Menu
 

Šmits: Pašreizēja piena krīze devusi grūdienu risināt problēmu ilgtermiņā

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Pašreizēja piena krīze devusi grūdienu sākt nozares problēmas risināt ilgtermiņā, pēc tikšanās ar Zemnieku saeimas valdi aģentūrai LETA atklāja zemkopības ministrs Didzis Šmits (AS).

Viņš norādīja, ka sarunu laikā ar piena lopkopības nozari secināts, ka nozare meklē nevis īslaicīgu pabalstu, bet ilgtermiņa risinājumu.

"Nerunājam par ugunsgrēka dzēšanu tagad ar piena cenām, runājam kā nenokļūt tur vēlreiz", stāstīja Šmits, piebilstot, ka nav skaidrs, cik šī krīze būs ilga un dziļa. Ja piensaimniecībā krīze būs pāris mēnešu jautājums, tad būtu jādomā, ko darīt, bet līdz budžeta pieņemšanai darīt neko nevarot.

Tāpat Šmits skaidroja, ka neprasīs valdībā naudu, zinot, ka tādas nav. Savukārt, ja nauda tiek dota, tad jāsaprot, kāds būs ieguvums ilgtermiņā, nevis iztērēt to atkal īstermiņā.

Vienlaikus, analizējot nacionāla līmeņa subsīdijas, Šmits secinājis, ka līdz šim tās esot bijušas domātas nozaru "ugunsgrēku dzēšanai" nevis nākotnes attīstībai. Turpmāk ilgtermiņā valsts atbalstu vajadzētu virzīt, lai atrastu eksporta tirgus vietējiem produktiem.

Savukārt, kamēr piena pārstrāde nav eksportspējīga, ilgtermiņa risinājuma nav, uzsvēra Šmits.

Viņš norādīja, ka valstij ir jāveido vide, kur, vai nu tiek stimulēti vietējie pārstrādes uzņēmumi "iet eksportā", vai arī pārstrādes tirgū jāaicina ārzemju investori, kas to darīt jau māk.

Vienlaikus viņš atzina, ka šobrīd investēt pārstrādes rūpniecībā Latvija ir krietni neizdevīgāk nekā Lietuvā vai Igaunijā.

"Tas ir darbaspēka nodokļi, slimības lapas, birokrātija un vēl virkne lietas, kuru dēļ mēs neesam pievilcīgi jaunu pārstrādes rūpnīcu būvniecībai," stāstīja Šmits.

Jau ziņots, ka Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Irbe aģentūrai LETA sacīja, ka piena nozarē situācija tuvāko divu mēnešu laikā tikai pasliktināsies un piena iepirkuma cena vēl mēnesi varētu samazināties par diviem līdz trīs centiem, bet marta prognozes ir 20 līdz 25 centi par litru.

Patlaban vidējā piena iepirkuma cena Latvijā ir 28 līdz 30 centi par litru, bet atsevišķiem uzņēmumiem cena jau ir 20 centi par litru un zemāk. Savukārt Eiropas Savienībā vidējā cena ir 45 centi, kas, kā norādīja Irbe, Latvijas saimniecībām, kas investējušas attīstībā, būtu nepieciešams, lai tās strādātu nedaudz virs pašizmaksas.

Tāpat viņš skaidroja, ka pašreizējā situācija ir izveidojusies lielākoties ārējo tirgu ietekmes rezultātā.

Viņš uzsvēra, ka, ja nedēļas laikā netiks sagaidīti racionāli risinājumi no valdības, arī Latvijas ražotāji būs spiesti sekot Lietuvas piemēram un rīkot protestus.

Arī Lauksaimniecības statūtsabiedrību asociācijas valdes priekšsēdētājs Kaspars Melnis norādīja, ka Latvijas piena ražotāji gatavi plašiem protestiem, ja situācija netiks uzlabota valstiskā līmenī.

"Nozares krīze un apdraudējums ir ļoti nopietns, un skaidrs, ka cilvēki nevēlas iekļūt parādu jūrā, bet gan laicīgi izvairīties no apjomīgiem zaudējumiem," uzsvēra Melnis, norādot, ka saimnieki būšot spiesti pieņemt lēmumu likvidēt ganāmpulkus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.