Menu
 

Irānas, Krievijas un Turcijas prezidenti Teherānā spriež par Sīriju

  • Autors:  LETA--AFP/DPA

Irānas galvaspilsētā Teherānā piektdien notiek Irānas, Krievijas un Turcijas prezidentu samits, kurā līderi spriež par Sīrijas Idlibas provinces likteni, kas ir pēdējā nemiernieku kontrolē palikusī province.

Irānas prezidents Hasans Ruhani vispirms tikās ar Turcijas kolēģi Redžepu Tajipu Erdoanu, un tad viņiem trīspusējās sarunās pievienojās Krievijas līderis Vladimirs Putins.

Kā pavēstīja Erdoans, nav pieņemama Idlibā esošo cilvēku atstāšana Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma žēlastībā. Jebkāds uzbrukums izraisīs slaktiņu un humānu traģēdiju, kurā ies bojā desmitiem tūkstošu cilvēku un miljoniem dosies uz Turcijas robežu, sacīja Erdoans.

Viņš arī aicināja pārtraukt uguni Idlibā, kur Krievijas aviācija veikusi uzlidojumus. "Ja mēs šeit varam nodrošināt ugunspārtraukšanu, tas būs viens no svarīgākajiem šī samita soļiem, tas nopietni sniegs atvieglojumu civilistiem," sacīja Erdoans. Viņš arī pavēstīja, ka nākamais trīspusējais samits notiks Krievijā.

Savukārt Ruhani paziņoja, ka cīņa ar "terorismu" Idlibā ir neizbēgama, taču brīdināja neizmantot pret pēdējo nemiernieku kontrolēto teritoriju izdedzinātas zemes taktiku. Viņš norādīja, ka Irāna konfliktā iesaistījās "tikai pēc Sīrijas valdības ielūguma". "Efektīva ir tikai sadarbība ar likumīgo Sīrijas valdību, un citas izvēles tikai pasliktina situāciju," sacīja Ruhani, kritizējot ASV un Eiropas Savienības lēmumu atbalstīt nemierniekus. "Mūsu mērķis ir pilsoņkara beigas, bēgļu atgriešanās un gūstekņu apmaiņa."

Tikmēr Putins paziņoja, ka Sīrijas valdībai ir tiesības pārņemt kontroli pār visu valsts teritoriju, norādot, ka nevar tikt ignorēti nemiernieku uzbrukumi no Idlibas.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitārajiem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.