Menu
 

Erdogans: Turcija Zviedrijas uzņemšanu NATO ratificēs ne agrāk kā oktobrī

  • Autors:  LETA/AFP

Turcija nevarēs ratificēt Zviedrijas uzņemšanu NATO vismaz līdz oktobrim, jo parlamentam ir brīvdienas, trešdien paziņoja Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.

"Ir divu mēnešu parlamenta brīvdienas. Protams, nebūs iespējams beigt šīs brīvdienas pirms oktobra," Erdogans sacīja žurnālistiem Viļņā, kur viņš piedalās NATO samitā.

"Ir daudz starptautisku nolīgumu, ir daudz likumdošanas priekšlikumu, kas jāapspriež. Mēs tos izskatīsim to svarīguma secībā. Bet mūsu mērķis ir pabeigt šo procesu pēc iespējas drīz,"  teica Turcijas prezidents.

Gaidāms, ka Erdogana sacītais izraisīs vilšanos un bažas Zviedrijas un NATO amatpersonās.

Daži Rietumu līderi bija cerējuši, ka Turcija  spēs pabeigt ratifikācijas procesu jau tuvāko nedēļu laikā.

Jau ziņots, ka Erdogans, pirmdien Viļņā pirms samita tiekoties ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu un Zviedrijas premjerministru Ulfu Kristersonu, piekrita Zviedrijas uzņemšanai aliansē un solīja, ka Ankara to ratificēs.

Turcija vairāk nekā gadu pretojās Zviedrijas uzņemšanai aliansē, pārmetot Stokholmai patvēruma došanu personām, ko Ankara uzskata par teroristiem, īpaši kurdu separātistu bruņotā grupējuma "Kurdistānas strādnieku partija" (PKK) kaujiniekiem.

Turcija un Ungārija ir vienīgās NATO dalībvalstis, kas vēl nav ratificējušas Zviedrijas uzņemšanu, lai gan tā pieteikumu dalībai aliansē iesniedza kopā ar Somiju jau pērn pēc tam, kad Krievija sāka atkārtoto iebrukumu Ukrainā. Somija, kuras uzņemšanai arī pretojās Turcija, kļuva par alianses dalībvalsti aprīlī.

Ungārija solidarizējas ar Turciju un, spriežot pēc Ungārijas amatpersonu teiktā, Budapešta nevilcināsies ratificēt Zviedrijas uzņemšanu, kad to būs izdarījusi Ankara.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.