Menu
 

Pateicoties Ogres slimnīcas mediķu profesionalitātei, sadurtā sieviete dzīvos

  • Autors:  Dzintra Dzene, "Ogres Vēstis Visiem"
Pateicoties Ogres slimnīcas mediķu profesionalitātei, sadurtā sieviete dzīvos pixabay.com

3. septembra vakarā Ogres centrā, pie veikala Brīvības ielā, vairāku iedzīvotāju acu priekšā norisinājās konfliktsituācija, kas pārvērtās traģēdijā. Tās melnā bilance ir nodurts vīrietis un smagi sadurta sieviete, kura izdzīvoja, vien pateicoties SIA "Ogres rajona slimnīca" mediķu profesionalitātei un pieejamībai 24 stundas diennaktī. Vainīgā persona aizturēta.

3. septembrī ap pulksten 20.50 Valsts policijas darbinieki saņēma informāciju no iedzīvotājiem, ka Ogrē, Brīvības ielā, pie veikala kāds vīrietis ar nazi uzbrūk citam vīrietim un jau ir viņu ievainojis. Pirmie notikuma vietā ieradās Ogres novada pašvaldības policijas darbinieki. Diemžēl traģēdija jau bija notikusi – pie veikala atradās 1977. gadā dzimis smagi sadurts vīrietis, kā arī 1955. gadā dzimusi sieviete ar durtām un grieztām brūcēm galvā un kaklā. Pašvaldības policisti turpat nozieguma vietā saslēdza rokudzelžos 1990. gadā dzimušu vīrieti, kurš pat nemēģināja bēgt.

Tālākās izmeklēšanas darbības veic Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Ogres policijas iecirkņa darbinieki. Neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde smagi savainotos cilvēkus nogādāja Ogres slimnīcā, kur viņiem nekavējoties tika sniegta nepieciešamā palīdzība. Vīrietis diemžēl mira. Ja ne Ogres slimnīcas mediķu profesionalitāte un operatīva rīcība, iespējams, mirušie būtu divi, jo arī sieviete slimnīcā nonāca ļoti kritiskā stāvoklī, taču viņu izdevās izglābt.

Aizvest uz tālāku slimnīcu nepagūtu

SIA "Ogres rajona slimnīca" valdes priekšsēdētājs Dainis Širovs stāsta, ka, lai gan sadurtos uz slimnīcu atveda vakara stundā, mediķi tūdaļ bija gatavi sniegt visu nepieciešamo palīdzību. "Šī skaudrā traģēdija, kas notika publiskā vietā Ogrē, sabiedrībā guvusi plašu rezonansi. Mūsu mediķi darīja visu iespējamo, lai smagi cietušajiem sniegtu palīdzību. Diemžēl vīrieša gūtie ievainojumi nebija savienojami ar dzīvību, viņš bija zaudējis ļoti daudz asiņu un slimnīcā nonāca jau agonālā stāvoklī. Personāls nekavējoties veica operāciju, lai glābtu sievieti. Tikām galā saviem spēkiem, bez palīdzības no malas. Faktiski cietušās stāvoklis bija tik smags, ka palīdzība, ja tāda būtu nepieciešama, nemaz nepagūtu ierasties. Mūsu slimnīcā 24 stundas diennaktī pieejami gan kvalificēti ķirurgi, gan anesteziologi, gan operāciju zāles šādas neatliekamas palīdzības sniegšanai. Faktiski sieviete izdzīvoja tikai tāpēc, ka SIA "Ogres rajona slimnīca" ir neatliekamās medicīniskās palīdzības slimnīca.

Vēlos uzteikt Ķirurģijas nodaļas vadītāju Anastasiju Suhovu, kura ir augstas kvalifikācijas ķirurgs. Viņa operatīvi noorganizēja darbu, un paciente pēc divu dienu atrašanās reanimācijas nodaļā ir tik stabila, ka ceturtdien, 6. septembrī, jau pārvietota uz ķirurģijas nodaļu. Esam gandarīti par mūsu ārstu un māsu veikumu, ka rezultātā tika izglābta cilvēka dzīvība."

