Menu
 

Kā sabalansēt bērna vajadzības un ģimenes budžetu

  • Autors:  Dainis Skrinda, "Inbank Latvia" vadītājs
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Augusts un septembris daudzām ģimenēm, kurās aug skolas vecuma bērni un studenti, ir gandrīz tikpat stresa pilns laiks kā gadu mija un Ziemassvētki. Iepirkšanās bums un dažādu tirgotāju "back to school" kampaņas mudina izmantot izdevīgus piedāvājumus un sagādāt savām atvasēm visu nepieciešamo, jauno mācību gadu uzsākot.

Izveidojiet iepirkumu sarakstu!

Pirmkārt, izveidojiet nepieciešamo iepirkumu sarakstu atbilstoši prioritātēm – bez kā nevar iztikt un kas ir papildu komforta vai labsajūtas pirkums. Internetā ir atrodamas desmitiem lietotņu, kas palīdz plānot mājsaimniecības budžetu. Izmantojiet kādu no tām, ieviesiet tabulu vai pierakstus piezīmju kladē – forma nav būtiska. Svarīgi ir veidot sarakstu atbilstoši nepieciešamajam, nevis vadoties pēc mārketinga kampaņām un reklāmām, kas var pamudināt uz impulsa pirkumiem.

Mēbeles un ergonomiska darba vide

Viens no svarīgākajiem aspektiem, mācoties vai strādājot pie galda, ir ergonomiska darba vide, proti, telpa, apgaismojums, mēbeles. Īpašu uzmanību ir vērts pievērst galda un krēsla izvēlei, lai vismaz viens no šiem priekšmetiem būtu ar regulējamu augstumu, ko pielāgot lietotāja augumam, nodrošinot ergonomisku vidi. Tādējādi vienu mēbeļu komplektu, iespējams, varēs lietot gan pieaugušais, strādājot attālināti, gan bērns, pārnākot mājās no skolas. Ļoti liela uzmanība jāpievērš apgaismojumam – izvēloties lampu, pārliecinieties, ka tā ir piemērota darbam pie galda un tai ir pietiekami spilgta dienasgaismas spuldze, kas atvieglos, nevis apgrūtinās redzi.

Skolas soma un piederumi

Izvēloties skolas somu, jāņem vērā bērna augums, kā arī tas, cik daudz lietu (mācību grāmatas, burtnīcas, penālis u. c.) ikdienā būs jānes. Ne vienmēr laba skolas soma ir tā, kurai ir stingrs rāmis un ietvars, – nereti šādas somas mēdz būt smagas pat tukšas. Tāpēc ir svarīgi izvēlēties somu, ar kuru plecos bērns jutīsies ērti un tā būs arī praktiska lietošanā. Jāskatās, piemēram, vai tā izgatavota no ūdens necaurlaidīga materiāla, vai ir izturīga pret ikdienas nolietojumu, vai tā ir piemērota grāmatu pārnēsāšanai vai drīzāk sporta apģērbam, vai tajā ir atsevišķs nodalījums atslēgām vai telefonam. Ņemiet vērā bērna vēlmes, taču atgādiniet, ka konkrēti multfilmu varoņi, kas ir modē šobrīd, iespējams, vairs nebūs modē pēc gada. Vai tāpēc katru gadu pirksiet jaunu somu?

Ūdens pudele un launaga kārbiņa

Motivējiet savu bērnu dzert ūdeni un izvēlēties veselīgus našķus. Izvēloties ūdens pudeli un ēdiena trauciņu, pievērsiet uzmanību drošības apzīmējumiem, kas norāda uz izejmateriāla kvalitāti un lietošanas iespējām. Par veselībai draudzīgākajiem tiek atzīti trauki, kas nesatur BPA, BPF un BPS, kā arī iztur gan aukstu, gan karstu temperatūru.

Apavi un apģērbs

Pirms iegādāties jaunu apģērbu un apavus, pārbaudiet, vai tiešām pērnā gada apavi vairs neder. Atcerieties, ka bērnam vajadzīgi gan sporta apavi (sporta stundām), gan maiņas apavi, gan arī apavi pulciņiem, ja tādi tiek apmeklēti. Savukārt sporta apģērbu skolās arvien biežāk mēdz pasūtīt visai klasei, saskaņojot visiem bērniem, piemēram, vienādus krekliņus un izmantojot tirgotāju atlaides apjomīgiem pirkumiem. Līdz ar to ir vērts sagaidīt skolotāju norādes pēc 1.septembra, lai izlemtu, vai vajag gādāt jaunu sporta tērpu.

