Menu
 

Vēstnieks: Polija uzstāj uz sarunām ar Vāciju par reparācijām

  • Autors:  LETA/Polskie radio

Polijas vēstnieks Berlīnē Darjušs Pavloss intervijā Vācijas raidorganizācijai RND pavēstījis, ka Polija uzstāj uz sarunām ar Vāciju par reparācijām par nacistiskās Vācijas nodarītajiem zaudējumiem Otrā pasaules kara laikā.

Polijas prasību noraidīšana "nav beigas, bet gan sākums sarunām, kas var beigties ar kompromisu".

"Mēs izklāstījām savas prasības diplomātiskajā notā. Vācijas federālās valdības paziņojums bija ļoti īss un beidzās ar secinājumu, ka mūsu prasības pēc kompensācijas ir nepamatotas," sacīja Pavloss.

"Mūsu vilšanās bija milzīga, jo mēs sagaidām diskusijas ar Vācijas pusi par Otrā pasaules kara sekām," viņš piebilda.

Diplomāts uzsvēra, ka šajā jautājumā abu valstu starpā nav noslēgta divpusēja vienošanās.

Pavloss intervijā RND arī sacīja, ka Polijas valdība "gatavo saīsinātu ziņojuma versiju vācu valodā par Polijas iznīcināšanu kara laikā, kuru nosūtīs vācu politiķiem un zinātniekiem un kas būs pieejama arī internetā."

"Mūsu mērķis ir veicināt izpratni par šo jautājumu," sacīja diplomāts.

Polijas vēstnieks piebilda, ka karš Ukrainā atkal liek domāt par kara noziegumiem un atgādina, ka par šādiem noziegumiem ir jāsoda, vienalga kad un kur tie pastrādāti.

Otrajā pasaules karā, kas sākās ar Vācijas iebrukumu Polijā 1939.gadā, tika nogalināti teju seši miljoni Polijas pilsoņu, bet pati valsts cieta milzīgus materiālos zaudējumus, tika nopostītas baznīcas un citas kultūras vērtības, pat veselas pilsētas.

Pagājušā gada septembrī Polijas valdība paziņoja, ka aplēsusi Vācijas Otrā pasaules kara laikā nodarītos zaudējumus Polijai uz 1,3 triljoniem eiro.

Berlīne atkārtoti noraidījusi reparāciju prasības, apgalvojot, ka Varšava no tām esot atteikusies jau 1953.gadā. Vācija uzsvērusi, ka negrasās iesaistīties sarunās par šo jautājumu.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.