Mediķa darbs – glābt dzīvības

Ķirurģijas nodaļas vadītāja Anastasija Suhova stāsta, ka slimnīcā nogādātā sieviete bijusi ļoti smagā vispārējā veselības stāvoklī ar elpošanas grūtībām, ārējās asiņošanas pazīmēm, plašām grieztām brūcēm galvā, rokās, krūšu kurvī. "Bija skarta arī plauša, tāpēc tūdaļ veicām rentgenogrammu krūšu kurvim. Operācijas laikā konstatējām plašas grieztas, sešus – septiņus centimetrus garas un aptuveni piecpadsmit centimetrus dziļas, gan slīpas, gan taisnas, brūces pie mugurkaula. Kopā bija astoņas dziļas durtas brūces. Kad veicām plaušu ventilāciju, viņai krūšu kurvī pat iekļuva gaiss caur šīm brūcēm. Ieliku torokostomu, lai varētu ventilēt plaušu un veikt operāciju. Ļoti plašas brūces ar skalpa bojājumiem bija arī galvas matainajā daļā, plašs apakšlūpas bojājums, kas bija steidzami jāsašuj, lai vispār varētu veikt plaušu mākslīgo ventilāciju. Kreisajā rokā bija caurdurta brūce ar cīpslas bojājumu, arī labajā rokā konstatēti muskuļu un cīpslu bojājumi. Kopējais asiņu zudums sievietei uz iestāšanās brīdi bija aptuveni litrs, kas ir daudz. Ja cietusī būtu jātransportē uz kādu tālāku slimnīcu, viņa neizdzīvotu. Operācija ilga pusotru stundu, un pacientei ir visas izredzes atveseļoties. Savu darbu veicu pēc labākās sirdsapziņas, un ir gandarījums, ka izdevies glābt cilvēka dzīvību, bet tāds ir mūsu darbs," saka A. Suhova.

Par drošības līdzekli piemēro apcietinājumu

Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka aizdomās turētais, kurš līdz šim likumsargu redzeslokā par krimināliem noziegumiem nebija nonācis, ar bojāgājušo bijuši pazīstami – dzīvojuši kaimiņos, un starp viņiem valdījušas nesaskaņas. Pirmdienas vakarā 1977. gadā dzimušais iedzīvotājs kopā ar savu 1955. gadā dzimušo māti atbraucis uz Ogres centru, izkāpuši no automašīnas un sastapuši abiem pazīstamo vīrieti, kurš uzsācis konfliktu un pēkšņi meties virsū savam paziņam, ar vienu roku viņu sitot un ar otru roku nodarot miesas bojājumus ar nazi. Cietušā vīrieša māte mēģinājusi viņu aizsargāt, taču ļaundaris ievainojis arī sievieti.

Notikušajam bijuši vairāki aculiecinieki, kuri centušies nomierināt satrakojušos vīrieti un atvairīt viņa uzbrukumus. Aizturētajam iepriekš konstatēti garīga rakstura traucējumi, taču viņš nav ārstējies tā, kā tas būtu nepieciešams, un diemžēl mūsu valstī psihiski slimu cilvēku ārstēšanās vai neārstēšanās ir viņu pašu ziņā. Personas uz laiku tiek izolētas vien tad, ja ir slimības saasinājums, kas apdraud pašu vai apkārtējo dzīvību.

Sestdien, 1. septembrī, NMP dienesta mediķi vērsās Ogres iecirknī, ziņojot, ka ir saņēmuši informāciju no kādas vīrieša radinieces par to, ka viņš uzvedas agresīvi un neadekvāti. Drošībai uz notikuma vietu līdzi ātrās palīdzības mediķiem tika nosūtīti arī Ogres novada pašvaldības policisti. Tobrīd vīrietis jau bija nomierinājies, uzvedās adekvāti, neapdraudot ne sevi, ne citus. Mediķi pieņēma lēmumu viņu uz slimnīcu nevest, lai gan tuvinieki lūguši to darīt, jo vīrietim vēl pirms mirkļa bijušas  halucinācijas un agresijas lēkmes. Šobrīd laikam ir jau par vēlu spriest, kā būtu, ja būtu...

Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 116. panta – par slepkavību. Par šādu noziegumu likumā paredzēts mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšana uz laiku no pieciem līdz 20 gadiem. Aizturētais šobrīd atrodas izolatorā, un viņam par drošības līdzeklis ir piemērots apcietinājums. Izmeklēšana turpinās.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.