Logo
Drukāt šo lapu

Kariņš: Latvijā ir jābūt nulles tolerancei pret etniskā naida kurināšanu

Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Latvijā ir jābūt nulles tolerancei pret jebkādām etniskā naida kurināšanas izpausmēm, un iespējamie konflikti starp Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) ārvalstu studentiem ir vērtējami ļoti nopietni, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Latvijas ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš (JV).

Pēc viņa teiktā, mēs Latvijā dzīvojam ļoti mierīgā sabiedrībā un nedrīkstam pieļaut, ka "pēkšņi sākas tas, kas nevienam nav vajadzīgs". Ja tiešām izrādīsies, ka kāds no RSU studentiem kurina etnisko naidu, tas var beigties ne tikai ar izraidīšanu no augstskolas, bet arī no valsts, uzsvēra Kariņš.

Ārlietu ministrs atzina, ka pasauli un Eiropu varētu pāršalkt antisemītisma vai antiislāma vilnis. Vienlaikus viņš atgādināja, ka teroristi ir "Hamās", nevis palestīnieši. ""Hamās" ir teroristi, kuri kontrolē daļu palestīniešu teritorijas - Gazu, un tā ir viena ļoti būtiska atšķirība, bet emociju uzplaiksnījumā viens otrs var aizmirst šo atšķirību," sacīja politiķis.

Kariņš uzsvēra, ka ir ļoti svarīgi mūsu valstī noturēt "mierīgu temperatūru", un šobrīd tas izdodas, tomēr vēstītais par notiekošo starp RSU ārvalstu studentiem raisa bažas.

Izglītības un zinātnes ministrija vērtēs situāciju Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) par iespējamiem konfliktiem starp ārvalstu studentiem saistībā ar Izraēlas un palestīniešu konfliktu, izriet no ministrijas ieraksta tviterī. IZM ir sazinājusies ar Veselības ministriju, kuras padotībā ir RSU, Ārlietu ministriju un Iekšlietu ministriju, lai skaidrotu situāciju un novērstu tās eskalāciju.

Ministrijā aģentūrai LETA apliecināja, ka IZM valsts sekretāra vietnieks augstākās izglītības, zinātnes, kosmosa un inovāciju jautājumos Jānis Paiders tikās ar lielāko augstskolu vadību un pārrunāja situāciju citās augstākās izglītības iestādēs. IZM lūgusi savām padotības augstskolām proaktīvi apzināt situāciju un monitorēt, lai netiktu pieļauti iekšējās kārtības un normatīvo aktu pārkāpumi, kā arī informēt studentus un darbiniekus par atbildīgu un pareizu rīcību šādos gadījumos.

Kā vēsta portāls "Tvnet", vairāki RSU studenti no Izraēlas kopš kara sākuma Izraēlā ir saņēmuši naidu kurinošus tekstus un draudus. Tas ir novedis pie nesaskaņām RSU studentu vidū. Viena persona vērsusies Valsts drošības dienestā (VDD) saistībā ar antisemītiskiem izteicieniem un draudiem.

Arī agrāk RSU esot bijuši līdzīgi incidenti, taču mazāk ekstrēmi, vienlaikus RSU brīdinājumi agresoriem par iespējamu izraidīšanu nav līdzējuši, vēsta portāls.

Aģentūrai LETA universitātē atklāja, ka līdz šim tā nav saņēmusi pierādījumus par rakstā pieminētā studenta apgalvoto. Taču izglītības iestāde "reaģē uz katru šādu ziņojumu un katru arī individuāli izvērtē". Vēl šorīt RSU sazinājusies ar VDD un saņēmusi norādes, ka pašlaik RSU papildus pasākumi nav nepieciešami, un situācija tiek uzraudzīta.

"Ņemot vērā aktuālo ģeopolitisko situāciju, ir tikai saprotams, ka studenti, kurus tas skar personīgi, ir ārkārtīgi satraukti un reaģē īpaši jūtīgi," pauda universitātē, piebilstot, ka līdz šim brīdim nav saņēmuši informāciju par fizisku aizskaršanu. RSU novērojusi, ka lielākoties šiem studentiem nepieciešama "vienkārša saruna un emocionālais atbalsts no universitātes", kas arī tiekot sniegts.

Universitāte apliecināja, ka ir saņēmusi ziņojumus par iespējami nekorektiem izteikumiem sociālo tīklu kontos un savstarpējās sarunās studējošo vidū, tomēr neprecizēja, cik šādu ziņojumu saņemts. Par diviem gadījumiem esot ziņots Valsts drošības dienestam. Tie notikuši pēc kara sākšanās Tuvajos Austrumos.

RSU uzsvēra, ka juridiski drošību un rīcību apdraudējuma gadījumā regulē studiju iekšējās kārtības noteikumi, kuros "skaidri atrunāts algoritms rīcībai jebkuru apdraudējumu gadījumos". RSU uzsver arī docētāju lomu situācijas mediēšanā, nodarbību laikā radot "korektu akadēmisko atmosfēru". Pēc universitātes paustā, nodarbības ir relatīvi mazās studējošo grupās, kurās docētājs var uzraudzīt situāciju, bet lekciju materiāli ir video formātā, un studējošajiem nav fiziski jābūt lekciju auditorijā. Arī ārvalstnieku grupas tiekot veidotas pēc komūnas principa, lai kopā studētu cilvēki no līdzīgām kultūrām un ar līdzīgiem uzskatiem.

"Esot relatīvā drošībā šeit, Latvijā, mēs redzam - karš, pat ja tā aktīvā darbība notiek tūkstošiem kilometru no mums, sēj ciešanas tālu aiz tā robežām. RSU ir starptautiska universitāte, un mēs patiesi dalām sāpes ar ikvienu, kuru personīgi šie notikumi ir skāruši, un tādi mūsu vidū ir," uzsver universitātes pārstāvji. Studentiem ir iespēja meklēt atbalstu gan kopienā un pie pasniedzējiem, gan pie profesionāliem psihologiem, ko RSU nodrošina bez maksas. Arī RSU rektors Aigars Pētersons ir vērsies pie RSU kopienas ar aicinājumu "būt iejūtīgiem vienam pret otru šajā sarežģītajā laikā".

VDD aģentūrai LETA apstiprināja, ka dienests ir informēts par radušos saspīlējumu RSU ārvalstu studentu vidē un veic situācijas izpēti. Patlaban dienests plašākus komentārus nesniegs.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024