Menu
 

Melnajā jūrā atrasts pasaulē senākais veselais kuģis

  • Autors:  LETA--AFP

Melnās jūras dzelmē atrasts vairāk nekā 2400 gadu sens grieķu tirdzniecības kuģis, kurš ir faktiski vesels, otrdien paziņoja zinātnieki. Kuģis ir viens no vairāk nekā 60 vrakiem, kuri identificēti trīs gadus ilgušajā Melnās jūras arheoloģijas projektā, un to vidū ir romiešu kuģi un 17. gadsimta kazaku flote.

Projekta gaitā zinātnieki jūras dibena kartografēšanai izmantoja speciālas tālvadības zemūdens kameras, kas iepriekš izmantotas naftas un gāzes krājumu pētījumiem jūrā. "Mazam kuģa fragmentam veikta oglekļa datēšana un tā apstiprināja, ka tas ir senākais zināmais veselais kuģa vraks," teikts zinātnieku paziņojumā.

Kuģis guļ uz sāniem, tā masts un stūre ir veseli, un tas datēts ar 400. gadu pirms mūsu ēras, kad Melnās jūras krastos atradās grieķu kolonijas un notika aktīva tirdzniecība.

Kuģis atrasts vairāk nekā 2000 metru dziļumā, un tādā dzelmē nav skābekļa, kā rezultātā organiski materiāli var saglabāties tūkstošiem gadu.

Līdz šim šāda veida kuģis bija redzēts tikai uz sengrieķu keramikas izstrādājumiem. "Šis izmainīs mūsu izpratni par kuģu būvi un kuģošanu antīkajā pasaulē," pavēstīja Sauthemptonas Universitātes profesors Džons Adamss.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.