Menu
 

Rosina paplašināt valsts finansējuma pieejamību doktorantiem

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

"Nacionālās apvienības" Saeimas deputāti Edmunds Teirumnieks (NA) un Normunds Dzintars (NA) piedāvā veikt grozījumus Augstskolu likumā, paplašinot iespēju loku, kad personām ir pieejams valsts finansējums doktorantūras studijām.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija otrdien izskatīja Teirumnieka un Dzintara priekšlikumu noteikt, ka doktorants, kas uzņemts valsts finansētā studiju vietā, varētu nedibināt darba tiesiskās attiecības un netikt ievēlēts pētnieka, asistenta, lektora vai citā amatā, ja viņš īstenotu pētniecību tādā organizācijā, ar kuru ir noslēgts sadarbības līgums par promocijas darba izstrādi.

"Uzskatām, ka būtu lietderīgi valsts budžeta studiju finansētu vietu neliegt doktorantiem, kuri promocijas pētījumu īsteno citā organizācijā (uzņēmumā, skolā, pašvaldībā, ministrijā, slimnīcā u.c.), kurā doktoranti ir pieņemti darbā uz darba līguma pamata un saņem darba samaksu, attiecīgi viņi nebūtu papildus jāpieņem darbā augstskolā," savu priekšlikumu argumentē deputāti.

Pēc viņu domām, šāda pieeja ir svarīga, lai veicinātu sadarbību ar industriju, kā arī augstskolas nezaudētu doktorantus, kuriem ir iespēja specifisku pētījumu veikt ārpus augstskolas. Tādējādi tiktu novērsta diskriminējoša attieksme attiecībā pret tiem eventuālajiem zinātniekiem, kuri nestrādā augstskolā, bet kuriem nepieciešama augsta kvalifikācija darba veikšanai, piemēram, bibliotekāri un muzeja darbinieki.

Latvijas Zinātņu akadēmijas pārstāve Baiba Rivža komisijas sēdē pauda, ka pozitīvi vērtē iespēju, ka pētnieks varētu turpināt strādāt darbā, kas ir saistīta ar viņa darbības jomu, un nebūt daļa no akadēmiskā personāla.

Savukārt Latvijas Jauno zinātnieku apvienības priekšsēdētāja Antra Boča pozitīvi vērtē situāciju, ka augstskolas nodrošina doktorantiem darbu nozarē. Pēc viņas vērojumiem, tie doktorantūras studenti, kas strādā ārpus zinātnes un augstskolas, mēdzot nepabeigt doktorantūru, jo tā "pārtop par hobiju". Esot nepieciešama drošība, ka augstskolas piedāvā darbu, lai doktorantūras darbu varētu pabeigt.

Augstākās izglītības padomes vadītājs Andris Teikmanis uzskata, ka nepieciešams doktorantiem dot tiesības sākt darbu jomā paralēli promocijas darba veidošanai, nevis noteikt to par studējošā pienākumu. Sekojoši, ja strādāšana pētniecības jomā tiks noteikts par studējošo pienākumu, var pastāvēt risks, ka samazināsies doktorantu skaits.

Izglītības un zinātnes ministrijas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta vadītājs Dmitrijs Stepanovs piedāvāja iespēju, ka doktorantiem, kas mācās par personīgajiem līdzekļiem, netiktu spiests paralēli strādāt pētniecības jomā, savukārt tiem, kas studē par valsts finansējumu, tiktu ieviesta šāda prasība.

Komisija par šo priekšlikumu otrdien vēl nevienojās, nolemjot grozījumus Augstskolu likumā vēl precizēt un atkārtoti skatīt pēc divām nedēļām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.