Menu
 

VDD sācis kriminālprocesu par uzņēmuma "Arta-F" iesaistīšanos resursu nodrošināšanā Krievijas bruņotajiem spēkiem

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Aizvadītajā piektdienā un sestdienā Valsts drošības dienests (VDD) ar vienu uzņēmumu saistītos objektos Rīgā un citviet Latvijā veica kriminālprocesuālas darbības aizdomās par resursu nodrošināšanu Krievijas bruņotajiem spēkiem, aģentūru LETA informēja dienestā.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka šis uzņēmums ir AS "Arta-F".

Kriminālprocesuālās darbības dienests veica kopumā piecos objektos, informēja dienestā.

Kriminālprocesu VDD sācis saskaņā ar Krimināllikuma 77.2 pantu, proti, par mantas iespējamu netiešu nodošanu ārpus Latvijas Republikas teritorijas notiekošā bruņotā konfliktā iesaistītai pusei, kuras darbība vērsta pret Ukrainas teritoriālo neaizskaramību.

Kratīšanās VDD ir izņēmis lielu daudzumu datu nesēju un dokumentu, kā arī uzņēmuma ražotās produkcijas paraugus. Tāpat ar uzņēmumu saistītajos objektos konstatēta skaidra nauda vairāk nekā pusmiljona eiro apmērā.

VDD sniegs papildu informāciju par izmeklēšanas gaitu atbilstoši kriminālprocesa virzībai.

Pēdējās nedēļās gan medijos izskanējuši vairāki gadījumi par uzņēmumu iespējamo sadarbību ar Krievijas aizsardzības resoru.

Svētdien TV3 raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka Kremļa opozicionāra Mihaila Hodorkovska medijs konstatējis saikni starp formu ražotāju Krievijas armijai un kompāniju Latvijā, kas tostarp ražo pogas un rāvējslēdzējus, - AS "Arta-F".

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "Arta-F" reģistrēta 1991.gadā, un tās pamatkapitāls ir 712 641 eiro. 2022.gadā "Arta-F" apgrozījums bija 8,062 miljoni eiro, bet peļņa bija 983 930 eiro. Kompānijas patiesie labuma guvēji ir Vladislavs Andrejevs un Vitālijs Andrejevs.

"Nekā personīga" norādīja, ka Hodorkovska medijs "Ходорковский Live" kopš kara sākuma sekojis līdzi vairākiem ražotājiem, kas apgādā Krievijas armiju. Starp tiem ir arī holdings "BTK - Group", kas tiekot uzskatīts par vienu no galvenajiem militāro apģērbu ražotājiem Krievijā. Ražotnes atrodas desmit reģionos, tostarp arī Baltkrievijā un Dienvidosetijā. Līdz ar Putina parakstīto dekrētu 2010.gadā holdings kļuva par centrālo piegādātāju bruņotajiem spēkiem. Informācija par to, cik lieli ir valsts pasūtījumi "BTK - Group", ir noslepenota. Kompānija arī plaši nereklamē, ka šuj armijas formas.

Pēc raidījumā minētā, ziņas par attiecīgās kompānijas sadarbību ar Krievijas Aizsardzības ministriju izdevies iegūt, pētot vairākus šīs firmas un ministrijas tiesvedības dokumentus tiesās Maskavā.

"Nekā personīga" norāda, ka internetā ir pieejamas datubāzes, kurās ir iespējams izsekot loģistikas kravu ceļus. Tajās apkopotas ziņas par preču sūtītāju, saņēmēju, preces apraksts, sūtīšanas datums un arī kravas svars. Pēc šīs informācijas ir iespējams aplēst apmērus, cik no "Arta-F" saražotā ir nonācis Krievijā.

Hodorkovska medija žurnālisti rēķina, ka kopš kara sākuma kompānijas uz Krieviju nosūtīto preču vērtība ir aptuveni seši miljoni ASV dolāru. Lielākā daļa nonākusi holdingā "BTK - Group". "No tā, protams, nevar izdarīt tiešus secinājumus, ka tas viss izmantots okupantu armijas formu ražošanā. Bet apjomi ir ievērojami," pauž raidījums.

25.septembrī VDD paziņoja, ka sācis papildu pārbaudi par medijos izskanējušo informāciju, ka Latvijas uzņēmumi apgādā Krievijas militārās rūpnīcas ar mikroshēmām.

AS "RD Alfa mikroelektronikas departaments" noliegusi informāciju par mikroshēmu piegādēm Krievijai. Uzņēmuma attīstības menedžeris Ļevs Lapkis aģentūrai LETA pauda, ka līgumi ar Krieviju tika pārtraukti līdz ar kara sākumu, kā arī pirms tam uzņēmuma mikroshēmas netika ražotas un piegādātas militārām vajadzībām.

Arī AS "Alfa RPAR" noraidījusi izskanējušo informāciju, ka "Alfa RPAR" turpina apgādāt Krieviju ar mikroshēmām pēc kara Ukrainā sākuma.

Tikmēr AS "Alfa RPAR" padomes priekšsēdētājs Aleksandrs Zaslavskis aģentūrai LETA sacīja, ka viņa rīcībā neesot informācijas par VDD sāktajiem kriminālprocesiem.

Neatkarīgais krievu pētnieciskās žurnālistikas tīmekļa izdevums "The Insider" iepriekš rakstīja, ka, neraugoties uz eksporta kontroli un sankcijām, kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā, Latvija uz Krieviju joprojām eksportē mikroshēmas miljonu eiro vērtībā.

Savstarpēji saistītie uzņēmumi VDD ir zināmi, un dienests jau iepriekš ir veicis pārbaudes par šo uzņēmumu iespējamiem starptautisko sankciju pārkāpumiem. Agrāk veikto pārbaužu rezultātā dienests minēto uzņēmumu veiktus starptautisko sankciju pārkāpumus nav konstatējis, tomēr saistībā ar nesen publiskoto informāciju VDD patlaban sācis papildu pārbaudi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.