Menu
 

Pasākumu nozares organizācijas aicina valdību novērst negodīgu konkurenci un tirgus kropļošanu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Vairākas pasākumu nozares organizācijas valdībai, Kultūras, Ekonomikas un Veselības ministrijām, kā arī Konkurences padomei un Valsts policijai nosūtījušas vēstuli, aicinot novērst negodīgu konkurenci un tirgus kropļošanu saistībā ar pulcēšanās ierobežojumu kontroli.

Pašnodarbināto mūziķu biedrības (PMB) mājaslapā publicētā informācija liecina, ka organizācijas lūdz līdz 12.jūlijam vienoties par saprotamu, visiem pasākumu rīkošanas tirgus spēlētājiem vienlīdzīgu noteikumu izsludināšanu, nepieļaujot negodīgas konkurences veidošanos un tirgus kropļošanu.

Vēstuli bez PMB parakstījuši arī Latvijas pasākumu nozares speciālistu platformas "Latvijas Pasākumu forums" direktors Mārcis Gulbis, Latvijas Producentu savienības valdes priekšsēdētājs Juris Millers, Latvijas Pasākumu nozares tehniskā nodrošinājuma uzņēmumu apvienības vadītājs Normunds Eilands, Latvijas Pasākumu producentu asociācijas valdes priekšsēdētājs Guntis Ērglis-Lācis, Latvijas Mūzikas attīstības biedrības "Latvijas Mūzikas eksports" izpilddirektore Agnese Cimuška-Rekke un Latvijas pasākumu norišu vietu asociācijas valdes loceklis Jānis Zvirbulis.

Vēstulē minēts, ka saskaņā ar Ministru kabineta normatīvo regulējumu no 15.jūnija kultūras pasākumu rīkošanas nozare drīkst atsākt darbību, izvēloties kādu no atļautajiem veidiem, piemēram, rīkot pasākumu pret Covid-19 vakcinētiem vai pārslimojušiem apmeklētājiem vai rīkot pasākumu "jauktai" apmeklētāju grupai, ievērojot atšķirīgus ierobežojošos noteikumus.

Vēstules autoru ieskatā, noteiktie ierobežojumi un Latvijas iedzīvotāju lēnais vakcinācijas temps minēto pasākumu rīkošanu padara ekonomiski neizdevīgu.

Vienlaikus ir atļauta bāru un kafejnīcu īstenoto pasākumu ar "dzīvo" mūziku organizēšana bez būtiskiem apmeklētāju ierobežojumiem, proti, neuzrādot vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu vai negatīvu Covid-19 testu.

"Praktiski tas nozīmē iespēju jebkuram bāram, kafejnīcai vai citai institūcijai, kas netiek klasificēta kā pasākumu rīkotājs, organizēt pasākumu ar mūziķu piedalīšanos bez nekādiem ierobežojumiem, kamēr pasākumu rīkotājiem tas ir liegts," teikts pasākumu nozares pārstāvju vēstulē.

Viņuprāt, šāda situācija nodrošina iespēju interpretēt noteiktos ierobežojumus, jebkuru ārpus telpām organizēto vidi padarot par reālu pasākumu norises vietu, kā arī veicina nekontrolētu cilvēku daudzuma veidošanos šaurā vidē un radot pretrunas ar normatīvajos aktos minēto, kā arī infektologu ieteikto par distances ievērošanu.

Tāpat tas rada negodīgu un tirgu kropļojošu konkurenci, kā arī diskriminējošu attieksmi vienā no pandēmijas vissmagāk skartajām nozarēm, norāda vēstules autori.

Ņemot vērā augstāk minēto, pasākumu nozare lūdz līdz pirmdienai veikt nepieciešamos grozījumos noteikumos, ar mērķi nodrošināt situācijai atbilstošus, nozares tirgus dalībniekiem vienlīdzīgus noteikumus, novēršot tirgus kropļošanu un negodīgas konkurences attīstīšanos.

Latvijas Producentu savienības valdes priekšsēdētājs Millers aģentūrai LETA stāstīja, ka lēmums rakstīt šo vēstuli bijis kopīgs un sekoja pēc tam, kad sociālajos tīklos parādījās dažādu komersantu mēģinājumi pielāgot savām vajadzībām Ministru kabineta noteikumus, proti, runa ir par terasēm un pašvaldībām, kas mēģināja organizēt komercpasākumus, neievērojot spēkā esošos pulcēšanās noteikumus.

"Tas bija stundas jautājums, kad nozares dalībnieku vidū bija radies jautājums par to, kā rīkoties šai situācijā, jo mēs esam "tie muļķi", kas ievēro noteikumus. Mēs nedrīkstam normāli rīkot koncertu, bet kafejnīca ar terasi var atļauties neievērot šos pašus noteikumus un taisīt koncertu," skaidroja Millers.

Viņaprāt, jābūt godīgai attieksmei pret visiem nozares dalībniekiem. Vēstuli parakstījušās organizācijas ir par taisnīgiem spēles noteikumiem visiem, kuri grib darboties pasākumu organizēšanas jomā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.