā, kur pēdējos divus mēnešus notiek smagas kaujas starp Ukrainas un Krievijas spēkiem ar lieliem upuriem abās pusēs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.