Menu
 

Iznākusi grāmata "100 kartes pirms Latvijas valsts"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - www.kartes.lv Foto - www.kartes.lv

SIA "Jāņa sēta" un Latvijas Nacionālā bibliotēka turpina pirms trim gadiem aizsākto sadarbību Latvijas kartogrāfijas vēstures izzināšanā. Grāmata "100 kartes pirms Latvijas valsts" 100 atvērumos iepazīstina ar aizraujošām kartēm, kas ilustrē vēstures notikumus līdz Latvijas Republikas dibināšanai.

Kā informē SIA "Jāņa sēta" projektu koordinators Jānis Barbans, grāmata ir sava veida turpinājums 2018.gadā izdotajam karšu un vēstures mīļotāju iecienītajam darbam "100 gadi 100 kartēs", kas aptver laika posmu no Latvijas valsts dibināšanas līdz 2017.gadam. Šoreiz grāmatas veidotāji ir ielūkojušies senākā pagātnē - tā dēvētajā garajā 19.gadsimtā jeb laika posmā no 1795.gada, kad visa mūsdienu Latvijas teritorija tika iekļauta Krievijas impērijas sastāvā, līdz Pirmā pasaules kara gaitas lūzumam 1917.gadā.

Grāmatā iekļautas gan vēsturiskas kartes no Latvijas Nacionālās bibliotēkas un citu atmiņas institūciju krātuvēm, gan "Jāņa sētas" izstrādātas kartes, kas ilustrē dažādus Latvijas vēstures aspektus. Daudzas no grāmatā iekļautajām kartēm ir bibliogrāfiski retumi, ar kuriem plašāka sabiedrība tagad var iepazīties pirmoreiz. Turklāt grāmatas tapšanas procesā atklāta senākā zināmā līdz mūsdienām saglabājusies karte latviešu valodā. Tā publicēta 1836.gadā un parāda Tuvo Austrumu reģionu Jēzus Kristus dzīves laikā, stāsta J.Barbans.

Grāmatas autors, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Karšu lasītavas galvenais bibliogrāfs Reinis Vāvers uzsver, ka kartes lieliski parāda straujās pārmaiņas, kas 19.gadsimtā skāra Latvijas sabiedrību. "Šajā laikā līdz ar citiem tehnikas atklājumiem strauji attīstījās arī kartogrāfija - kartes kļuva arvien detalizētākas un precīzākas, savukārt jauni iespiešanas paņēmieni tās padarīja daudz pieejamākas. Latviešu sabiedrībā kartes kļuva ļoti populāras, jo tās pirmo reizi tika izdotas arī latviešu valodā. Mainījās Latvijas ainava - strauji auga pilsētas, parādījās pirmās šosejas, dzelzceļi, kanāli, telegrāfa un telefona līnijas. Visas šīs izmaiņas atspoguļojas dažāda veida kartēs, kas iekļautas grāmatā."

Grāmatu "100 kartes pirms Latvijas valsts" var iegādāties "Jāņa sētas" interneta veikalā www.kartes.lv un karšu veikalā "Jāņa sēta" Rīgā, Elizabetes ielā 85A. Tuvāko nedēļu laikā grāmata būs pieejama arī grāmatnīcās visā Latvijā, vēsta J.Barbans.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.