Piemērota datora izvēle

Viedveikals “1a.lv” katru gadu vasaras nogalē un rudens sākumā pieredz pastiprinātu interesi par viedtālruņu, portatīvo datoru un aksesuāru iegādi. Telefona modeļus parasti salīdzināt ir vieglāk, taču vislielākais apjukums varētu rasties tieši datora iegādes procesā. Jo vecāks skolēns, jo plašākam uzdevumu klāstam dators tiks izmantots. Pat ja bērns tikai uzsāk skolas gaitas, jāpatur prātā, ka dators ir pirkums vairākiem gadiem. Nodarbes, kas nav aktuālas skolēnam tagad, par tādām var kļūt jau pēc gada.

Galvenie parametri, pēc kuriem izvēlēties portatīvo datoru, ir tā jauda, ko lielā mērā nosaka datora pocesors. Vēl svarīgi ir izvērtēt operatīvo atmiņu, cietā diska ietilpību, svaru un izturību, lai tas varētu labi funkcionēt vairākus gadus. Ekrāna izmērs, krāsa un izšķirtspēja gan būs katra gaumes jautājums, tomēr, domājot par skolēna redzi, ieteicams izvēlēties datoru ar pēc iespējas lielāku ekrānu, rekomendējams – vismaz 14 collas.

Ļaujiet bērniem tērēt kabatas naudu!

Viens no ieteikumiem situācijās, kad bērns ļoti vēlas lietas, ko nevar uzskatīt par obligātu nepieciešamību, – ļaujiet jauniešiem pašiem uzņemties atbildību par šiem pirkumiem, izmantojot, piemēram, kabatas naudu vai vasarā nopelnīto.

Izdevumu sadalīšana daļās

Iepirkumu saraksta pēdējā aile, kas parāda kopsummu, iespējams, vienā mēnesī nav pa kabatai. Taču, sadalot maksājumu vairākās daļās, tas kļūst iespējams. Līdz 15% no kopējā veikto pirkumu apjoma interneta veikalos noris, izmantojot nomaksas iespējas. Pirkuma summas sadalīšana daļās kļūst aizvien populārāka visās preču kategorijās. Vispopulārākā kategorija ir elektrotehnika, primāri – telefoni un datori, tad seko arī mājsaimniecības elektrotehnika – virtuves kombaini, ledusskapji un veļasmašīnas. Turklāt nomaksas finansēšanas tehnoloģiskie risinājumi nepārtraukti attīstās, tie tiek nemanāmi integrēti klienta iepirkšanās procesā, tādējādi nodrošinot vienkāršu, pilnīgi automatizētu un ērtu iepirkšanos.

Arī mēs pēdējos gados novērojam, ka nomaksas pakalpojumiem un iespējai sadalīt pirkumu apmaksai daļās ir augoša tendence. Tam ir dažādi iemesli. Pirmkārt, attīstoties tehnoloģijām, finansēšanas produktu pieejamība pieaug.

Otrkārt, novērojam, ka nomaksas pakalpojumus, kas gadiem dominēja tieši elektrotehnikas preču iegādē, sāk izmantot arī citās preču un pakalpojumu kategorijās. Kādreiz klients pat nevarēja iedomāties drēbes vai apavus iegādāties uz nomaksu, taču šodien tā jau ir kļuvusi par ikdienu. Pie tam aizvien vairāk klientu izmanto iespēju sadalīt daļās apmaksu arī visam pirkumu grozam, kas sastāv no visdažādākajām precēm. Aug pieprasījums arī tādās nozarēs kā medicīna, skaistumkopšana, būvniecība, auto serviss un citās.

Arī paši tirgotāji sīvās konkurences apstākļos daudz rūpīgāk strādā pie pārdošanas veicināšanas akcijām un dažādu apmaksas metožu ieviešanas saviem klientiem. Klienti ir kļuvuši daudz prasīgāki, un iespēja iegādāties preci vai pakalpojumu ar iespēju sadalīt pirkumu daļās ir absolūta nepieciešamība. Tas savā ziņā ir arī iemesls, kāpēc mēs šogad novērojam vidējās nomaksas summas pieaugumu par 16%. Kā arī novērojam, ka pieaugums ir noticis tieši maksāt visspējīgāko klientu segmentā un vidējā nomaksas pirkuma summa ir 593 eiro.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.