Menu
 

Plāno noteikt, ka skolēnus ar garīgās attīstības traucējumiem uzņems tikai speciālās pamatizglītības programmās

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Ar 2023.gada 1.septembri izglītojamos ar garīgās attīstības traucējumiem un izglītojamos ar smagiem garīgās attīstības traucējumiem vai vairākiem smagiem attīstības traucējumiem vispārizglītojošās izglītības iestādēs plāno uzņemt vienīgi attiecīgās speciālās pamatizglītības programmās, nevis vispārizglītojošā programmās ar atbalsta pasākumiem, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātais informatīvais ziņojums "Par speciālās izglītības iestāžu tīkla izvērtējumu".

IZM norāda, ka pēdējo gadu laikā mainījies arī izglītojamo sadalījums pa speciālās izglītības iestāžu īstenotajām speciālās izglītības programmām. Gandrīz nemainīgi lielākais izglītojamo skaits ir speciālās pamatizglītības programmā izglītojamiem ar garīgās attīstības traucējumiem, kurās mācās aptuveni 2000 skolēnu. Speciālās pamatizglītības programmā izglītojamo skaitam ar smagiem garīgās attīstības traucējumiem vai vairākiem smagiem attīstības traucējumiem ir neliela tendence pieaugt 3,4% robežās.

Ziņojumā rekomendēts, ka speciālās izglītības programmas izglītojamie ar garīgās veselības traucējumiem būtu iekļaujami vispārizglītojošās izglītības iestādēs, kurās ir pilnībā sakārtota atbalsta sistēma.

Pētījumi pierādot, ka bērniem ar garīgās attīstības traucējumiem nevajag būt koncentrētiem vienā klasē vai vienā izglītības iestādē, jo tas neveicina viņu uzvedības korekciju. Lai koriģētu uzvedību, jāstrādā arī ar ģimeni. Ja skolēns izglītību iegūst speciālās izglītības iestādē, tad bieži vien ģimene no skolas atrodas lielā attālumā un sociālā pedagoga darbs ar ģimeni ir ļoti ierobežots vai tas nav iespējams vispār. Ja tomēr speciālās izglītības programmas izglītojamie ar garīgās veselības traucējumiem ir speciālās izglītības iestādē, tad tikai sākumskolas posmā, kad korekcija notiek visveiksmīgāk, jo vēlākajās klasēs var strādāt pārsvarā izmantojot kompensējošu pieeju.

IZM skaidro, ka ilgtspējīga speciālās izglītības iestāžu tīkla izveides virsmērķis ir Latvijas teritorijā vienmērīgi izvietots mūsdienīgi iekārtots un aprīkots speciālās izglītības iestāžu tīkls. Ieguldot valsts, pašvaldību un Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu finansējumu, būtu jāattīsta tās speciālās izglītības iestādes, kur iespējams izveidot kvalitatīvu infrastruktūru - mācību telpas, internātu, mācību telpas profesionālās izglītības programmu apguvei un kas pieejamas arī ar sabiedrisko transportu.

ES fondu finansējums 2021.-2027.gada plānošanas periodā pasākumā "Speciālās izglītības efektīva nodrošināšana" paredz investīcijas speciālās izglītības iestāžu mācību vides, infrastruktūras uzlabošanai un materiāltehniskā nodrošinājuma pilnveidošanai, lai būtiski paaugstinātu speciālās izglītības iestāžu kapacitāti kvalitatīvas speciālās izglītības nodrošināšanā un sniegtu nepieciešamo atbalstu izglītojamiem ar speciālām vajadzībām, nodrošinot speciālās izglītības iestāžu pieejamību, izglītības iestāžu ēku mācību infrastruktūras atbilstību mūsdienīga mācību procesa īstenošanai. Pasākuma īstenošanai plānotais ES fondu finansējums ir 17 400 000 eiro.

Sešu gadu laikā speciālās izglītības iestāžu skaits samazinājies no 60 speciālās izglītības iestādēm 2015./2016.mācību gadā līdz 43 speciālās izglītības iestādēm 2021./2022.mācību gadā, kā arī šajās izglītības iestādēs kopš 2020.gada 1.septembra būtiski samazinājies izglītojamo skaits, jo daļa skolēnu ar speciālajām vajadzībām integrēta vispārizglītojošajās skolās.

Informatīvais ziņojums "Par speciālās izglītības iestāžu tīkla izvērtējumu" nodots saskaņošanai sociālajiem partneriem un priekšlikumi tam jāiesniedz līdz 8.jūlijam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.