Menu
 

Strupišs: Tieslietu akadēmija nodrošinās augsti kvalificētus tiesnešus

  • Autors:  LETA
Foto - LETA Foto - LETA

Tieslietu akadēmija nodrošinās augsti kvalificētus tiesnešus, kas padarīs tiesu darbu efektīvāku un lētāku, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica Augstākās tiesas un Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs.

Viņš skaidroja, ka pašlaik esot grūti atlasīt tiesnešus, jo maz piesakās. Ir cerība, ka šādas apmācības varētu mudināt pieteikties kandidātus vairāk, piebilda Strupišs.

"Jārēķinās ar to, ka tuvāko piecu gadu laikā apmēram 30% tiesnešu mainīsies paaudžu maiņas ceļā, jo liela daļa tiesnešu šobrīd strādā no deviņdesmitajiem gadiem un viņiem ir pienācis pensijas vecums. Jabūt tiem, kas viņus aizstāj – pietiekamā daudzumā un kvalitātē," viņš akcentēja.

Plānots, ka Tieslietu akadēmija kalpos par ilgtspējīgu un stabilu mācību sistēmas pamatu, nodrošinot iespēju ilgtermiņā plānot, izstrādāt un realizēt mācību programmas, tai skaitā, attīstot pētniecības virzienu un nodrošinot pamatu akadēmijas konkurētspējai Eiropas un pasaules līmenī.

Lai nodrošinātu Tieslietu akadēmijas mērķa grupu ciešāku iesaisti mācību vajadzību definēšanā un satura sagatavošanā, projekta sadarbības partneri ir Augstākā tiesa, Ģenerālprokuratūra un Iekšlietu ministrija.

TM uzsver, ka valstij ir svarīgi sekmēt stipru, kompetentu un neatkarīgu tiesu un tiesībaizsardzības iestāžu darbību. Šobrīd esošā kvalifikācijas celšanas sistēma tiesnešiem, tiesu darbiniekiem, prokuroriem, prokuroru palīgiem un izmeklētājiem starpdisciplinārajos jautājumos ir fragmentēta, nav ilgtspējīga un efektīva.

Tieslietu akadēmija būs pastāvīga un vienota kvalifikācijas pilnveides mācību institūcija, kura tiks veidota kā atvasināta publisko tiesību juridiskā persona. Akadēmijas uzdevums būs nodrošināt, ka tiesu sistēmas profesionāļiem ir iespēja uzturēt un pilnveidot ar tiešajiem darba pienākumiem saistītas specifiskas zināšanas un prasmes. Ilgtspējīga, stabila un uz izcilību vērsta tiesnešu, tiesu darbinieku, prokuroru, prokuroru palīgu un izmeklētāju starpdisciplināros jautājumos, kas būtiska efektīvai tiesas spriešanai, kvalifikācijas celšanas sistēma ir nozīmīga efektīvas tieslietu sistēmas un tiesiskas valsts sastāvdaļa.

Tieslietu akadēmija īstenos kompleksu pieeju tiesu varas profesionālo kompetenču attīstībai, attīstot gan sākotnējās mācības, gan kvalifikācijas pilnveides programmas, gan inovāciju, pētniecības un starptautiskās sadarbības kompetenci.

Mācību programmu izstrāde un to ieviešana tiks nodrošināta no 2023.gada otrā pusgada līdz 2026.gada pirmajam pusgadam, rīkojot līdz 300 mācību semināriem.

Tieslietu akadēmijas izveide tiesnešu un prokuroru kvalifikācijas celšanai ir TM prioritārais projekts Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda plānā. Projektam paredzētais Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda finansējums plānots 7,5 miljonu eiro apmērā uz periodu līdz 2026.gadam. Plānots, ka Tieslietu akadēmija darbu sāks 2025.gada 1.janvārī.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.