Menu
 

FID: Sankciju spēkā stāšanās un sankciju skaita palielināšanās lika mainīt pieeju darbam

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - FID Ilustrācija - FID

Sankciju spēkā stāšanās un sankciju skaita palielināšanās lika mainīt mūsu pieeju darbam un pārstrukturizēt resursus, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) priekšnieka pienākumu izpildītājs Toms Platacis.

"Sankciju spēkā stāšanās un sankciju skaita palielināšanās lika mainīt mūsu pieeju darbam un pārstrukturizēt resursus. Tur, kur ir vairāk risku un lielāka noziedzība, mēs veltām vairāk resursu, kur mazāk, tur mazāk resursu," teica Platacis.

Viņš norādīja, ka ir jau vairāki kriminālprocesi par sankciju apiešanu, vienā no iestādēm tie ir vairāki simti, otrā iestādē tikai daži. "Bet tuvākajā laikā, es domāju, ka redzēsim tiesā lietas un pirmos rezultātus," piebilda Platacis.

Tāpat, runājot par kopējo situāciju, Platacis norādīja, ka sabiedrībai ir jāsaprot, ka ar naudas atmazgāšanu ir saistīti arī citi noziegumi.

Aiz tiem vārdiem "naudas atmazgāšana" parasti slēpjas kaut kas daudz briesmīgāks, teica Platacis.

FID piekto gadu rīko informatīvi izglītojošu kampaņu, lai informētu sabiedrību par finanšu noziegumu veidiem, riskiem un rīcību, kā no tiem izvairīties. Šī gada kampaņa "Nozieguma pēdas nevar atmazgāt" izgaismo noziegumus, kas ir naudas atmazgāšanas pamatā - narkotiku tirdzniecību, terorismu, korupciju, krāpšanu un cilvēktirdzniecību.

Pagājušā gada nogalē FID īstenotā sabiedriskās domas aptauja liecinot, ka iedzīvotāju tolerance pret finanšu noziegumiem kopumā mazinās. Tāpat sabiedrība izprot, ka izvairīšanās no nodokļu nomaksas, korupcija, naudas atmazgāšana, akcīzes preču kontrabanda atstāj negatīvu iespaidu uz sabiedrības labklājību un dzīves kvalitāti, pauž FID.

Vienlaikus nozīmīga daļa Latvijas sabiedrības tomēr ir gatava savās interesēs veikt finanšu pārkāpumus vai izmantot tajos gūtos labumus. Lai veicinātu iedzīvotāju izpratni par finanšu noziegumiem un skaidrotu to, kā šķietami ikdienišķi, bet nepārdomāti finanšu darījumi var kļūt par daļu no organizētas noziedzības, kampaņā tiks skaidrotas izplatītākās naudas atmazgāšanas shēmas un kā atpazīt riskus un tajās neiesaistīties.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.