Menu
 

Ziedoņa muzejā Murjāņos atklāta brīvdabas izstāde

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - ziedonamuzejs.lv Foto - ziedonamuzejs.lv

Šī gada pavasarī Ziedoņa muzejs ielūdz apmeklētājus uz muzeja pagalmu Murjāņos, kur ikviens ciemiņš var iepazīties ar brīvdabas izstādi “Fragmenti, kas palīdz dzīvot”. Līdz Murjāņu vasaras sezonas sākumam, izstāde pieejama muzeja dārzā jebkurā laikā.

Imants Ziedonis savā mūzu mājā Murjāņos esošos priekšmetus sauca par fragmentiem, kas palīdz dzīvot. Brīvdabas izstādē fotogrāfe Elīna Kursīte un rakstnieks Jānis Joņevs ieraudzīja Ziedoņa vasaras mājas iedzīvi ar citām, šai vietai nepieradinātām acīm, vēsta Ziedoņa muzeja pārstāve Kristiāna Salnāja. Viņi abi izvēlējās muzeja priekšmetus un radīja par tiem savus stāstus – aprakstus un fotogrāfijas, piešķirot it kā ierastām ikdienas lietām jaunu dvesmu un nozīmi.

Rakstnieks Jānis Joņevs izstādi raksturo šādi: “Ziedonis savam muzejam novēlēja – “Nerunājiet par mani!” Vai nu mēs visam tā klausīsim, mazliet par Ziedoni tomēr parunāsim. Bet sāksim no citas puses. Šī māja man, apmeklētājam, ir jauna vieta, ko neesmu citur redzējis. Es meklēšu neparastas un neiederīgas lietas. Lietas, kas palīdz nesaprast un brīnīties.”

Imanta Ziedoņa vasaras māja Murjāņos, kas patlaban ir muzejs, saglabāta tāda, kā to savulaik iekārtojis pats dzejnieks kopā ar dzīvesbiedri Ausmu Ziedoni-Kantāni. Murjāņu māja Imantam pašam ir bijusi kā liels pašizaicinājums — gan pati tās būvniecība piecu gadu garumā, gan arī tajā notiekošais, radītais.

Murjāņos meklējami gan epifāniju aizsākumi, te tapusi “Poēma par pienu” (1977), kā arī vairāki prozas darbi: “Tik un tā” (1985) un “Tutepatās” (1992), arī visi dzejoļu krājuma “Viegli” (1991) dzejoļi. Māja un īpašā vide atbalsojusies Imanta Ziedoņa daiļradē un Murjāņi Imantam bija vieta sevis izziņai, radošumam un latviskumam, kas arī ir Ziedoņa muzeja pamatvērtības.

“Līdzšinējā muzeja darbības pieredzē esam secinājuši, ka Ziedoņa muzejs tiek aktīvi apmeklēts arī ārpus muzeja sezonas, kas ir no maija līdz septembra beigām. Pie šāda izstādes koncepta strādājām pandēmijas laikā, un tagad, kad ir laiks to atklāt, izvēlētais izstādes nosaukums šķiet vēl dziļāks. Mums katram šobrīd jāmeklē savs fragments, kas palīdz apjēgt un baudīt šo mirkli, jo redzam, cik tas ir svarīgs,” pauž Rūta Šmite, kura nupat kā sākusi pildīt Ziedoņa muzeja vadītājas pienākumus. Ziedoņa muzeja komanda ik dienu līdzpārdzīvo par Ukrainas sabiedrību un kultūras mantojuma institūcijām, kuras šobrīd cīnās par savu nākotni.

Brīvdabas izstādes apmeklētājiem nav nepieciešams Covid-19 sertifikāts un Ziedoņa muzeja komanda aicina ciemoties muzeja pagalmā jebkurā brīdī dienas gaišajā laikā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.