Menu
 

"Sadales tīkls": Pērn Latvijā reģistrēts desmitgadē mazākais elektrotraumu skaits

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - "Sadales tīkls" Foto - "Sadales tīkls"

2022.gadā Latvijā reģistrēts pēdējā desmitgadē mazākais sadzīvē gūto elektrotraumu skaits, liecina AS "Sadales tīkls" apkopotā elektrotraumu statistika. Pērn fiksētas 30 elektrotraumas, kas ir par 46% mazāk nekā 2021.gadā, kad to skaits sasniedza 56. Minēto 30 elektrotraumu vidū sešos gadījumos cietuši dažāda vecuma bērni. Salīdzinājumam 2021.gadā tika reģistrētas 10 bērnu elektrotraumas. Aizvadītajā gadā būtiski samazinājies arī letālo elektrotraumu skaits - 2021.gadā letālas sekas tika konstatētas sešos gadījumos, savukārt 2022.gadā 30 reģistrēto elektrotraumu vidū ar letālām sekām bijusi viena, informē AS "Sadales tīkls" pārstāvji.

"Elektrotraumu skaits Latvijā turpina sarukt, kas iepriecina, tomēr tie vēl arvien ir vairāki desmiti cilvēku, kas cietuši no elektriskās strāvas izraisītiem apdegumiem, smagiem audu bojājumiem vai citām sekām, no kurām būtu varējuši sevi pasargāt. Kā rāda reģistrēto elektrotraumu apstākļi un socioloģisko aptauju rezultāti, pieaugušajiem biežs elektrotraumu cēlonis vēl arvien ir tas, ka, lietojot elektroierīces, mēdzam būt neuzmanīgi vai pārdroši, tostarp izmantojam bojātu elektrotehniku vai paši to labojam, piemēram, defekta vietu notinot ar izolācijas lenti. Tas ir nedrošs risinājums! Turklāt svarīgi ne vien pārliecināties par elektroiekārtu darba kārtību, bet arī pievērst uzmanību vadiem un kabeļiem mājas sienās, neaizmirstot arī par rozetēm - vismaz reizi 10 gados svarīgi pārbaudīt īpašuma iekšējo tīklu tehnisko stāvokli! Šis darbs uzticams elektrospeciālistam. Savukārt bērni traumas visbiežāk gūst tad, kad tiek atstāti bez pieaugušo uzraudzības - vadi un kontaktligzdas piesaista mazo pasaules izzinātāju uzmanību. Tāpēc būtisks ieteikums jauno vecāku sirdsmieram ir parūpēties par bērnu drošām rozetēm, kā arī mazuļu tuvumā neatstāt rozetēm pieslēgtas elektroierīces un lādētājus," stāsta "Sadales tīkla" Mācību centra elektrodrošības eksperts Artūrs Šmats.

Aizvadītajā gadā elektrotraumas guvuši cilvēki visās vecuma grupās. Pieskaroties bojātam vadam, elektrotraumu guvis 11 mēnešus vecs bērns, bet, ieliekot mutē datora lādētāja vadu, strāvas triecienu saņēmusi vienu gadu veca meitenīte. Savukārt kāds pieaugušais traumu guva, pie neatslēgta sprieguma veicot remontdarbus savā īpašumā, bet letālu elektrotraumu guvis 85 gadus vecs seniors - tas noticis saskarsmē ar, visticamāk, bojātu vai neprofesionāli uzstādītu ūdenssūkni, vēsta "Sadales tīkla" pārstāvji.

"Reāli elektrotraumu piemēri ļauj mums aizdomāties, vai līdzīgiem riskiem nevaram būt pakļauti paši. Jāņem vērā, ka bojāti ūdens sildītāji vai ūdenssūkņi var būt īpaši bīstami, jo ūdens teicami vada elektrisko strāvu, tāpēc no šāda veida elektroierīcēm gūtās elektrotraumas ir īpaši smagas. Būtiski sekot līdzi šo elektroierīču tehniskajam stāvoklim, kā arī pareizi tās uzstādīt. Tāpat ik gadu tiek reģistrētas elektrotraumas, ko cilvēki gūst, īpašumā veicot remontdarbus. Pašu un ģimenes drošībai uz plānoto darbu laiku svarīgi atslēgt elektroenerģijas padevi konkrētajai telpai vai visam mājoklim, it īpaši, ja ir plānoti urbšanas darbi," komentē A.Šmats.

Lai detalizētāk izzinātu sabiedrības elektropratību, "Sadales tīkls" sadarbībā ar pētniekiem ik gadu veido "Elektrodrošības indeksu". Jaunākās aptaujas rezultātus uzņēmums plāno publiskot jau drīzumā. Savukārt, lai turpinātu uzlabot sabiedrības zināšanas elektrodrošības jautājumos, "Sadales tīkls" ikgadēji īsteno dažādas elektrodrošības kampaņas, tostarp uzņēmumā jau vairākus gadus ir izveidota Elektrodrošības vēstnešu kustība - darbinieki ar elektrodrošības lekcijām brīvprātīgi dodas uz izglītības iestādēm visā Latvijā.

"Sadales tīkla" speciālisti atgādina: ja gūta elektrotrauma iekštelpās, vispirms nekavējoties jāpārtrauc elektrības padeve, atslēdzot elektrības drošības slēdžus vai atvienojot bojāto elektroierīci no kontaktligzdas. Neatslēdzot strāvas padevi un metoties glābt cietušo, traumu var gūt arī pats glābējs. Kad elektropadeve atslēgta, nekavējoties jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība, zvanot 113. Jāatceras, ka cilvēks pats ne vienmēr spēj novērtēt gūtās elektrotraumas nopietnību, tāpēc, ja ir saņemts elektriskās strāvas trieciens, vislabāk ir konsultēties ar mediķiem. Ja cietušais ir bez samaņas, pirms mediķu ierašanās iespēju robežās jāsniedz pirmā palīdzība. Savukārt, ja elektrotrauma gūta ārpus telpām izvietotajā elektroapgādes infrastruktūrā, nekādā gadījumā nedrīkst tuvoties cietušajam un pieļaut citu personu tuvošanos notikuma vietai. Vienīgais veids, kā palīdzēt, ir zvanīt glābējiem pa tālruni 112 - operatīvie dienesti darīs visu iespējamo, lai notikuma vietā pēc iespējas ātrāk atslēgtu spriegumu un sniegtu palīdzību cietušajam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.