Menu
 

"Latvenergo": Latvijā trūkst vides ekspertu vēja elektrostaciju ietekmes uz vidi novērtējumiem

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijā ietekmes uz vidi novērtējumu veikšanai trūkst vides ekspertu, jo sākto potenciālo vēja elektrostaciju projektu skaits ir liels, Elektroenerģijas tirgus jaunākajā apskatā informē AS "Latvenergo" vēja un saules parku attīstības direktore Ilvija Boreiko.

Viņa skaidro, ka vēja elektrostaciju projektu attīstība salīdzinājumā ar saules elektrostacijām ir būtiski garāka, jo vēja elektrostaciju projektu īstenošanai pastāv virkne ierobežojumu, kas ir jāņem vērā, kā arī veicamo pasākumu kopums ir atšķirīgs. 

Piemēram, vēja elektrostaciju projektiem gandrīz vienmēr jāveic ietekmes uz vidi novērtējums pretstatā saules elektrostaciju projektiem. Ietekmes uz vidi novērtējums ir garš un sarežģīts process, kurā tiek iesaistītas dažkārt vairāk nekā 20 dažādas valsts un pašvaldību institūcijas, kā arī neskaitāms skaits dažādu ieinteresēto pušu.

"Šobrīd Latvijā ir situācija, kurā ietekmes uz vidi novērtējumiem trūkst vides ekspertu, tādi kā ornitologi, biotopu eksperti vai sikspārņu eksperti, jo sākto potenciālo vēja elektrostaciju projektu skaits ir liels," pauž Boreiko. 

Viņa norāda, ka tiek meklēti risinājumi, kā piesaistīt ekspertus no citām Eiropas Savienības (ES) valstīm lauka izpētes darbiem, kas ir veicami sezonāli, tomēr visā ES šobrīd notiek aktīva vēja parku īstenošana, un Eiropā kopumā eksperti nav pieejami. 

Tāpat līdz šim pašvaldību teritorijas plānošanas dokumenti nav paredzējuši tādas būves kā vēja elektrostacijas. Atsevišķās pašvaldībās pret tām ir īpaši negatīva attieksme. Savukārt attiecībā uz saules elektrostacijām līdz šim pašvaldību pretestība nav novērota. 

Boreiko norāda, ka vēja elektrostaciju projektiem ir arī nepieciešams ilgāks periods, līdz var saņemt tehniskos noteikumus pieslēguma ierīkošanai, jo tos ir iespējams saņemt tikai pēc tam, kad ir pabeigta ietekmes uz vidi procedūra. Tajā pašā laikā arī pieslēguma ierīkošanai var būt nepieciešamība veikt ietekmes uz vidi novērtējumu, un kopumā saules elektrostaciju un vēja elektrostaciju projekti konkurē savā starpā par brīvajām pieslēguma jaudu iespējām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.