Menu
 

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas cena Latvijā augusi par 32%

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - Latvenergo Ilustrācija - Latvenergo

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas cena Latvijā augusi par 32%, informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Aizvadītajā nedēļā visos "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos bija vērojama elektroenerģijas cenu pieauguma tendence. Latvijā un Lietuvā nedēļas vidējā elektroenerģijas cena kāpa par 32%, un abos tirdzniecības apgabalos cena vienoti bija 111,37 eiro par megavatstundu (MWh). Igaunijā elektroenerģijas cena vidēji bija 104,91 eiro par MWh jeb par 25% augstāka nekā iepriekšējā nedēļā.

Turklāt "Nord Pool" sistēmas nedēļas vidējā cena kāpa par 84% līdz 62,96 eiro par MWh. Elektroenerģijas cenas palielinājās arī lielākajās Eiropas valstīs - Polijā par 36% līdz vidēji 125,78 eiro par MWh, Vācijā elektroenerģijas cena bija 104,97 eiro par MWh jeb par 32% augstāka nekā iepriekšējā nedēļā.

Aizvadītajā nedēļā "Nord Pool" sistēmas cenas kāpumu galvenokārt noteica šogad zemākā nedēļas kopējā vēja izstrāde Ziemeļvalstīs, kas kritās par aptuveni 46% pret iepriekšējās nedēļas datiem, skaidro "Latvenergo" pārstāvji. 

Mainīgās nokrišņu prognozes Ziemeļvalstīs un mērenāka sniega kušana veicināja hidrorezervuāru aizpildījuma līmeņa samazinājumu. Turklāt elektroenerģijas cenu augšupvērstu tendenci ietekmēja arī energoproduktu cenu pieaugums. 

Papildus minētajiem faktoriem elektroenerģijas cenu pieaugumu Baltijā veicināja zemāka atjaunīgo energoresursu izstrāde reģionā - vēja izstrāde kritās par 35%, elektroenerģijas ģenerācija hidroelektrostacijās saruka par 11%, kā arī saules izstrāde bija par 19% zemāka nekā nedēļu iepriekš. 

Tajā pašā laikā, beidzoties remontdarbiem, enerģijas plūsma no Somijas kāpa par 64% un atstāja lielāku ietekmi tieši uz Igaunijas elektroenerģijas cenu. Tikmēr enerģijas plūsma no Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala bija par 3% zemāka nekā nedēļu iepriekš.

Turpinās Ziemeļvalstu atomelektrostaciju ikgadējā apkopes darbu sezona, un aizvadītajā nedēļā pieejamās jaudas īpatsvars no kopējās uzstādītās bija 82%.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 6290 gigavatstundas (GWh), un izstrādes apjomi - 6646 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijas valstīs pieauga par 1% līdz 439 GWh. Latvijā patērētās elektroenerģijas apjoms pieauga par 3% un bija 112 GWh. Tikmēr Igaunijā elektroenerģijas patēriņš samazinājās par 1% līdz 121 GWh. Lietuvā patēriņš palika iepriekšējās nedēļas līmenī, un tika patērētas 206 GWh elektroenerģijas.

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas izstrāde Baltijā saruka par 17%, un kopā tika saražotas 207 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjoms kritās par 31% līdz 26 GWh. Igaunijā elektroenerģijas izstrāde samazinājās par 9% un bija 99 GWh. Lietuvā ražošanas apjomi kritās par 21%, un tika saražotas 82 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 24%, Igaunijā - 82%, bet Lietuvā - 40%. Baltijas valstīs tika saražoti 47% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.