Menu
 

Par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu arī šogad atzīst "Latvenergo"

  • Autors:  LETA
Foto - twitter.com/Latvenergo Foto - twitter.com/Latvenergo

Par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu 13.reizi pēc kārtas atzīta energokompānija "Latvenergo", trešdien preses konferencē sacīja "Latvijas vērtīgāko uzņēmumu Top101" veidotāji.

"Latvenergo" vērtība aplēsta 1,653 miljardu eiro apmērā, kas ir par 5% vairāk nekā gadu iepriekš, kad uzņēmuma vērtība tika lēsta 1,568 miljardu eiro apmērā.

Vienlaikus "Latvenergo" šogad atzīts par vērtīgāko enerģētikas uzņēmumu Baltijā, jo Igaunijas uzņēmuma "Eesti Energia" vērtība ir 1,615 miljardi eiro, bet Lietuvas "Ignitis grupe" - 1,491 miljards eiro.

"Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Guntars Baļčūns, saņemot balvu, uzsvēra koncerna darbību jaunos stratēģiskos virzienos - elektromobilitāte un alternatīvo enerģijas avotu izmantošana, kas papildina "Latvenergo" esošos pamatbiznesus. 

Viņš minēja, ka koncerns ir attīstījis darbību jaunos tirgos un piedāvā pakalpojumus, kas nav tradicionālu enerģētikas uzņēmumu klāstā.

Latvijas vērtīgāko uzņēmumu saraksta otrajā vietā šogad, tāpat kā pērn, ierindota VAS "Latvijas valsts meži", kuras vērtība aplēsta 1,159 miljardu eiro apmērā, bet trešajā vietā ierindota SIA "Rimi Latvia", kuras vērtība aplēsta 577,6 miljonu eiro apmērā.

Par ceturto vērtīgāko Latvijas uzņēmumu atzīta "Maxima Latvija", kuras vērtība aplēsta 503,5 miljonu eiro apmērā, seko "Repharm", kuras vērtība lēsta 473,3 miljonu eiro apmērā, "Swedbank" - 432,6 miljoni eiro, "Latvijas mobilais telefons" - 421,7 miljoni eiro, "Tet" - 420,5 miljoni eiro, "Latvijas gāze" - 377,2 miljoni eiro, bet desmit vērtīgāko uzņēmumu sarakstu noslēdz "Latvijas dzelzceļš", kura vērtība lēsta 341 miljona eiro apmērā.

Kopējā Latvijas 101 vērtīgākā uzņēmuma vērtība ir 16,4 miljardi eiro, savukārt Igaunijas 101 vērtīgākā uzņēmuma kopējā vērtība ir 20,7 miljardi eiro.

Starp vērtīgākajiem Latvijas uzņēmumiem 18% pārstāv tirdzniecību, 14% - komunālos pakalpojumus, 9% - transportu, tranzītu un loģistiku, 9% - informācijas tehnoloģijas un telekomunikācijas, kā arī 9% - apstrādes rūpniecību.

"Latvenergo" ir arī viens no diviem Latvijas uzņēmumiem, kas iekļuvis Baltijas vērtīgāko uzņēmumu "Top 10", ierindojoties trešajā vietā. Otrs uzņēmums - "Latvijas valsts meži" - ir Baltijas "Top 10" jaunpienācējs, ierindojoties astotajā vietā.

Baltijas vērtīgākie uzņēmumi šogad ir "Vilniaus Prekyba", "Swedbank" grupa, "Latvenergo", "Eesti Energia", "Thermo Fisher Scientific Baltics", "Ignitis grupe", "Tallink Grupp", "Latvijas valsts meži", "Lietuvos geležinkeliai" un "SEB" grupa.

Pielāgojoties tendencēm pasaulē, topā ir pārskatīti un ieviesti jauni vērtēšanas kritēriji publiski pieejamajai informācijai par uzņēmumu pārvaldību un atklātību pret sabiedrību. No šā gada papildus jau esošajiem kritērijiem no jauna tiek izvērtēti tādi pārvaldības aspekti kā dažādība jeb tas, vai padomē un valdē ir pārstāvēti abi dzimumi, padomē strādā neatkarīgi padomes locekļi un to neatkarība ir skaidri norādīta, kā arī uzņēmumu korporatīvās pārvaldības un ilgtspējas ziņojumu esamība.

Analizējot publiski pieejamo informāciju par uzņēmumu pārvaldību un atklātību pret sabiedrību, biržas "Nasdaq Riga" valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne skaidroja, ka šogad no Latvijas "Top 101" iekļuvušajiem uzņēmumiem tikai 6% uzņēmumu padomē ir vismaz viens neatkarīgs padomes loceklis, un abi dzimumi ir pārstāvēti tikai 7% uzņēmumu, kas ir pārsteidzoši maz.

Vienlaikus valdē abi dzimumi pārstāvēti 42% uzņēmumu. Vides, sociālās ietekmes un pārvaldības jautājumu (ESG) jeb ilgtspējas ziņojumi ir pieejami 36% uzņēmumu. Korporatīvās pārvaldības ziņojumus publicē 10% uzņēmumu, savukārt informāciju par risku pārvaldību, ētikas kodeksu vai tamlīdzīgu informāciju atklāj 32% uzņēmumu.

Latvijas vērtīgāko uzņēmumu "TOP 101" sarakstu kopš 2005.gada veido "Prudentia" un "Nasdaq Riga". Latvijas vērtīgāko uzņēmumu saraksts top sadarbībā ar "Firmas.lv".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.